Мутантен щам на Covid-19 атакува мозъка и убива мишки с 100% успеваемост

мутантен щам на covid-19, аденовирус, висока температура, денга, вируси, бактерии, инфекциозни патогени, треска, фебрилитет, лечение

Прочетена: 62 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Китайски учени “създават” МУТАНТЕН щам на Covid-19 вируса, който атакува мозъка и буквално поразява мишки в тестова фаза със 100% успеваемост

Експерименти с мутирал щам на Covid-19 са проведени от китайски учени, въпреки опасенията, че изследванията могат да предизвикат нова пандемия.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук, facebook
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Смята се, че мутиралият щам е 100 % смъртоносен за мишки и се разпространява в организма по “уникален начин”.

Подобният на Covid-19 вирус е клониран от учени в Пекин, които са свързани с китайските военни служби, и е използван за заразяване на мишки.

В рамките на експеримента, мишките са били модифицирани да изразяват човешки протеин, с цел да се изследва как мутираният Covid щам би реагирал в човешки условия.

Резултатите от експеримента с мутантен щам на Covid-19

Изследователите са открили, че вирусът не само се размножава ефективно, но и се разпространява до мозъка и очите на мишките, като се наблюдават високи нива на вирусен товар в тези области.

коронавирус, лечение на covid-19, ковид-19

В непубликуван документ се предупреждава за риска от потенциално разпространение на този мутантен щам, наречен GX_P2V, сред хората. Професор Франсоа Балу, специалист по инфекциозни болести от Университетския колеж в Лондон, е критикувал изследването в социалните мрежи, наричайки го “ужасно” и “напълно безсмислено” от научна гледна точка. Той изразява недоумение относно ползата от изследването, което включва заразяване на генетично модифицирани мишки със случаен вирус.

Отбелязва се, че този вирус е бил идентифициран за първи път през 2017 година, преди избухването на пандемията от Covid-19. Според проучванията, вирусът е открит в панголини в Малайзия, които обикновено са носители на коронавируси и се смята, че са били междинни преносители, прехвърляйки Covid-19 от прилепи на хората.

Професор Ричард Ебрайт, химик от университета Rutgers, изрази загриженост в едно свое интервю относно липсата на информация за биологичната безопасност и предпазните мерки, приложени в изследването на мутантния щам на Covid. Той подчертава, че без яснота относно тези мерки, съществува риск изследванията да са били проведени без адекватни мерки за биосигурност. Това подобие с изследванията в Ухан между 2016 и 2019 година, които вероятно доведоха до пандемията от Covid-19, поражда допълнителни опасения.

Заключителни мисли на учените относно появилият се мутантен щам на Covid-19 вируса

Не е известно кога точно е проведено изследването, но учените предполагат, че вирусът може да е претърпял мутация, увеличаваща неговата вирулентност, по време на съхранение, което го прави по-смъртоносен.

Те също така смятат, че новият щам първоначално инфектира дихателната система и след това мигрира към мозъка, което е различно от обичайните щамове на Covid-19, които причиняват инфекции в долната част на белите дробове и пневмония в тежки случаи. Заключението на изследователите е, че тежката мозъчна инфекция в по-късните етапи на инфекцията може да е основната причина за смъртта на мишките, заразени с новия щам.

ваксина срещу ковид-19, covid-19, лечение на covid-19

Екип: onlinemedicine.bg

Consent Preferences