Емоционални причини за развитие на различни заболявания

руминация, себерефлексия, психосоматика, гняв, емоционален баланс, психология, емоции, емоционални причини

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Има някои добре познати имена на специалисти, които обясняват тежестта на различни видове емоционални причини и тригери, които водят до дадени заболявания – Луиз Хей и Лиз Бурбо са може би от най-познатите и често срещани. Книгата „Излекувай тялото си“ на Луиз Хей представлява една много подробна таблица, в която са изредени голяма част от физическите проблеми и заболявания, които човек може да изпитва, емоционални причини, довели до това, както и позитивни становища и доказани методи за справяне с тези проблеми.

Някои от руските школи по психология също обръщат голямо внимание на психосоматичните проявления на заболяванията. В този материал ще обърнем внимание на едни от най-често срещаните прояви на психосоматика.

Например очните болести са свързани с умението ясно да виждаме нещата от живота – минало, настояще и бъдеще, или с нежеланието да видим същността на дадено проявление. Въобще неспособност да видим какво се случва около нас – в семейството и средата ни. Късогледството се свързва със страх от бъдещето, а далегогледството от своя страна с чувството, че не пренадлежиш на този свят. Астигматизмът говори за неспособност да видиш собствената си светлина и отхвърляне на собствения Аз.

Емоционални причини, водещи до проблеми с теглото и затлъстяване

затлъстяване и увреждане на мозъка, затлъстяване, увреждане на мозъка, когнитивна функцияПроблемите с теглото и храненето се свързват с чувство за беззащитност, себеотрицание и недоверие към живота. Затлъстяването и повишения апетит често се описват като проява на склонност да се предпазим от нещо и усещане за вътрешна празнота, която запълваме чрез храната. Начините за поддържане на добро тегло са да се освободим от негативните мисли. Неспособността да се освободим от тях води до натрупване на маса, а всички знаем, че от там могат да произходят и редица други заболявания.

В този контекст нека разгледаме и проблемите, свързани със стомашното функциониране. Стомахът е може би първият орган, който реагира на нашите страхове, недоволства и въобще на нашите чувства. Що се отнася до връзката с вече споменатите емоционални причини, стомашните функции са толкова уязвими на такъв конфликт, защото храната представлява първото очевидно задоволяване на рецептивно-колективното желание. В човешкото съзнание желанието за получаване на любов и желанието са ситост са много свързани.

Емоционални причини за развитие на киселинен рефлукс и гастрит – най-често вследствие на потискана агресия

остър гастрит, клиника

Киселините, язвата, гастритът обикновено показват наличие на агресия, която е потискана. В случаите, когато изпитваме страх от дадени събития, независимо дали са свързани с настоящ или бъдещ момент, стомахът реагира. Колко пъти сме чували: „Стомахът ми се сви!“ Стомахът е органът, който най-много реагира в ситуации на безпокойство.

Със стомаха се свързват и проблеми с чревното функциониране. Констипацията например представлява своеобразна заседналост в миналото, неспособност да изхвърлим, да се освободим от старите модели, затрудение да се освободим от стари чувства, да ги трансформираме и да освободим място за нещо ново в живота ни.

В най-общи линии стомашните проблеми и проблемите на чревното функциониране са индикация за раздразнителност поради неспособност за интегриране на противоречиви аспекти на реалността.

Решението на проблема на психосоматично ниво се вижда в трансформирането на силите на потиснатата агресия и негативните чувства в действие на активно отношение към живота и обстоятелствата. Разбирането на психосоматичните емоционални причини е важна част от лечението.

психолог Лучия Таскова, консултант в onlinemedicine.bgПрепоръчва се интегриран подход на лечение, който обхваща както психологическите, така и соматичните компоненти. Психотерапията е ефективен начин за работа с психологическите и емоционални причини, които са в основата на психосоматичните заболявания.

Автор: Лучия Таскова – психолог

Ние от Online Medicine сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от консултация с психолог, моля, свържете се с нас през секцията за консултации, където ще имате възможност да уточните директен и удобен за вас час с нашия психолог Лучия Таскова.

Consent Preferences