Възпалителни заболявания на млечната жлеза – 5 ранни симптома сигнализиращи проблем!

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Възпалителни заболявания на млечната жлеза у жената са често срещана патология в клиничната практика. Те особено обичат да засягат младите майки, които са все още в ранен период на кърмене. Но, както ще стане ясно в тази статия, дори пациентки, които не са раждали скоро, също не са пощадени.

Възпалителни заболявания на млечна жлеза - 5 ранни симптома сигнализиращи проблем, жена която кърми

Възпалителни заболявания на млечната жлеза.

Когато прясна родилка заболее от мастит, говорим за остър пуерперален мастит или с други думи – мастит след раждане. Най-често това се случва в първите 4 месеца от лактационния период. Съществуват определени предразполагащи фактори за развитието на мастит.

Такива са:

  • Млечен застой – идеална среда за размножаване на патологична флора;
  • Закритите травми на гърдата – обикновено причинявани от грубо механично изстискване;
  •  Рагади по мамилата, откъдето проникват микроорганизми – Staphylococci, Streptococci, Грам отрицателни причинители и др.;

Често застоят на кърмата и възпалението започват в долния външен квадрант на гърдата, и в началото процесът е все още обратим. При неглижиране на състоянието, обаче, възниква риск от усложнение до абсцес, дори флегмон – дифузна форма на абсцес и тъканно стапяне.

 

Абсцесите са с различна локализация и биват:

  • Повърхностни – под зърното и около ареолата;
  • Интрамамарни – в самия паренхимн или интерстициум на млечната жлеза;
  • Ретромамарни – ниско и дълбоко зад цялата гърда;

Симптомите са тежки и няма как да останат незабелязани от болната.

 

В повечето случаи оплакванията са със следната симптоматика:

  1.  Зачервяване на цялата гърда или на една област на нея
  2.  Болка при натиск;
  3.  Повишена температура;
  4. Подути аксиларни лимфни възли;
  5. Лабораторните показатели са с тенденция за левкоцитоза, увеличени СУЕ и С-реактивен протеин, а за доуточняване на етиологичния причинител се използва микробиологично изследване;

В началото, когато процесът все още не е напреднал, лечението следва да бъде основно консервативно. Показани са антибактериални препарати от групата на флуорохинолоните и цефалоспорините. Добре е да се дават и противовъзпалителни средства, подпомагащи билкови компреси, обезболяващи; осигурява се щадене и покой на гърдата. За съжаление, в някои случаи усложнения все пак може да настъпят.

При абсцедиране на млечната жлеза се прилага хирургично лечение, което започва с пункционно евакуиране на гнойта чрез инцизия. Прави се върху възпаления участък или по линията под зърното, ако абсцесът се е локализирал по долните квадранти.

 

По-интересно стоят нещата с непуерпералния мастит.

Той настъпва извън лактацията, най-често преди менопаузата на жената. Не се знае, обаче, защо това е така. Единственото ясно е, че клиничната картина също протича с болка, оток, фебрилитет и еритем, при заболявания на млечната жлеза или на някои нейни области. Параклиничните данни показват същата тенденция – левкоцитоза, завишени острофазови протеини и изолиране на споменатите по-горе в статията микроорганизмени причинители.

Лечението на непуерпералния мастит е сходно с това на пуерпералния.

Като следствие от остра форма на мастит, без значение дали пуерперален или не, може да се развие последващ хроничен мастит. Често, понеже патологичният процес е с постоянен характер и не се излекува, се образуват фистули и възпалителни ходове към съседни структури на гърдата. Терапията на неусложнените инфламаторни тласъци е консервативна до момента, в който не се развие абсцедиране – тогава е показано хирургичното саниране на засегнатите области. В много редки, но упорити случаи се налага субтотална мастектомия – или частично отстраняване на млечната
жлеза.

микроскопска снимка на млчена жлеза

Други форми на възпаление на гърдата са хроничният субареоларен абсцес и грануломното възпаление.

Субареоларният – под ареолата, абсцес възниква в резултат на задръжка на секрет в разширените млечни синуси. Инфекцията най-често е смесена – при микробиологично тестване се изолира стрептококова, ентерококова или анаеробна бактериална флора на едно място. Често абсцесът под ареолата протича с придърпване на мамилата, което трябва да се диференцира диагностично с карцином на млечната жлеза.

Трайно излекуване се постига с оперативно изрязване на патологично изменените млечни синуси, заедно с фиброзиралата околна тъкан и микроабсцесите в нея.

 

Грануломното възпаление е от тип „чуждо тяло“.

Получава се когато около хирургични конци от предишна интервенция се открива гранулационна тъкан, богата на клетки на възпалението – лимфоцити, плазмоцити, фибробласти и най-типичните за тази инфекция гигантски клетки тип „чуждо тяло“.

Клетките тип „чуждо тяло“ са характерни с огромните си размери и многоядрена структура, и могат да се видят на всички места в организма, където се е образувало възпаление от чуждо тяло – около малки метални или дървени стружки, хирургични материали и т.н.

В изключително редки случаи млечната жлеза може да бъде засегната от туберкуломи, саркоидозно заболяване, сифилис, ехинокок, актиномикоза, хистоплазмоза и др.

 

Александър Манчев - студент по медицина

 

Автор: Александър Манчев

Ние от Online Medicine сме тук, за да ви помогнем.Ако имате нужда от консултация с  лекар, моля, свържете се с нас през секцията за консултации.

Consent Preferences