Депресия и тревожност: 5 ключови стратегии

хипнотерапия при тревожност и стрес

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Какво са депресията и тревожността?

Депресията и тревожността са един от основните психологически проблеми, с които на хората от този век им се налага да се борят. Добре известно е, че на лицата, страдащи от депресия сякаш им липсва умение за регулация и контрол на емоциите. Чувството на потиснатост често е смазващо и значително води до нарушение на качеството на живот.

Симптомите на депресия са добре известни и това не е поредният материал, който да запознае читателите на Online Medicine със симптоматиката и проявлението.налудно разстройство

Тук ще се опитам да обърна малко повече внимание на биохимичните процеси в човешкия организъм и да дам обяснение защо, когато в кабинетът ми дойде клиент с тревожност и депресия, първо го пращам за кръвни изследвания на определени показатели. Също така ще се опитам да дам обяснение защо антидепресантите често не успяват да се справят с депресията напълно.

Допаминът е един от основните невротрансмитери в мозъка, който играе значителна роля в много от функциите на тялото – поведенческите реакции, познавателните способности и емоционалните процеси. Когато мозъкът ни произвежда необходимото количество допамин, това спомага за чувствата на радост и удовлетвореност.

И обратното, ако мозъкът ни по една или друга причина не успява да произведе необходимото количество допамин, това може да е една от причините за депресивните симптоми. Разбира се, допаминът не е единственият невротрансмитер, отговорен за това. Той не бива да се разглежда изолирано от гледна точка на медицината и биохимията. Той си взаимодейства с други невротрансмитери и химикали в мозъка. 

Ниските нива на допамин обикновено са съпътствани от хронична умора, проблеми със съня, напрегнатост, проблеми с вниманието и концентрацията, промени в паметовите способности, понижено либидо. Все симптоми съпътстващи и депресивните разстройства. 

хипнотерапия при тревожност и стрес, хипнотерапия
Хипнотерапия при депресия и тревожност

Подобно на серотонина, допаминът е от особено значение за психическото здраве на човека. Когато някой страда от депресия, провежданото фармакотерапевтично лечение обикновено се извършва посредством антидепресанти и селективни инхибитори на обратно захващане на серотонина.

Известно е, че антидепресантите повишават нивата на невротрансмитерите серотонин и норадреналин. Но дали това е достатъчно за преодоляване на всички симптоми, ако не се потърси и начин за справяне с ниските нива на допамин?! Статистиката и наблюденията ни отвеждат до негативен отговор на този въпрос.

Често е необходимо лечението да се основава и на допаминови антагонисти или препарати за обратно захващане на допамин. Допаминови антагонисти обикновено са антипсихотичните лекарствени препарати, които се използват за лечение на психични разстройства като шизофрения и биполярно-афективно разстройство.

Инхибиторите за обратното захващане на допамин блокират повторното усвояване на допамина от нервните клетки и увеличават нивата му в мозъка. Съответно е логично лечението на депресията да се основава на това.

Нивото на допамин в мозъка може да се постигне и по естествен начин чрез балансирано хранене. Доказано е, че приемът на тирозин може да увеличи допамина в мозъка. Тирозинът е заменима аминокиселина, която се явява прекурсор на допамина и норепинефрина. В допаминергичните клетки на мозъка, тирозинът се превръща в леводопа от ензима тирозин хидроксилаза. Този ензим е скоростоопределящ за синтезирането на допамин. здравно тревожно разстройство

Важно е да се упомене, че тиреоидните хормони съще се синтезират от тирозин в щитовидната жлеза. Ето защо депресията често се свързва и с нарушено функциониране на щитовидната жлеза. 

Тирозин може да си набавим чрез приема на храни като авокадо, риба, млечни продукти, някои ядки, птиче месо. На пазара има и широка гама от хранителни добавки, за които може да се консултирате с фармацевтите от екипа ни.

Става ясно, че начинът ни на хранене може да има отношение към психическото ни състояние. Физическата активност също е от съществено значение за намаляване на симптомите на депресия, не само заради повишаващия доманина ефект.

Разбира се, едно от основните неща в борбата срещу депресията е да се премахнат стресовите фактори от околната среда. и тъй като не всичко, което ни пречи, може просто да бъде изтрито с гумичка за молив, с помощта на психотерапевт можете да придобиете умения да овладявате ситуациите около вас, без да позволявате да въздействат негативно на психичното ви благополучие.

Автор: Лучия Таскова

Consent Preferences