Революционен пробив: Блинатумомаб поставя нови стандарти в лечението на рак

Прочетена: 84 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Блинатумомаб, нов тип лекарство за лечение на рак, е показал обещаващи резултати при лечението на деца с левкемия. Този метод е по-щадящ и целенасочен в сравнение с традиционната химиотерапия. 11-годишният Артър Д’Хулст, който страда от рак на кръвта, преживява значително подобрение благодарение на блинатумомаб, след като стандартната химиотерапия не успя да изчисти болестта и предизвика тежки странични ефекти.блинатумомаб, лечение на рак, детска левкемия, левкемия при деца, левкемия

Какво е блинатумомаб?

Блинатумомаб, известен още като blina или просто блина, представлява форма на имунотерапия, която насочва имунната система към борба с раковите клетки, като атакува протеина CD19 на левкемичните клетки. Този подход позволява на имунната система да разпознае и унищожи раковите клетки. Артър беше едно от първите деца, участвали в изпитанията на това лекарство в лондонската болница Great Ormond Street Hospital (GOSH).

Лечението с блина донесе на Артър забележителен прилив на енергия и подобрено качество на живот. Лекарството се прилага чрез инфузионна помпа и може да се носи в раница, позволявайки на децата да водят по-нормален живот по време на лечението. Макар и да се е налагало на Артър да посещава по-редовно болницата GOSH за допълване на дозите на лекарството, той е имал възможността да прекарва повече време у дома със семейството си, отколкото в болницата за престой.skynews arthur heutz blood cancer 6425201

Майка му, Сандрин Хойц, нарича блинатумомаб “бъдещето” на лечението на рака, тъй като то е ефективно в борбата срещу болестта, като едновременно с това позволява на пациентите да живеят пълноценно.

В Обединеното кралство, където всяка година около 450 деца биват диагностицирани с левкемия, блинатумомаб предлага нова надежда за ефективно и успешно лечение.

Екип: onlinemedicine.bg

Consent Preferences