Небактериални пневмонии и Атипични пневмонии

небактериални пневмонии, атипични пневмонии, Фактори на здравето, здраве, Мистериозна болест, мистериозна болест убива хора в Аржентина, пневмония, двустранна пневмония, респираторен дистрес синдром

Прочетена: 100 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

[wpcode id=”8881″]

Небактериални пневмонии причинени от вируси: Същност

Етиология на развитие на вирусни невмонии

Вирусните пневмонии са инфекциозни заболявания на дихателната система, причинени от различни вируси. Те включват грипните вируси A и B, респираторно-синцитиалния вирус (RSV) и различни коронавируси, включително SARS-CoV-2, отговорен за развитието на пандемията COVID-19.

Грипна Пневмония

  • Причинители: Вирусите на грипа A и B.
  • Механизъм на заразяване: Чрез въздушно-капкова инфекция – при контакт със заразени повърхности и въздушно разпространение.

Респираторно-синцитиален вирус (RSV):

  • Най-често засяга деца, особено под една годишна възраст, и възрастни със слаба имунна система.
  • Симптоматика: От леки респираторни оплаквания до тежка бронхиолитна обструкция и пневмония.

Пневмония, причинена от коронавируси:

  • Специфичен Причинител: SARS-CoV-2.
  • Характеристики: Може да варира от леки до тежки симптоми, със значителен риск от усложнения при определени групи.

Клинична картина при познатите небактериални пневмонии причинени от вируси

Клиничната картина и презентация на пациенти с небактериални пневмонии може значително да варира в зависимост от типа на вируса и здравословното състояние на всеки отделен пациент.

Диагностика на небактериални пневмонии причинени от вируси

Диагностицирането на вирусни пневмонии изисква комбинация от клинична оценка, лабораторни тестове и образни изследвания.

  1. Лабораторни Тестове: PCR тестове за идентификация на вирусния генетичен материал.
  2. Образни изследвания: Рентгенография и компютърна томография (КТ) на гръдния кош.

Лечение на небактериални пневмонии причинени от вируси

Лечението зависи от типа на вируса и тежестта на заболяването.

  • Поддържаща Терапия: Кислородна терапия, адекватен прием на течности за добра хидратация и поддържане на адекватна оксигенация, респективно проследяване на кислородното насищане в кръвта с пулсоксиметрия.
  • Антивирусни средства: Особено при грипни пневмонии.
  • Специфични терапии за пневмонии причинени от COVID-19: Включва антивирусни средства, стероиди и имуномодулатори.

Профилактика и предпазване от развитие на небактериални пневмонии причинени от вируси

Профилактиката на вирусни пневмонии включва ваксинация, строги хигиенни мерки и предпазни мерки за предотвратяване на заразяване.

  • Ваксинация: Грипна ваксина, ваксини срещу COVID-19.
  • Обществени мерки: Избягване на контакт с болни, носене на маски, често миене на ръце.небактериални пневмонии, атипични пневмонии,бактериални пневмонии придобити в общността, дихателна недостатъчност, остър бронхит, бели дробове, инфекция на белия дроб, пневмония

Небактериални пневмонии и атипични пневмонии

Небактериалните пневмонии, причинени от атипични патогени, са важен сегмент от инфекциозните заболявания на дихателната система. Те включват Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae и Legionella pneumophila, всеки от които има уникална клинична презентация и етиология.

Mycoplasma pneumoniae като причинител на атипични пневмонии

Mycoplasma pneumoniae е малък бактериален патоген, който причинява пневмония, често определяна като “пневмония, която може да се изкара на крак”. Този термин подчертава, че инфекцията често се прекарва без сериозни симптоми, което позволява на повечето пациенти да продължат с обичайния си начин на живот.

  • Клинични прояви и основни симптоми: Леки до умерени респираторни симптоми, като кашлица, главоболие, умора и мускулни болки. Висока температура не е характерна.
  • Диагностика: Серологични тестове за антитела срещу Mycoplasma, както и PCR тестове.
  • Лечение: Антибиотици, особено от класа на макролидите или тетрациклините.

Chlamydophila pneumoniae като причинител на атипични пневмонии

Chlamydophila pneumoniae, още позната в обществото като хламидийна пневмония, по своя си вид е причинена от бактериален агент, причиняващ умерена респираторна инфекция вследствие на заразяване с хламидии, най-често по полов път.

  • Клинични Прояви: Леки до умерени респираторни симптоми, включително кашлица, болка в гърдите, възпалено гърло и общо неразположение.
  • Диагностика: Серологични изследвания и PCR тестове за откриване на ДНК на патогена.
  • Лечение: Антибиотична терапия, обикновено с макролиди или тетрациклини.

Legionella pneumophila като причинител на атипични пневмонии

Legionella pneumophila е бактерия, причиняваща Легионерската болест, сериозно заболяване с тежки респираторни симптоми.

  • Клинични симптоми: Тежка пневмония с висока температура, суха кашлица, болки в мускулите, главоболие и делириум в по-тежките случаи.
  • Диагностика: Култура от дихателни секрети, серологични тестове, уринарен антигенен тест.
  • Лечение: Антибиотична терапия, често с левофлоксацин или азитромицин.

Сега много от вас ще се запитат защо тези три представителя са в тази статия. И, разбира се, вие сте прави, че и хламидии (Chlamydophila pneumoniae) и легионела (Legionella pneumophila) са бактерии и не бива да бъдат включени в списъка на небактериални пневмонии. Те са примери за бактериални агенти, причиняващи пневмония, но се разглеждат като атипични патогени поради техния различен начин на пренасяне и клинична презентация в сравнение с традиционните бактериални пневмонии.

При атипичните пневмонии, причинени от такива агенти като Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae и Legionella pneumophila, симптомите и лечението могат да се различават от тези на обичайните бактериални пневмонии, причинени от бактерии като Streptococcus pneumoniae, например. Атипичните пневмонии често са свързани с по-леки симптоми и могат да изискват различен подход към лечението.

Небактериални Пневмонии: Пневмонии от Гъбички и Гъбични Инфекции

Небактериалните пневмонии, причинени от гъбички, са важен аспект на инфекциозните заболявания на дихателната система. Те са особено значими при пациенти с компрометирана имунна система, включително при ХИВ-позитивни пациенти или пациенти подложени на имуносупресивна терапия.

небактериални пневмонии, атипични пневмонии, бактериални пневмонии придобити в общността, остър бронхит, бронхиолит, пневмония, бели дробове
Източник: onlinemedicine.bg

Pneumocystis jirovecii – причинител на небактериални пневмонии

  • Етиология: Pneumocystis jirovecii е гъбичен патоген, който причинява пневмония, особено при лица с сериозно компрометиран имунен статус. Този вид пневмония е особено разпространен сред ХИВ-позитивните пациенти.
  • Клинични Прояви: Симптомите включват тежка задух, суха кашлица, повишена температура, и други. Може да води до респираторна недостатъчност при отсъствие на лечение.
  • Диагностика: Лаваж и PCR тестове за откриване на гъбичното ДНК, както и рентгенови снимките на гърди и бял дроб.
  • Лечение: Включва употребата на специфични противогъбични лекарства като триметоприм-сулфаметоксазол.

Небактериални пневмонии от Аспергилус

  • Етиология: Аспергилус е род гъби, който може да причини пневмония, особено при пациенти с хронични респираторни заболявания или имуносупресия.
  • Клинична картина и симптоми: Симптоми включват кашлица, храчки с гной, експекторация с кръв в храчките, задух и болки в гърдите. Може да доведе до аспергилозен кавитарен пневмонит, което е много сериозно състояние.
  • Диагностика: Диагностиката включва гъбични култури, КАТ скенер на гръдния кош и серологични изследвания.
  • Лечение: Прием на противогъбични медикаменти като вориконазол или итраконазол, в зависимост от тежестта и хода на заболяването.

Важността от своевременна диагностика на небактериални пневмонии и атипични пневмонии

Своевременната диагностика при пациенти с клинични прояви на небактериални пневмонии и атипични пневмонии е от решаващо значение за успешното лечение и предотвратяване на усложнения. Статистически данни показват, че пациентите, които са потърсили медицинска помощ при първите симптоми, имат значително по-висок шанс за пълно възстановяване и избягване на сериозни усложнения.

Например, при ранна интервенция, случаите на пневмония, причинени от вируси като грип или коронавируси, могат да бъдат успешно контролирани с подходяща подкрепяща терапия и, ако е необходимо, антивирусни средства.

От друга страна, забавянето в търсенето на медицинска помощ може да доведе до влошаване на състоянието. Например, при случаите с пневмония, причинена от Pneumocystis jirovecii, особено при пациенти с компрометирана имунна система, забавянето на лечението може да предизвика тежка дихателна недостатъчност и други сериозни усложнения.

Също така, атипичните пневмонии, като тези причинени от Mycoplasma pneumoniae, могат да прогресират до тежки състояния, ако не се диагностицират и лекуват навреме.

Важно е пациентите да са информирани за симптомите на небактериални пневмонии и атипични пневмонии и да потърсят медицинска консултация при поява на такива. Личният лекар, спешният медицински персонал или пулмологът могат да предложат адекватна диагностика и лечение.

Профилактичните мерки, включително ваксинация и поддържане на добра лична хигиена, също играят ключова роля в предотвратяването на такива инфекции.

Своевременната диагностика и лечение значително увеличават шансовете за пълно възстановяване и помагат за намаляване на риска от сериозни усложнения, свързани с тези видове пневмонии.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences