Лекарства против кашлица: Модерните средства за лечение

лекарства против кашлица, спрете кашлицата, антитусисни лекарсва

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

[wpcode id=”8881″]

Неизбежно настанаха и по-хладни дни. Скоро всички реклами по телевизията ще ни заливат с предложения за лекарства, които да ни облекчат я сухата и дразнеща кашлица, я запушения нос. Как да се ориентираме по-лесно?

Въведение в океана от информация за познатите лекарства против кашлица

В този материал ще ви дадем подробна информация за различните видове лекарства против кашлица за лечение в зимните месеци. Когато ни се наложи да стоим на закрито повече време, когато забравим да проветрим офиса, когато не преценим по-правилно времето навън и излезем тънко облечени – ето в тези моменти може да ни се наложи да знаем как да си самопомогнем или поне да сме информирани относно препарата, който лекарят ни е предписал.

onlineклиника-банер-online-medicineс-д-р-цанко-стефанов
Връзка към нашата онлайн клиника за консултации със специалист.

Лекарства против кашлица или антитусисни лекарства (наречени антитусисни – от лат. “tussis“, което значи “кашлица”) се делят най-общо на два вида – такива, действащи върху сухата кашлица, и такива, действащи върху влажната.

Отделно от това, насочените срещу сухата кашлица противокашлични медикаменти биват такива с централно и периферно действие. Това има значение по отношение на потискането на кашлицата – централните го правят като директно оказват влиянието си върху центъра на кашлянето в мозъка.

Видове лекарства против кашлица

Примери за лекарства против кашлица са бутамират, декстрометорфан и глауцин, които са все медикаменти, които не предизвикват зависимост. Преноксидиазинът е лекарство, което действа на периферно ниво. Бутамиратът притежава умерен бронходилатиращ и отхрачващ ефект, като в добавка влияе и противовъзпалително.

Прилага се при суха и дразнеща кашлица с различен произход – дори когато е нужно потискане на рефлекса при различни хирургични манипулации или бронхоскопии с цел улесняване на процедурата и защита на въздухопроводните пътища. Много рядко може да предизвика нежелани странични ефекти, като обикновено те са диария, обриви, гадене и др. Лекарства против кашлица, антитусисни

Декстрометорфан е интересен медикамент. Факт е, че той има антисусисен ефект, но също така се води за дериват на кодеина. Въпреки това няма аналгетични свойства, нито пък седативни. Той се използва също и като улеснител при отказването от хероин. Типично за него е, че причинява сънливост, силна замаяност и гадене. 

Глауцин пък има спазмолитичен ефект в допълнение към антитусисния. Предпочита се за симптоматично лечение на кашлица, предизвикана от различни видове заболявания на белите дробове и бронхите – бронхит, бронхиолит, пневмония и др. Може да доведе до ниско кръвно налягане и повръщане, ако се предозира с него.

Кодеин е друга история обаче. Той е препарат, предизвикващ зависимост. Той има силен аналгетичен ефект, понеже стимулира опиоидните рецептори. Разбира се, щом е в тази група, значи действа положително на упоритата кашлица също, но с него трябва да се внимава, тъй като с времето и прекомерната употреба води до сериозно пристрастяване, а при предозиране – до опасно потискане на дихателния център в мозъчния ствол. 

Друг сериозен представител на групата лекарства против кашлица, който има периферно действие, е преноксидиазин, познат в аптечната мрежа като либексин. Характерният за него механизъм на действие е натрупването му в бронхиалния епител, защото веднъж попаднал там, той влияе директно върху местните рецептори като ги обезчувствява и следователно успокоява свързаната с тяхната силна чувствителност кашлица.

Този препарат от групата на лекарства против кашлица е показан е при емфизем на белите дробове, бронхиална астма, при подготовка за белодробни интервенции и др. Единствено не се прилага в периода на следоперативна инхалационна наркоза, тъй като тогава кашличният рефлекс не бива да бъде потискан.

Важен момент в лечението на кашлицата е нейният характер. Така например, влажната – продуктивна, кашлица се приема за основен бронхопулмонален защитен механизъм и това означава, че тя не бива да бъде инхибирана. Влажната кашлица се лекува основно с  муколитици. Но не е редно да се комбинират антитусисен препарат в едно с муколитик, именно защото целта е отхрачване на мукозния секрет от бронхиалната лигавица, а не потискане на кашлицата изобщо.

Сред най-често използваните муколитици, представители на групите лекарства против кашлица, са цистеиновите производни – амброксол ,бромхексин и др. Те понижават вискозитета на храчките и улесняват изхвърлянето им навън. Особено ефективни са при редица заболявания – от бронхити, трахеобронхити и пневмонии до муковисцидоза и белодробни усложнения след оперативни намеси.

Още за лечението с лекарства против кашлица

Амброксол е от групата на лекарства против кашлица, като повишава активността на бронхиалните жлези и подобрява дейността на епитела в бронхите, подпомага вентилацията на белия дроб, намалява задуха и облекчава дишането. Обикновено има пренебрежими странични ефекти, свързани основно с диспептични оплаквания от страна на горния гастроинтестинален тракт и понякога главоболие.

Бромхексин, познат ни от детството, има също така благоприятно влияние, когато се прилага при остра интоксикация с парацетамол. 

Освен синтетичните медикаменти, не бива да се забравя и благотворното действие на редица билкови препарати, които са с доказан положителен ефект върху белодробното здраве.Лекарства против кашлица

Със силно отхрачващо действие са амониевите и йодните соли, а амонячно-анасоновата течност има незаменимите свойства да втечнява бронхиалната секреция и да подпомага отхрачването. Анасоновото масло, по-конкретно, има доказани бронхоантисептични ефекти.

Слузосъдържащите вещества, от своя страна, намаляват дразнимостта на възпалената бронхиална лигавица и отслабват кашличния рефлекс. Сред тях познаваме корени от ружа, цветове от слез, листа от подбел, семена от дюля.

Корените на игликата също се включват в състава на различни отхрачващи микстури, тъй като те държат сапонини – това са вещества, дразнещи рецепторите в лигавицата на стомашно-чревния тракт и рефлекторно чрез вагусовия нерв усилват бронхиалната секреция, улеснявайки отхрачването.

Но корените от иглика са противопоказани при кърмачета, малки деца и страдащи от язвена болест, тъй като при първите две групи мускулатурата на бронхите е все още не напълно развита и използването на сапонини ще влоши белодробната вентилация още повече. 

Кашлица се повлиява изключително добре още и от отхрачващи антисептици – етерични маслени дроги като масло от мащерка, евкалиптово дърво, босилек, ментол, лавандула и др.

Ефективен лекарствен продукт срещу кашлица – тук.

Автор: Александър Манчев

Consent Preferences