Невропатна болка и психогенна болка – 2 вида хронична болка

мускулно-скелетна болка, невропатна болка, психогенна болка, дискова херния, нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, нестероидни лекарства, нестероидни противовъзпалителни, лекарства, диклофенак, напроксен, ибупрофен, омепразол, инхибитори на протонна помпа, омепразол, ланзопразол, пантопразол, езомепразол, болка, болков синдром, лечение на болката, стомашна киселина, гастрит, стомашна язва

Прочетена: 201 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Невропатна болка и психогенна болка – да се потопим в океана от информация за произхода, видовете и причините

Невропатна болка

Невропатната болка често се описва като стрелкаща или пареща болка. Тя може да изчезне сама по себе си, но често е хронична. Понякога е непрекъсната и силна, а понякога идва и си отива. Често е резултат от увреждане на нерв или дисфункция на нервната система. Въздействието на увреждането на нерва е промяна във функцията на нерва, както на мястото на нараняването, така и в областите около него.

Един пример за невропатна болка се нарича синдром на Фантомния крайник. Това рядко състояние възниква, когато ръка или крак са били отстранени поради болест или нараняване, но мозъкът все още получава болкови сигнали от нервите, които първоначално са предавали импулси в липсващия крайник. Тези нерви сега залъгват мозъка и причиняват чувство за болка.

Причини за развитие на невропатна болка

Невропатната болка често изглежда, че няма очевидна причина за развитието си. Някои от най-общите причини са:

Клинична картина и основни симптоми при пациенти с невропатна болка

  • Стрелкаща и пареща болка
  • Парене, мравучкане и изтръпване

Диагностика при невропатна болка

За диагностициране на невропатна болка, лекарите масово провеждат детайлни и задълбочени прегледи с щателно снемане на анамнеза и детайлен физически статус. Може да ви разпитват относно описанието на вашата болка, кога се появява и дали нещо конкретно предизвиква нейното изостряне – влошаване или овладяване и облекчение. Често диагностиката на произхода на този вид болков синдром, която предпоставя за прилагането на ефективно лечение, изисква по-сложен анализ на оплакванията, както и щателна диагностика с кръвни изследвания, образни изследвания и други.

Лечение и помощни средства при невропатна болка

Противовъзпалителни лекарствени средства и лекарства от групата на антидепресантите често са първата линия на лечение. Някои изследвания за наличие на невропатна болка вклюват използването на нестероидни противовъзпалителни средства – НСПВС, които могат да облекчат болката. Някои хора може да се нуждаят от по-силни болкоуспокояващи. Обсъдете предимствата и недостатъците на лекарствата, които приемате, с вашия лекуващ лекар, за да се постигне пълна оптимизация на терапевтичната схема и овладяване на симптомите.нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, нестероидни лекарства, нестероидни противовъзпалителни, лекарства, диклофенак, напроксен, ибупрофен, омепразол, инхибитори на протонна помпа, омепразол, ланзопразол, пантопразол, езомепразол, болка, болков синдром, лечение на болката, стомашна киселина, гастрит, стомашна язва

Ако първопричината за развитие на този вид болка се крие в друго подлежащо медицинско състояние, като например диабет, оптимизране на терапията и по-добър контрол на кръвната захар може да помогне за облекчаване на появилия се болков синдром. Освен това, адекватна оптимизация на терапевтичната схема при хронични заболявания, водещи до развитие на невропатна болка, може да помогне за превенция на бъдещи хронични увреждания на засегнатите периферни нерви.

В случаи, които са трудни за лечение, специалист по болка може да използва инвазивно или имплантируемо устройство за ефективен контрол и потискане на болката. Електрическата стимулация на засегнатите нерви може значително да контролира симптомите на болката.

Други видове лечебни методи също доказват, че имат обещаващ ефект при лечението на този вид хронична болка. Някои от тях са:

  • Физиотерапия
  • Работа с психолог
  • Терапия с множество методи за ефективна релаксация на съзнанието и периферните зони на тялото
  • Масаж
  • Акупунктура

За съжаление, невропатната болка често реагира слабо на стандартните методи за лечение и понякога може да се влоши, вместо да се подобри, с времето. За някои хора това може да доведе до сериозно ограничение в подвижността, качеството на живот и постепенна инвалидизация.

Мултидисциплинарният подход, който комбинира различни по вид терапии, обаче, може да бъде много ефективен начин за решаване на проблемите причинени от наличието на невропатна болка.подагра, уратни кристали, пикочна киселина, остър ставен синдром, болка, оток на стави, зачервяване на стави, септичен артрит

Психогенна болка – друг вид източник на хронична болка

А сега е времето за следващия най-често срещан източник на болка, свързан с централната или периферната нервна система – психогенна болка.

Психогенна болка по своя си вид е болково разстройство, свързано с психологически фактори. Някои видове психически или емоционални проблеми могат да причинят, да увеличат или да усложнят значително болката. Човек с разстройство и развила се психогенна болка може да се оплаква от болка, която не съответства на други споделени симптоми.

Видове психогенна болка

  • Главоболие
  • Мускулни болки
  • Болка в гърба
  • Болки в корема и стомаха

Диагностика на психогенна болка

Диагнозата за психогенна болка се поставя, когато всички други причини за болка, са изключени. Човек с такова разстройство често се оплаква от болка, която не съответства на други негови симптоми. Лекарите и специалисти по психично здраве, работещи заедно, често са най-полезни за тази група от пациенти с това разстройство.хронична болка, злоупотреба с алкохол

Лечение на психогенна болка

Лечението на този вид болка може да включва някои от следните видове терапия:

Когато става въпрос за източник на болка от периферната страна – определено трябва да споменем мускулно-скелетната болка. За нея реших да споделя специално тема, защото е достатъчно обхватна тема и ми се искаше да се отпусна, когато описвам за сложните механизми и причини за нейното развитие, но също така и ефективно контролиране и лечение. Кликнете върху “мускулно-скелетна болка” отгоре и ще ви се отвори публикуваният материал.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences