СЗО прогнозира драматично увеличение на случаите на рак със 77% до 2050 г.

world health organization, световна здравна организация, случаите на рак, рак

Прочетена: 87 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Случаите на рак – прогноза за 77% увеличение в следващите 26 години

По данни на Световната здравна организация (СЗО) се очаква случаите на рак и общата заболеваемостта от малигнени неоплазми в световен мащаб да нарасне значително – от 20 милиона нови случая през 2022 г. до над 35 милиона през 2050 г. Тази тревожна прогноза, представляваща 77% увеличение, подчертава нарастващото предизвикателство, което ракът представлява за световното здравеопазване.

В подробен анализ на Международната агенция за изследване на рака (IARC) към СЗО факторите, свързани с начина на живот и околната среда, като тютюнопушенето, консумацията на алкохол, затлъстяването и замърсяването на въздуха, бяха определени като основни фактори, допринасящи за този прогнозиран скок в случаите на рак. Фреди Брей, ръководител на отдела за наблюдение на раковите заболявания в IARC, подчерта пред Al Jazeera важността на признаването на настоящия мащаб на раковите заболявания и очакваното нарастване на тежестта им през следващите десетилетия.

Двугодишният доклад на IARC, изготвен въз основа на данни от 185 държави за 36 вида рак, разкрива, че само през 2022 г. се очаква да има 9,7 млн. смъртни случая, свързани с рак. В него се изтъква една сурова реалност: всеки пети човек ще се сблъска с диагноза рак през живота си, като рискът от смъртност при мъжете е значително по-висок в сравнение с този при жените.

Докладът хвърля светлина и върху непропорционалното въздействие на рака върху различните социално-икономически слоеве. Докато в по-развитите страни се очаква да се наблюдава най-голямо количествено увеличение на случаите на рак, в страните с по-ниски доходи, особено в тези с нисък индекс на човешкото развитие (ИЧР), се очаква най-значителното пропорционално увеличение – до 142 %. Това подчертава спешната необходимост от подобряване на инфраструктурата за онкологични грижи в тези региони, които понастоящем са най-малко подготвени да се справят с ескалиращата криза с рака.

Брей изтъкна, че въпреки съществуването на над 100 вида рак, пет основни вида съставляват половината от всички случаи, като случаите на рак на белия дроб са водещи в световен мащаб сред мъжете, а ракът на гърдата е най-разпространеният сред жените. В доклада се отбелязва и промяна в моделите на раковите заболявания, като колоректалният рак се превръща в третия най-разпространен вид, което до голяма степен се дължи на застаряването на населението и избора на начин на живот.

IARC призовава за увеличаване на инвестициите в ранна диагностика, скрининг, стратегии за превенция и палиативни грижи, за да се справим ефективно с нарастващото бреме на рака. Този стратегически подход има за цел не само да се справи, но и да смекчи въздействието на това огромно здравно предизвикателство върху бъдещите поколения.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences