Язвена болест – 4 важни симптома за ранно диагностициране!

Кръвоизлив, анатомия на корем

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Какво представлява язвена болест?

Язвена болест е произведена на стомаха и дванадесетопръстника, която най-често засяга началната част на дуоденума, както и малката кривина на стомаха. Според някои автори потреблението се появява именно в тези локализации, тъй като там натискът от храната, предизвикан от контракциите на стомашната мускулатура, е най-голям.

През годините много учени са предлагали различни теории за възникване на язвена болест. Днес обаче най-широкото познаване и проверката в практиката има пептичната теория за появата на язвена болест – сърдечна секреция и хиперацидитет или при други заболявания – повишена стомашна киселинност.

При язвена болест на стомаха се счита, че от значение са дистрофията на мукозата, както и намалената защитна сила. Установена е също и ролята на хистаминовите рецептори, и благоприятният ефект от блокирането им при употреба на язвата.

Едновременно с това вредното въздействие върху H.pylori започва все повече да се налага. Регулацията на секрецията на стомашната лигавица е неврогенна – психомоторна и вегетативна, хормонална – от въздействието на не- бета клетките на лангерхансовите острови в панкреаса и D клетките в дуоденума, както и пилорната зона на стомаха. Контактното дразнене от храната на стомашната мукоза увеличава секрецията и киселинността.

Признаци и симптоми на язвена болест:

  1. Болка на гладно при дуоденална язва и болка след хранене. Б олката има сезонна и часова зависимост, и се влияе от вида на храната. Тя е по-силна при трудно смилаеми и запържени храни, люти подправки, алкохолни напитки и газирано;
  2. Киселини;
  3. Оригвания – по-изразени при дуоденалната язва;
  4. Повръщане;

 

Язвена болест, Стомах и перисталтика

Методи за диагностика:

  • При преглед лекарят установява болезнена точка ясно от средната линия при дуоденалната, по средата на линията при пилорната и вляво от средната линия при стомашната язва.
  • На рентген се вижда шиповидна добавена сянка към стомашната кухня, ако язвата е разположена по предната или задната стена на дуоденума, или стомаха.
  • Най-добрият начин за диагностика на явна болест е фиброгастроскопията, по време на която най-често се установява видима язва на типичните за нея места с размер не повече от 1 см. в диаметър, а при биопсична проба хистологичният материал показва всички характерни белези на язва, с които се диференцира от рак на стомаха.

Лечение на язвена болест:

  • Лечението на язвена болест включва диета, режим, намаляващи киселинността медикаментозни средства, блокери на H2 рецепторите и в много краен вариант ваготомия, която буквално означава прекъсване на нерва, контролиращ киселинната секреция на стомашните клетки.
  • В много сериозни случаи може да се стигне дори до гастроентеростомия или антректомия, тоест свързване на стомаха с тънкото черво или резекция на крайната част на стомаха.

 

Язвена болест може да доведе до изключително сериозни усложнения.

Някои хронични такива са:

  1. Пенетрация;
  2. Калозна язва;
  3. Стеноза на стомаха – каскаден стомах;
  4. дегенерация;

При прогресивно развитие и периоди на обостряне язвата се задълбочава и прониква към съседните органи – панкреас и черен дроб. Впоследствие болките се усещат като “опасващи” към дясната плешка и към гръдните прешлени, киселинността се увеличава, оригванията – също, а при фиброгастроскопията се установява дълбока пенетрираща язва.

До калозна язва се стига при продължително, но неуспешно лечение и хронифициране на пептичната болест. Наблюдава се разрастване на съединителната към, а язвата вече е получила размери по-големи от лещено зърно.

Болките стават постоянни. Вероятността от ракова дегенерация при тези случаи достига до почти 20% за стомашните язви, докато дуоденалните винаги не се малигнизират.

Лечението е оперативно, особено при стомашната язвена форма. Това е от голямо значение за профилактика на злокачествена дегенерация.

При пилорна стеноза се наблюдава отслабване на теглото поради непроходимост на хранителния пасаж от стомаха към дуоденума и постоянно връщане на храната. Тя също е индикация за операция.

Особено сериозно са перфорацията на стомаха или дуоденума, както и кръвоизливът или връщането на кръвта. Перфорация на стомаха реално означава пробиване на стената на органа. Това е по-типично за дуоденалните язви, но не е изключено да се случи и при стомашните форми.

Характерната клинична картина включва:

  1. Внезапна остра болка в корема, наподобява пробождане с нож в областта над пъпа;
  2. Болният изпада в тежко състояние, намира се лежащо по гръб и избягва да се движи;
  3. Коремната стена се утвърждава;

Болки в стомаха, явна болест

При дълбоко опипване има болка в епигастриума, която се усилва при палпаторен натиск с ръка и рязкото й отпускане. Скоро след това пулсът се учестява, а лицето получава изострени черти, поради развитието на перитонита.

След около шест часа болката вече се простира в дългата част на корема, след по средата и вляво, до пълното цяло на корема, т.е. развил се е дифузен до общ перитонит.

При рентгенография на такъв остър корем се установява газ под диафрагмата явно като въздушен сърп, кръвната картина показва повишени левкоцитите, СУЕ и CRP, както и високата температура.

В токсичния стадий на перитонита се получава иктержълтеница, както и бъбречна недостатъчност. Лечението налага спешно хирургично отваряне на коремната кухня.

Кървящата язва се проявява основно с мелена – това са черни лъскави изпражнения.

Колкото по-изобилни и течни са те, толкова по-голям е кръвоизливът.

Хематемеза пък е медицинският термин за възстановяване на кафява стомашна течност с примеси на хематинни материи.

Изпражненията при мелена са характерно черни и лъскави.

Този цвят се получава от освободената в червата съра и желязо от еритроцитите. Това се различава от кръвта, отделена при рак – тя се открива в цялото количество изпражнения и е ясна, докато при хемороидите тя се отделя накрая върху изпражненията.

При кървяща язва болните се чувстват отпаднали, замаяни, с притъмняване пред очите до загуба на съзнание и колапс.

Пулсът е учестен. Диагнозата отново се поставя с фиброгастроскопия, след спиране на кървенето или дори по време на самото кървене, ако кръвоизливът не спира. Болните се насочват и приемат в спешно хирургично отделение, поставят се кръвоспиращи медикаменти, като калциев глюконат, витамин С, витамин К, а в по-тежките случаи се прави кръвопреливане със заместваща или кръвоспираща цел.

 В 10-20% от случаите при язвен кръвоизлив кървенето не спира, а в около 4% то е артериално и се налага спешна операция.

След това се правят венозни инфузии и антибиотици, прилагат се дихателни упражнения, раздвижване на болницата при възстановяване и пасаж на храна, газове и подобрено общо състояние.

Автор: Александър Манчев

Consent Preferences