Нов революционен метод CRISPR за прецизно въздействие над човешките гени

метод CRISPR, генно инженерство, ДНК, човешки геном, генетика, генно инженерство

Прочетена: 74 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Откритие на нов метод CRISPR с увеличен обхват

Скорошният напредък в областта на CRISPR технологията, разработен съвместно от Масачузетския технологичен институт и Университета Дюк, е значителна стъпка в напредъка на генното инженерство. Новият метод CRISPR разширява възможностите за генно модифициране на генетични структура в генома и осигурява по-голяма точност при модифицирането на почти всички човешки гени. Това откритие отваря път към нови възможности в генетичната медицина и персонализираните терапии на някои видове заболявания.

Предимствата на новия метод CRISPR

метод CRISPR, генно инженерство, ДНК, човешки геном, геном
Източник: onlinemedicine.bg

CRISPR-Cas9, познат като основния инструмент за редактиране на ДНК, сега може да се насочва към по-широк кръг от генетични последователности благодарение на този нов метод CRISPR. Този прогрес обещава значително да разшири областта на лечение на генетични заболявания като синдром на Рет и болестта на Хънтингтън. Така новият метод CRISPR ще допринесе за развитието на генната терапия като цяло и ще подпомогне прилагането на персонализираната медицина.

Разработка и потенциал на новия метод CRISPR

метод CRISPR, генно инженерство, ДНК, човешки геном
Източник: onlinemedicine.bg

Изследователите от Университета Дюк и Масачузетския технологичен институт, под ръководството на Пранам Чатърджи, разработиха варианти на CRISPR, които могат да се насочват към по-голямата част от човешкия геном. Тези разработки на новия метод преодоляват предишните ограничения и позволяват модификация на около 50% от ДНК последователностите, което е значително увеличение спрямо предишните възможности.

Перспективи пред новия метод CRISPR

метод CRISPR, генно инженерство, ДНК, човешки геном, геном, генетика
Източник: onlinemedicine.bg

С новия метод се отварят възможности за лечение на заболявания, които до момента са били трудно достъпни за генната терапия. Това включва заболявания със специфични генетични мутации, които сега могат да бъдат коригирани или дори напълно обратими. Новият метод предоставя нови възможности за изследване в областта на генетиката, устойчивостта на заболявания и регенерацията на тъкани, както и за по-безопасни и ефективни генетични интервенции.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences