Пневмония – същност, причини и диагностика

пневмония, бактериални пневмонии придобити в общността

Прочетена: 146 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Какво представлява пневмонията?

Пневмония е белодробна инфекция, която може да варира от лека до тежка форма. Представлява инфекция, която обхваща въздушните пространства – алвеоли и интерстициум, в белите дробове, които може да се напълнят със секрет и да затруднят дишането ви.

Всеки може да получи тази белодробна инфекция. Но бебетата на възраст под 2 години и хората на възраст над 65 години са изложени на по-висок риск. Това е така, защото имунната им система може да не е достатъчно силна, за да се пребори с развиващата се инфекция.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук, facebook
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Можете да развиете пневмония, както в единия, така и в двата бели дроба едновременно. А също така може да развиете пневмония под формата на лека респираторна инфекция и реално да не знаете, че сте с тази опасна болест. Лекарите често казват, че “карате пневмония на крак” за тези случаи.

Причините за развитие на пневмония са бактерии, вируси и гъбички. Ако белодробната инфекция е е резултат от бактерии или вируси, тази респираторна инфекция може да бъде предадена лесно и на друг човек.

пневмония заради грип
Белодробна пневмония заради грип

Навиците, свързани с начина на живот, като тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол, също могат да повишат вероятността от развитие на пневмония.

Какви са симптомите при пневмония?

Симптомите ви могат да варират в зависимост от причинителя, възрастта ви и общото ви здравословно състояние. Обикновено те се развиват в продължение на няколко дни.

Често срещани симптоми на пневмония включват:

  • Болка в гърдите при дишане или кашлица: Това е чест симптом, който ви кара да чувствате дискомфорт и болка при вдишване или кашлица.
  • Продуктивна кашлица с храчки: Кашлицата при пневмония често е съпроводена с отделяне на храчки, които са жълти, прозрачни или зелени.
  • Умора и загуба на апетит: Пневмония може да предизвика усещане за превъзбуда и изнервеност, и загуба на желание за хранене.
  • Висока температура, изпотяване и втрисане: Повишената телесна температура и изпотяването са обичайни симптоми при пневмония, като втрисането може да е свързано и с дихателни затруднения.
  • Гадене, повръщане и диария: Някои пациенти с пневмония могат да изпитват гадене и дори да повръщат. Диарията също може да се появи като резултат от развиващата се инфекция.
  • Задух: Този симптом е свързан с трудности в дишането и се дължи на възпалението на интерстициума и алвеолите на белите дробове.

Пневмония може да засегне хора по различни начини. Възрастните хора и тези със слаба имунна система могат да имат състояние на обърканост (делириум), промени в съзнанието или понижена телесна температура. В сравнение, новородените и кърмачетата могат да не проявяват никакви признаци на инфекция или да имат повръщане, температура и да изглеждат неспокойни.

лобарна пневмония
Лобарна пневмония

В момент, когато COVID-19 е толкова актуален, е важно да отбележим, че симптомите на белодробна пневмония, особено кашлица, повишената температура и задух, могат да съвпадат с тези на COVID-19. По тази причина, при нова кашлица, повишена температура или задух, е важно да се свържете с вашия лекар, за да изключите възможността за развитие COVID-19 инфекция.

Причини за развитие на белодробната инфекция

Инфекциозното заболяване на белите дробове може да бъде предизвикано от:

  • Вируси или гъбички: Тези организми могат да бъдат причинители на пневмония. Най-честите вируси включват грипния вирус, риновируси и RSV вирусът, който е основна причина за развитие на белодробна пневмония при малки деца.
  • Бактерии: Различни бактерии, като Streptococcus pneumoniae и Mycoplasma pneumoniae, също могат да бъдат причинители на пневмония.
  • Вентилаторна пневмония: Някои хора, които са в болница и използват медицински вентилатори за асистирано обдишване, могат да развият инфекция, която се нарича “вентилаторна пневмония.” Това е инфекция, която се развива след употребата на механични респиратори в болнични условия и може да бъде сравнително опасна.
  • Вътреболнична пневмония: Ако сте били хоспитализирани и развиете тази белодробна инфекция след постъпването си, това се нарича “вътреболнична пневмония”. В този случай инфекцията не е била присъща преди постъпването ви в болничното заведение, а подобни случаи, за жалост, не са особено голяма рядкост.

Диагностика на белодрбна пневмония

Ако имате симптоми на инфекциозното заболяване, важно е да се консултирате с вашия лекуващ лекар за правилната диагностика и методи на лечение. Вашият лекар ще използва различни методи, включително:

  • Физикален преглед: Лекарят ще преслуша вашите дробове със стетоскоп – аускултация, търсейки хрипове при вдишване и издишване.
  • Кръвни изследвания: Те могат да покажат признаци на бактериална инфекция, като увеличени нива на бели кръвни клетки и инфламаторни маркери, като CRP.
  • Рентгенова снимка на гръдния кош: Тази снимка може да покаже инфекция в белите ви дробове и доколко се е разпространила и усложнила тя.
  • Пулсоксиметрия: Този тест измерва нивото на кислород в кръвта ви, което може да бъде важно при оценката на вашето дишане и общо състояние.
  • Микробиологично изследване на храчки: Понякога се извършва анализ на храчките, за да се установи причината за инфекцията и развиващите се патогени.

    пневмония
    Пневмония в дясно на рентгенова снимка

В някои случаи може да се наложи изпълнението и на някои допълнителни изследвания, като кръвно-газов анализ на артериалната кръв, бронхоскопия, компютърна томография и други.

Най-честите усложнения при инфекцията

Острата инфекция на белите дробове може да доведе до различни по вид усложнения, включително:

  • Бактериемия и септицемия: Когато бактериите се разпространяват в кръвта, може да настъпи септичен шок и органна недостатъчност.
  • Затруднено дишане: Този симптом може да наложи използването на дихателен апарат, докато белите ви дробове се излекуват и възстановят функцията си напълно.
  • Развитие на белодробен абсцес: Понякога в белия дроб или около него може да се образува колекция от гной, наречена белодробен абсцес.

Лечение на белодробна пневмония

Лечението зависи от причинителя и тежестта на инфекцията. Вашият лекар ще определи най-подходящия начин на лечение. Обаче, аз бих искал да ви представя някои общи аспекти на лечението по-долу.

  • Антибиотици: При бактериална пневмония лекарят ще предпише антибиотици. Важно е да завършите целия курс от антибиотици, дори ако се чувствате по-добре.
  • Симптоматично лечение: За облекчаване на симптомите, могат да бъдат предписани лекарства, които да контролират високата телесна температура и други, които да подпомогнат отделянето на секрети при кашлица – експекторанти. В някои случаи се налага вътреболнично лечение, заради тежестта на заболяването.

В тези случаи, лечението може да включва – интравенозна терапия, кислородна терапия и респираторна терапия за възстановяване на нормалната дихателна функция.

  • Интравенозна терапия: Лекарят може да ви предостави антибиотици или течности чрез интравенозна тръба.
  • Кислородна терапия: При тежка пневмония може да се изисква кислородна терапия за подобряване на нивата на кислород в кръвта ви.
  • Терапия за подпомагане на дишането: В случай на сериозни дихателни затруднения, може да бъде необходимо специализирано оборудване или дихателни упражнения.

Важно е да се отдаде нужното време на тялото ви за възстановяване. Тази инфекция може да бъде особено изтощителна за организма ви. Понякога възстановителният процес може да изисква седмици или дори месеци.

За вашето лечение и възстановяване е от съществено значение да спазвате указанията на вашия лекар и да приемате предписаните лекарства.

Запомнете, че превенцията срещу развитие на респираторни заболявания и, в частност белодробна пневмония, е важна. Ваксинацията срещу някои видове бактерии и вируси, които предизвикват инфекциозното заболяване на белите дробове, може да намали риска.

Също така, подсилването на имунната система чрез здравословен начин на живот, включително здравословно хранене, физическа активност и редовни прегледи и консултации с вашия лекар, може да помогне за предотвратяване развитието на това сериозно заболяване.


Още вътрешни заболявания може да прочетете тук:

  1. Alpha-Gal синдром: Опасната алергична реакция
  2. Остър менингит – опасна инфекция на нервната система
  3. Д-р Тихомир Христов: Сърдечносъдови заболявания – храната може да крие опасности
  4. Дървеници – хапят ни, защото дишаме!
  5. Митрална инсуфициенция: Какво трябва да знаете?

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences