Online Medicine България

Над менюто
collapse

Травма на главата - пациент в спешното отделение, #1 алгоритъм

2023-03-20  Цанко Стефанов Прочетена: 195 пъти

Преглед на пациент с травма на главата в спешното отделение

  • Имайте предвид, че приоритетът за всички пациенти в спешното отделение е стабилизирането на дихателните пътища, дишането и кръвообращението (ABC) преди да се обръща внимание на други травми и наранявания.
  • Промени в съзнанието се приписват на употреба на наркотични вещества или интоксикации, само след като травма на главата - респективно мозъчно увреждане са напълно изключени като възможности.
  • Всички клиницисти от спешното отделение, участващи в прегледа на пациенти с нараняване на главата, трябва да могат да оценят наличието или отсъствието на рисковите фактори за по-сериозна травма на мозъка, което в последствие да наложи приложението на образна томография на глава и цервикален гръбначен стълб.
  • Пациентите, постъпили в спешното отделение с нарушено съзнание (GCS под 15), трябва да бъдат прегледани незабавно от лекар, имащ познания, опит и нужните квалификации - лекар спешна медицина, анестезиолог-реаниматор или неврохирург, както и невролог.
  • При пациенти с GCS 8 или по-малко, уверете се, че има възможно най-скоро консултация с анестезиолог или лекар в интензивно лечение, за да осигури подходящо бъдещо направление на пациентите.травма глава и шия
  • Обучен лекар с една от следните специалности - спешна медицина, анестезиология и интезивно лечение или неврохирургия/неврология, трябва да оцени всички пациенти, постъпили в спешното отделение с нараняване на главата в рамките на максимум 15 минути след пристигането в болницата. Част от тази оценка трябва да установи дали те са с висок или нисък риск за клинично значимо мозъчно увреждане и/или увреждане на шийния отдел на гръбначния стълб.
  • При пациенти, за които се смята, че са изложени на висок риск от клинично значимо мозъчно увреждане и/или увреждане на шийния отдел на гръбначния стълб, разширете рамките на първичния преглед до пълен и обстоен клиничен преглед, за да установите необходимостта от искане на томографско изследване, както на главата или шийния отдел на гръбначния стълб, така и на други области на тялото - така наречените травма скенери в световната медицина, които преглеждат няколко зони - глава, шия, гръден кош, коремна кухина, таз и други при тежки травми.

Още за прегледите при травма на главата в спешно отделение

  • Пациентите с травма на главата, за които при първоначалния преглед констатира, че са с нисък риск от клинично значимо мозъчно увреждане и/или нараняване на шийния отдел на гръбначния стълб, трябва да бъдат прегледани отново в рамките на още един час от клиницист в спешното отделение. Важността от този преглед е напълно да установи необходимостта или да отхвърли нуждата от прилагане на компютърна томография на главата и/или образна диагностика на шийния отдел на гръбначния стълб, както и на други части от тялото на пострадалия пациент. проникваща травма на главата, скенер мозък, травма на глава
  • Пациенти, които се изпитват симптоми след травма на главата в продължение на 48 часа след тежка травма на главата и не са били прегледани допълнително с помощта на компютърен томограф, но са били изписани вкъщи, поради липса на сериозни белези и червени флагове за тежка черепно-мозъчна травма или травма на спиналния отдел на гръбначния стълб, трябва, по възможност, да бъдат прегледани от старши лекар със специалност спешна медицина, като е възможно да се наложи и консултация със специалист по неврохирургия или неврология.
  • Болката при травма на главата трябва да се лекува своевременно, защото тя може да доведе до повишаване на вътречерепното налягане. Осигурете спокойствие на пациентите, шинирайте рано фрактури на крайници и катетиризирайте пълния пикочен мехур, за да облекчите максимално състоянието на пострадалия. Лекувайте силната и мъчителна болка при травма на главата и други части от тялото с малки дози интравенозни опиоиди, като може да титрирате дозите спрямо клиничния отговор и наличните кардиореспираторни данни от прегледа.
  • Интравенозните опиоиди при травма на главата не са вписани официално в гайдлайните с цел успокояване на пациента, а само и единствено за лечение на силен болков синдром, който често се случва при травми на глава и шията, както и при политравми. Последващите off-licence ефекти идват от действието на тези опиоиди в организма и е важно всеки клиницист да прецени внимателно ситуацията и дали даден опиоид би бил в полза на пациента.

Кога да повикаме неврохирурзите за травма на главата

[caption id="attachment_6784" align=alignleft width=118]скенер мозък, травма на глава скенер мозък[/caption]

Обсъдете с неврохирург възможно най-скоро последващите грижи и лечение за всички пациенти с данни за нови и хирургично значими аномалии при образна диагностика - например кръвоизлив на мозъка. Определението за „хирургично значимо“ на практика представлява комплекс от заболявания, които налагат своевременно лечение от специалист по неврохирургия - било то консервативно в болнични условия или по хирургичен път.

Независимо от наличните открития при прилагане на компютърен томограф, с неврохирург още трябва да бъде обсъден всеки пациент, имащ персистиращо качествено и количество увреждане на съзнанието, с GCS 8 точки или по-малко.

Също така при продължително влошаване на съзнанието след травма на главата и редуциране на точките по Гласгоу-кома скалата (Glasgow Coma Scale - GCS), както и при прогресиращи фокални неврологични отклонения, гърчове и припадъци, тежки травми на главата с данни за нарушаване целостта на кожата или структурата на черепа, както и при наличие на отделяне на цереброспинална течност от ушите или носа.

Автор: д-р Цанко Стефанов


Share: