Мистериозна болест убива хора в Аржентина – в топ 5 на загадките!

Прочетена: 54 пъти

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Акценти в статията

Мистериозна болест убива хора в Аржентина

Трети човек почина тази седмица в Аржентина от мистериозна болест – необясним вид пневмония, която е засегнала общо девет души досега. Всички случаи са се развили в частна медицинска клиника в северозападната провинция Тукуман. Властите казват, че са изключили Covid-19 като вероятна причина, както и всички често, че дори и рядко срещани видове грип, както и други инфекциозни патогени, причиняващи пневмония.

Жертвите на мистериозната болест

В издирването на причинителя се правят и проби на местните канализационни шахти и тръби, както и климатични инсталации.

Третата жертва е 70-годишна жена, която е била приета в клиниката за операция.

Лекарите смятат, че тя е била “рискова група нула” за респираторното заболяване. Другите, които са се разболели от  тази двустранна пневмония на белия дробове, са медицински служители в центъра. Техните близки контакти се проследяват, но никой не е развил симптоми до момента.

Мистериозната болест взе първата си жертва сред работниците в клиниката в понеделник, а втората жертва два дни по-късно. И двете жертви, както и 70-годишната жена, са имали други минали здравословни проблеми, които са усложнили протичането на основното заболяване.

Първите шест пациенти са започнали да показват симптоми между 18 и 23 август.

Министърът на здравеопазването на Тукуман Луис Медина Руис каза в сряда, че пациентите са били поразени от въпросната мистериозна болест и е описана като „тежко респираторно състояние с двустранна пневмония… много подобно на Covid“, но ковид-19 инфекция е изключена с необходимите лабораторни изследвания.

Основните симптоми на мистериозната болест са…

Мистериозна болест, мистериозна болест убива хора в Аржентина, пневмония, двустранна пневмония, респираторен дистрес синдромСимптомите включват висока температура, болки в тялото и затруднено дишане.

Хектор Сале, президент на медицинския колеж в провинция Тукуман, каза пред местни медии: „Тази болест не е с характерната трансмисия при директен контакт от човек на човек“, тъй като не са идентифицирани случаи сред близките контакти на някой от пациентите. Американската здравна организация следи ситуацията редом със здравните власти на Аржентина.

Проф. Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия, каза пред медиите, че на този етап е „почти невъзможно“ да се каже какво може да е въздействието и да се предскаже каквато и да било развръзка. Според него, заболявания като тази мистериозна болест е напълно възможно да се развият и след това да изчезнат, без да се открие някаква точна причина. Според професора, този тип инфекции често предизвикват появата на “локално огнище”, което след това затихва. Според него, учените трябва да имат отговор кой е причинителят на тази мистериозна болест до няколко дни и да се знае точно какво се случва, благодарение на напредналите технологии в медицината.

Професор Беате Кампман от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина каза: „Твърде рано е да се коментира дали тази мистериозна болест представлява заплаха за по-широк кръг хора и последващо разпространиение, или ще остане ограничено до местно ниво в Аржентина, както и дали патогенът е нов или вече известен на науката такъв.”

Лично мнение за мистериозната болест

За жалост, обаче, тази ситуация напомня много за началото на пандемията с ковид-19, която започна с поразяване на малък брой медицински работници и последващ бум в случаите и разпространение в Европа. Според учените, хората не трябва да се тревожат, но всички мерки за защита трябва да бъдат взети.

Още от същата категория:

колоректален карцином, дивертикулоза, рак на дебелото черво, улцерозен колит,

Колоректален карцином – причини за развитие в 4 стадия

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.Какво представлява заболяването колоректален карцином? Колоректален карцином се заражда във вътрешната обвивка на дебелото черво, което обхваща колона и ректума. Дебелото черво, важна част от храносмилателния тракт, е дълго между 120

Прочетете »
фибромиалгия, болка, гръдна болка

Фибромиалгия – 3 метода за спиране на болката

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.Какво представлява състоянието фибромиалгия? Фибромиалгия е хронично състояние, характеризиращо се с широко разпространена болка и силна чувствителност, които могат да се активират по цялото тяло. Засегнатите пациенти могат също така да

Прочетете »
летни алергии, алергичен ринит

Летни алергии – поленът е най-честият причинител (2024)

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.Как да се справим с летните алергии? Много често, когато пролетта свърши, пациентите продължават да се оплакват, че все още сте подути, зачервени, подсмърчат и кихат. Добре дошли в сезона на

Прочетете »
Consent Preferences