Болка: 5 основни типа и техните причини

класификация на болка, болка, болков синдром

Прочетена: 122 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Видове болка и причините за нея: Нервна болки, мускулни болки и други

Може да се каже, че повечето от нас не са големи почитатели на болката. Но тя е едно от най-важните средства за комуникация на тялото. Помислете какво би станало, ако не усещахте нищо, когато поставите ръката си върху гореща печка. Болката е един от начините, по които тялото ви казва, че нещо не е наред и се нуждае от внимание.

Но болковият синдром – независимо дали идва от ужилване от пчела, счупена кост или продължително заболяване – е и нещо, което се усеща зле както физически, така и емоционално. Тя има много причини и хората реагират на нея по много различни начини. Болката, с която вие се борите успешно и си пробивате път, може да се усеща като непоносима за някой друг.

Въпреки че преживяването на болковия синдром е различно при отделните хора, възможно е да се групират видовете болков синдром. Ето един преглед на видовете болка и какво ги прави различни един от друг.подагра, уратни кристали, пикочна киселина, остър ставен синдром, болка, оток на стави, зачервяване на стави, септичен артрит

Остра болка и хронична болка

Съществуват няколко начина за класифициране на тежкия симптом. Един от тях е да я разделим на остра и хронична болка или още наричана често продължителна. Острата форма обикновено се появява внезапно и продължава за ограничен период от време. Често я причинява някакъв вид увреждане на тъкан – например кост, мускул или орган. Когато това се случи, тя може да предизвика тревожност или други емоционални проблеми.

Хроничният болков синдром продължава по-дълго от острата. Обикновено тя може донякъде да се противопостави на медицинското лечение. Обикновено е свързана с дългосрочно заболяване, като например остеоартрит. В някои случаи, като например при фибромиалгия, този симптом е една от основните черти на състоянието. Хроничната болка може да е резултат от увредена тъкан. Но много често зад нея стои увреждане на нервите.

Както острата, така и хроничната форма може да бъде непреодолима. И двете могат да повлияят и да бъдат повлияни от душевното състояние на човека. Но естеството на хроничния болков синдром – фактът, че тя е постоянна и в някои случаи изглежда почти постоянна – може да увеличи вероятността от проблеми с психичното здраве като депресия и тревожност. В същото време тези проблеми могат да влошат болката.

Около 70 % от хората, които приемат лекарства за хронична болка, имат така наречената пробивна или пробождаща болка. Това са изблици на болков синдром, които се случват дори когато приемате редовно болкоуспокояващите си лекарства. Понякога пробождащата форма на симптома може да се появи изневиделица. Или може да бъде предизвикана от нещо, което изглежда маловажно, например преобръщане в леглото. А понякога може да се случи, когато болкоуспокояващото лекарство свърши, преди да е дошло време за следващата доза.

Други начини за класифициране на болката

болка в корема, бодиБолката най-често се групира според вида на увреждането, което я причинява. Двата основни вида са болка, причинена от увреждане на тъканите (наричана още ноцицептивна болка), и болка, причинена от увреждане на нервите (наричана още невропатична болка). Трета категория е психогенната болка, която представлява болка, повлияна от психологически фактори. Психогенната болка най-често има физически произход или в увреждането на тъканите, или в увреждането на нервите. Но болката се усилва или продължава по-дълго поради неща като страх, депресия, стрес или тревожност. В някои случаи болковият синдром идва от психологическо състояние.

Болката се класифицира и според вида на засегнатата тъкан или според засегнатата част на тялото. Например болката може да се определи като мускулна или ставна. Или пък лекарят може да ви попита за болка в гърдите или в гърба.

Определени видове на симптома се наричат синдроми. Например синдромът на миофасциалната болка се отнася до болков синдром, която започва в тригерните точки в мускулите на тялото. Пример за това е фибромиалгията.

Болка, причинена от увреждане на тъканите

Повечето болки идват от увреждане на тъканите – когато тъканите на тялото ви са увредени. Увреждането може да е на кости, меки тъкани или органи. То може да бъде причинено от заболяване, например рак. Може да е резултат от физическо нараняване, например порязване или счупване на кост.

Болката, която усещате, може да е във вида на остро пробождане или пулсиране. Тя може да се появява и да изчезва или да е постоянна. Може да усещате, че болковият синдром се усилва, когато се движите или смеете. Понякога дълбокото дишане може да я направи особено силна.

Клиничната презентация при увреждане на тъканите може да бъде с особено остро начало. Например, спортни травми като изкълчен глезен или изкълчен пръст на крака често се случват при увреждане на меките тъкани. Или може да бъде хронична, като например артрит или хронично главоболие. А някои медицински лечения, като например облъчване при рак, също могат да причинят увреждане на тъканите, което да предизвика развитието на болков синдром.

Болка, причинена от увреждане на нервите

Нервите работят като електрически кабели, които изпращат сигнали – включително сигнали за болков синдром – към и от мозъка. Увреждането на нервите може да наруши начина, по който се изпращат тези сигнали. Това може да доведе до появата на сигнали, които не действат по предназначение. Например може да имате усещането, че ръката ви или нещо друго гори, въпреки че няма топлина.

Заболявания като диабет могат да увредят структурата на периферните нерви, но също така и травма може да доведе до тяхното увреждане. Някои лекарства за химиотерапия могат да причинят увреждане на нервите. Нервите могат да бъдат увредени и от инсулт или ХИВ инфекция, наред с други неща. Болковият синдром може да се предизвиква от увреждане на централната нервна система (ЦНС), която се състои от главния и гръбначния мозък. Или може да се дължи на увреждане на периферните нерви – нервите в останалата част на тялото, които изпращат сигнали към ЦНС.

Болков синдром, причинен от увреждане на нервите, невропатичен тип, често се описва като парене или бодежи. Някои хора я описват като електрически шок. Други казват, че е като иглички или пробождащо усещане. Някои хора с увредени нерви често са много чувствителни към температура и допир. Само лек допир, като например допир до чаршаф, може да предизвика развитието на болков синдром.дискова херния, нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, нестероидни лекарства, нестероидни противовъзпалителни, лекарства, диклофенак, напроксен, ибупрофен, омепразол, инхибитори на протонна помпа, омепразол, ланзопразол, пантопразол, езомепразол, болка, болков синдром, лечение на болката, стомашна киселина, гастрит, стомашна язва

Много от невропатичните болки са хронични. Примери за такава, причинена от увредени нерви, са:

  • Централен болков синдром. Тази хронична форма започва с увреждане на централната нервна система. Увреждането може да е в резултат на инсулт, множествена склероза, тумори или няколко други състояния. Клиничната презентация – която обикновено е постоянен болков синдром и може да бъде много силен по характера си – може да засегне голяма част от тялото или по-малки области, като ръцете или краката. Движението, докосването, емоциите и температурните промени често могат да влошат качеството й силата й.
  • Комплексен регионален болков синдром. Това е хроничен болков синдром, който може да последва сериозно увреждане. Описва се като постоянно парене. Възможно е да имате и необичайно изпотяване, промени в цвета на кожата или подуване на мястото, където е мястото й.
  • Диабетна периферна невропатична болка. Диабетът причинява увреждане на нервите, което засяга стъпалата, краката, ръцете или ръцете. Тя може да се усеща като парене, бодежи или изтръпване.
  • Херпес зостър инфекция и постхерпесна невралгия. Същият вирус, който причинява варицела, причинява и херпесния синдром. Това е локализирана инфекция с обрив и болков синдром, която може да бъде много силна. Тя се появява от едната страна на тялото по пътя на нерв. Постхерпесната невралгия е често срещан проблем, при който болката от херпесния синдром продължава повече от месец.
  • Тригеминална невралгия. Възпалението на нерв в лицето причинява развитието на болков синдром, описван като много сериозен и подобен на стартирането на мълния – мълниеносен характер на презентацията. Може да се случи в устните, скалпа, челото, окото, носа, венците, бузата и брадичката от едната страна на лицето. Докосването на определени области или дори леко движение може да предизвика развитието на болков синдром.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences