Жълтеница при новородени: диагностика и лечение

жълтеница при новородени, пожълтяване на склера и кожа

Прочетена: 82 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Жълтеница при новородени – обща характеристика

Жълтеница при новородени е често срещано състояние, което засяга над 50% от бебетата през първата седмица от живота. Характеризира се с жълтеникаво оцветяване на кожата и бялата част на очите при новородени, заради завишен нива на билирубин. В повечето случаи няма специфично основно физиологично разстройство, но може също да е резултат от чернодробно заболяване, инфекция, хипотиреоидизъм, метаболитни нарушения или разпадане на червените кръвни клетки – хемолиза.

Жълтеница при новородени: Симптоми и усложнения

Основният симптом на неонатална жълтеница е жълтеникавото оцветяване на очите и кожата. Други симптоми включват лошо хранене или прекомерна сънливост. Може да се засече ниво на билирубин над 34 μmol/L (2 mg/dL). Продължителната хипербилирубинемия – тежка жълтеница, може да доведе до хронична билирубинова енцефалопатия – керниктер. Керниктерът е рядко, но тежко усложнение, което може да доведе до церебрална парализа, гърчове и дори смърт.

Жълтеница при новородени: Причини за развитие

жълтеница при новородени, ултравиолетова терапияПри новородените жълтеницата има тенденция да се развива поради два фактора. Разграждането на феталния хемоглобин, тъй като той се заменя с хемоглобин “за възрастни”, и относително незрелите метаболитни пътища на черния дроб, които не са в състояние да конюгират и отделят билирубин толкова бързо, колкото възрастните хора.

Така се развива натрупване на билирубин в кръвта – хипербилирубинемия, което води до симптомите на жълтеница при новородени. Ако неонаталната жълтеница не се отстрани с обикновена фототерапия, трябва да се обмислят други причини като билиарна атрезия, прогресивна фамилна интрахепатална холестаза, недостиг на жлъчни пътища, синдром на Алажил, дефицит на алфа 1-антитрипсин и други чернодробни заболявания от учебниците по педиатрия. Правилното изследване на тези заболявания включва кръвни изследвания и различни по вид други диагностични изследвания.

Жълтеница при новородени: Диагностика

жълтеница при новородени, пожълтяване на кожатаЖълтеница при новородени обикновено се диагностицира чрез физически преглед и при директен контакт и преглед от лекар, както и при последователно наблюдение на симптомите и последващи кръвни изследвания. Лекарят ще прегледа кожата и очите на бебето, за да провери за пожълтяване и може да попита за хранителните навици на бебето и динамиката на изхожданията. Често лекарите изискват кръвно изследване за нивата на билирубин, за да се измери количеството от кръвния показател в кръвта на бебето.

Има два вида изследвания за диагностично уточняване на жълтеница при новородени и измерване нивата на билирубин: общ серумен билирубин (TSB) и транскутанен билирубин (TcB). Общият серумен билирубин е златният стандарт за диагностика, докато транскутанният билирубинов тест е неинвазивен начин за скрининг, който може да се използва, за да се определи дали е необходимо допълнително изследване и лечение. Транскутанният метод за изследване на билирубин се извършва чрез поставяне на малко устройство върху челото или гърдите на бебето за измерване на количеството билирубин в кожата.

Ако нивата на билирубин при жълтеница при новородени бебета са високи, лекарят може да назначи допълнителни изследвания, за да определи основната причина за жълтеница. Тези методи за диагностика могат да включват пълна кръвна картина, кръвна група и Rh фактор, директен тест на Кумбс и чернодробни функционални тестове. В някои случаи могат да бъдат назначени образни изследвания, като ехограф или ядрено-магнитен резонанс, за да се направи щателен оглед на черния дроб или жлъчната система.

Жълтеница при новородени: Терапевтични методи и подходи

жълтеница при новородени бебетаНеобходимостта от лечение зависи от нивата на билирубин, възрастта на детето и основната причина за развитие на жълтеница. В повечето случаи състоянието на жълтеница при новородени преминава от само себе си без специално лечение. Въпреки това, ако нивата на билирубин са високи, възможностите за лечение могат да включват по-често хранене, фототерапия или обменно кръвопреливане. При тези бебета, които са родени преждевременно, обикновено се изисква по-агресивно лечение.

Физиологичната жълтеница обикновено продължава по-малко от седем дни.

Неонаталната жълтеница е често срещано състояние, което засяга много новородени бебета. Обикновено не е животозастрашаващо състояние и отшумява от само себе си. Въпреки това, в тежки случаи, това може да доведе до усложнения, каквото е, например, керниктер. Бързото и точно лечение на жълтеница при новородени бебета може да помогне за намаляване на риска от бъдещи усложнения. Родителите трябва да наблюдават новородените си съкровища за признаци на жълтеница и да потърсят незабавна медицинска помощ, ако забележат някои от тревожните симптоми.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences