Витамин C – 1-во средство на избор при вирусни инфекции

витамин C, витамини, източници на витамин C

Прочетена: 77 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

[wpcode id=”8881″]

В тази статия ще разглеждаме ролята на витамин C за укрепване на имунната система и терапевтичния му потенциал в борбата с вирусните заболявания, особено когато се прилага във високи или още наречени – “зареждащи” дози.

Витамин C – известно още като аскорбинова киселина, е широко известен със своите антиоксидантни свойства и ролята си в имунната функция. Правим преглед на съществуващата научна литература, за да разберем механизмите, чрез които витамин C допринася за имунната защита, особено в контекста на вирусните инфекции.

Витамин С – имуноукрепващ ефект и ефикасност в борбата с вирусни инфекции

Витамин C отдавна представлява интерес в областта на науката за храненето и имунологията, заради потенциала си да подсилва имунната защита на организма. Ролята му става особено важна в контекста на вирусните инфекции, при които организмът изисква засилен имунен отговор, за да се пребори с нахлуващия и бързо развиващ се патоген.витамин C

Механизми за подпомагане на имунната система на витамин C

  1. Антиоксидантни свойства: Аскорбиновата киселина е мощен антиоксидант. Тя неутрализира свободните радикали и намалява оксидативния стрессъстояние, което може да влоши функцията на имунната система драстично.
  2. Засилване на функцията на имунните клетки: Витамин C се натрупва в различни имунни клетки, като неутрофили, и повишава способността им да се борят с патогените. Той също така влияе върху производството и функцията на лимфоцити, които са от съществено значение за генерирането на имунен отговор.
  3. Производство на цитокини: Играе роля в производството на цитокини от имунните клетки, което е от решаващо значение за организирането на отговора на организма при борба с активни инфекции.
  4. Здравина и интегритет на естествените бариера в организма: Витамин C допринася за целостта на физическите бариери – като кожа и лигавици, срещу навлизането на болестотворни микроорганизми.

Витамин C при вирусни инфекции

Няколко проучвания са изследвали ролята на аскорбинова киселина при вирусни инфекции, включително обикновена настинка и по-тежки респираторни инфекции. Макар че редовните дози за прием на витамин C са показали съвсем леки ползи за предотвратяване и намаляване на продължителността на обикновените вирусни инфекции и настинки, интересът се е насочил към въздействието му при по-високи или още наречени “зареждащи” дози.

Витамин C във високи дози при вирусни заболявания

“Зареждащи дози” на витамин C се отнасят до значително по-големи количества, прилагани перорално или интравенозно. Основанието за прилагането на високи дози е да се постигнат плазмени концентрации на витамин C, които не могат да бъдат достигнати при стандартно перорално приложение. Изследванията показват потенциални ползи, като част от тях са:

  • Намаляване на тежестта на клиничната картина и продължителността на симптомите.
  • Засилване на антивирусните имунни реакции.
  • Понижаване на възпалителния отговор, който често е значителен фактор за проявата и развитието на тежка клинична картина при остри вирози.onlineклиника-банер-online-medicineс-д-р-цанко-стефанов

Клинични данни и противоречия за витамин C

Клиничните проучвания демонстрират смесени резултати. Някои от тях показват значителни ползи за намаляване на продължителността и тежестта на вирусните и по-конкретно – респираторни инфекции, докато други показват минимален или никакъв ефект. Променливостта на резултатите може да се дължи на различията в режимите на дозиране, етапите на заболяването, по време на които се прилага витамин C, както и на изходното здравословно състояние на пациентите.

Натурални източници на витамин С

Предлагам ви подробен списък с естествени източници, богати на витамин C.

  1. Цитрусови плодове: Портокали, лимони, грейпфрути и мандарини.
  2. Плодове: Ягоди, малини, къпини и боровинки.
  3. Тропически плодове: Киви, манго, папая, ананас и гуава.
  4. Плодове от семейство Тикви – Cucurbitaceae: Диня, пъпеш, канталупа – вид пъпеш, и медена роса.
  5. Череши: както сладки, така и кисели сортове.
  6. Домати: Включително доматен сок и сосове.
  7. Чушки: червени и жълти, люти чушки и халапеньо/чили.
  8. Зеленолистни зеленчуци: Спанак, кейл, ряпа и швейцарски манголд.
  9. Кръстоцветни зеленчуци: Броколи, брюкселско зеле, бок чой – китайско зеле, карфиол и нормално градинско зеле.
  10. Кореноплодни зеленчуци: Картофи, сладки картофи и моркови.
  11. Билки: Магданоз, мащерка и кориандър.
  12. Тикви: Маслена тиква, жълъд и спагетена тиква, нормална тиква и зимна тиква.
  13. Екзотични плодове: Вишни ацерола, амла – индийско грозде), каму-каму и морски зърнастец – известно още като Облепиха.
  14. Бобови – грах, зелен фасул, боб, леща
  15. Карфиол: както бели, така и цветни сортове.
  16. Копър: И луковицата, и листата.

витамин С, източници на витамин С

Витамин C, особено във високи дози, показва потенциал за подпомагане на имунната система и борба с вирусните заболявания. Въпреки това ефикасността и безопасността на терапията с високи дози, се нуждаят от допълнително проучване чрез добре планирани клинични изпитвания.

При все че добавката с витамин C може да бъде част от здравословния начин на живот и може да предложи ползи за подобряване на имунната функция, тя не трябва да замества други медицински методи за лечение на вирусни инфекции. Бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху оптимизирането на дозировката, времето за приложение и методите на доставка, за да се увеличи максимално терапевтичният му потенциал срещу вирусни заболявания.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук, facebook
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences