Преработени храни: Увеличават риска от преждевременна смърт с 10%

Полезни храни, преработени храни

Прочетена: 33 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Учени предупреждават: Тези храни увеличават риска от смърт с 10%

Известно е, че повече от половината от дневния прием на калории в Обединеното кралство идва от потенциално опасни преработени храни. Изразът „ти си това, което ядеш“ е верен до известна степен, тъй като определени храни са известни със своите здравословни ползи. Затова много здравни организации, като NHS, препоръчват балансирана диета за предотвратяване на различни опасни заболявания.

Средиземноморската диета често се посочва като една от най-добрите за здравето, тъй като включва консумацията на много плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и пълнозърнести храни. Въпреки това, докато някои храни са полезни за здравето, други могат да имат точно обратния ефект.

Ново проучване посочва специфичен тип храна, която може да увеличи риска от ранна преждевременна смърт с 10%. Според проучването на повече от 500 000 души, консумацията на силно преработени храни увеличава риска за ранна смърт.

Силно преработени храни и техните здравословни рискове

Резултатите от изследването, представени на годишната среща на Американското дружество по хранене, показват, че по-възрастните хора, които консумират повече преработени храни, са с около 10 процента по-вероятно да умрат в рамките на 23 години, в сравнение с тези, които консумират по-малко преработени храни.

Изследователският екип проследил повече от половин милион възрастни американци за почти три десетилетия. Високата консумация на преработени храни е свързана с умерено повишение на смъртността от всякаква причина, както и от заболявания на сърцето, като артериална хипертония, застойна сърдечна недостатъчност, или диабет, но не е установена връзка с увеличен брой летални изходи, свързани с развитие на рак, въпреки че засега има немалко проучвания, доказващи именно връзката между рак на дебелото черво и грешки в хранителния режим.

Водещият учен в проучването – Ерика Лофтфийлд от Националния институт за лечение на рак, обяснява: „Резултатите от нашето проучване подкрепят по-голямо количество литературни данни, включително както наблюдателни, така и експериментални изследвания, които показват, че консумацията на преработени храни влияе негативно върху здравето и дълголетието.“

полезни храни срещу преработени храни
Полезни храни срещу преработени храни

Какво представляват този вид преработените храни?

За целите на това изследване, учените използвали класификацията на храните NOVA. Според тази система, храните се класифицират в четири типа, като преработените храни са най-различни спрямо оригиналния си вид, форма и хранително състояние. Някои напитки също могат да бъдат силно преработени.

Силно преработени храни – обикновено съдържат много добавки и съставки, които не се използват обикновено при домашно готвене, като консерванти, емулгатори, подсладители и изкуствени оцветители и аромати.

Примери за такива силно преработени храни могат да бъдат чипс, шоколад, сладкиши, бисквити, бургери, наденици, замразена пица и маргарин. Според вече проведени проучвания, които са свързали консумацията на силно преработени храни с високо кръвно налягане – артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, инфаркт на миокарда и риск от развитие на исхемичен инсулт.

Изследователският екип анализирал данни от повече от 540 000 души, които предоставили информация за хранителните си навици и здравословното си състояние през 90-те години на миналия век, когато били на възраст между 50 и 71 години. Оттогава повече от половината участници са починали. Учените в проучването разгледали общите нива на смъртност сред тези, които били в 90-ия персентил за консумация на силно преработени храни спрямо тези в 10-ия персентил, и също анализирали в детайли връзката на специфични храни и развитието на определени по вид заболявания.

Учените взели предвид и други фактори, които могат да увеличат риска от преждевременна смърт, като тютюнопушене и затлъстяване. Според тях, хората, които консумират повече преработени храни, също имат по-висок индекс на телесна маса и по-нисък индекс на здравословно хранене, което неимоверно може да донесе до негативни последствия за общото благосъстояние на човек и неговия организъм.вредни храни, хранително разстройство, преработени храни

Заключението на водещия на изследователския екип – Ерика Лофтфийлд:

Ерика Лофтфийлд добавя: „Наблюдавахме, че силно преработеното месо и безалкохолните напитки са две от подгрупите на преработените храни, които най-силно са свързани с риска от развитие на преждевременна смърт, и е силно препоръчително да се избягва тяхната консумация за превенция на заболявания и поддържане на по-доброто здравословно състояние.“

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences