Кръвоизлив от гастроинтестиналния тракт – 9 усложнения водещи до състоянието

abdomen surgery

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Кръвоизлив от гастроинтестиналния тракт е сериозно състояние, което е незабавна или неотложна медицинска грижа!

Кръвоизлив от гастроинтестиналния тракт е сравнително често срещано състояние в клиничната практика на хирурга. 

Разделя се на две основни групи:

  • горно-дигестивни;
  • долно-храносмилателни;

Както подсказва името им, горно-храносмилателните кръвоизливи водят началото си от горния гастроинтестинален тракт. Те възникват най-често като следствие от остри или хронични язви на стомаха и дванадесетопръстника. За тях сме говорили подробно в материала – ” Язвена болест – 4 важни симптома за ранно диагностициране !”

Кръвоизлив от гастроинтестиналния тракт
, анатомия на коремСъществуват и редица други заболявания, които водят до кръвоизлив от гастроинтестиналния тракт.

 

Сред тях можем да посочим:

  1.  Болести на хранопровода – в това число доброкачествени и злокачествени тумори, повече информация в материала – ” Рак на хранопровода – 3 основни .форми , чуждо тяло в хранопровода, дивертикули, пептична язва на хранопровода, ерозии, езофагит, туберкулоза и др. ;                                      
  2. Болести на стомаха и дванадасетопръстника – злокачествени и доброкачествени новообразувания , ерозии, гастрит;
  3. Заболявания на органи, разположени в близост до стомаха и дуоденума – такива са например диафрагмалните и параезофагеалните хернии, абсцесите, проникващи в стомаха и дуоденума, развиващи се тумори в коремната кухня;
  4. Болестите на черния дроб и жлъчните пътища – към тях причисляваме цироза на черния дроб, тромбоза на порталната венозна система, жлъчно-каменна болест, за която можете да извършите повече в материала -” Жлъчнокаменна болест – отговорни за 75% от случаите на холецистит ‘ ‘, травми на черния дроб и др.;
  5. Заболявания на сърцето и съдовете – най-често атеросклероза, за която може да се извърши повече в материала – ” Атеросклероза – развитие, 3-те основни симптоми, лечение и профилактика”   и  хипертонична болест с руптура на склерозираните съдове на стомаха, и дуоденума , както и руптура на аортна аневризма; 
  6. Общи заболявания на организма, проявяващи се с разязвяване на стомаха и дванадесетопръстника с хеморагия, инфекциозни заболявания и последващи стрес язви;
  7. Болести на кръвта и хеморагични диатези – хемофилия, левкемия и др.;
    Към долно-храносмилателни кръвотечения могат да се причислят:
  8. Кръвоизливи от тънкото черво – редки тумори – хемангиоми и лейомиоми, дивертикулоза и полипоза , остра язва на тънкото черво;
  9. Кръвотечения от дебелото черво – хемороиди, полипоза, дивертикулоза , хроничен колит, неспецифичен язвен колит, пролапс на ректума, анална фисура , механична увреда от чужди тела;

Важно е да се запомни, че в повече от половината случаи стомашно-чревните хеморагии се дължат на язвена болест, при която източникът на хеморагията е артериален съд и много по-рядко артерио-венозен.

При постъпване в болница е необходимо строго да се следват следните параметри на хемодинамиката – сърдечният минутен обем, артериалното налягане, централното венозно налягане, обемът на циркулиращата кръв и часовата диуреза. Измерването на диурезата дава ценна възможност да се съди за циркулацията на бъбреците.

Кръвните и лабораторни изследвания отчитат показатели като брой на еритроцитите, стойностите на хемоглобина и хематокрита, за които е типично, че в началото кръвоизлива не се променя, а започва да се понижава на по-късен етап, когато тъканната течност компенсаторно се придвижва към кръвното русло.

 

Обособени са 4 степени на кръвотечение, които дават важна представа за лекуващия лекар какво е състоянието на пациента, за да може да се действа своевременно.

  • 1-ва степен или стадий на компенсираното състояние – болният е в удовлитворително общо състояние, но всички пак имат незначителни хемодинамични разстройства.
  • 2-ра степен или стадий на субкомпенсаторно състояние – пациентът е с бледа кожа, връща или дефекира кръв, изпитва световъртеж.
  • 3-та степен или декомпенсиран стадий – общото състояние на недостатъци е тежко.
  • 4-та степен или стадий на крайно тежко общо състояние.

кръвоизлив от гастроинтестиналния тракт

Лечение на кръвоизлив от гастроинтестиналния тракт.

Основният инструментален метод за диагностика на острата хеморагия е спешната ендоскопия. Чрез нея се установява кой е източникът на кървене и каква е неговата интензивност. При търсене на излив от горно-дигестивен отдел се прилага езофаго-гастро-дуоденална ендоскопия.

При кръвоизлив от гастроинтестиналния тракт, от дебело черво по-удачна е фоброколоноскопията.

Диагнозата се поставя и след това правилно снета анамнезата – кога е било началото на кръвотечението, какъвто е видът му – мелена или хематемеза, каквато е вероятната загуба на кръвен обем, каквато е поредността на кръвотечението, каквито са субективните оплаквания на болницата – дали има главоболие, световъртеж и т.н.

Болните с 1-ва степен на кръвозагуба се лекуват с хемостатици, Н2 блокери, инхибитори на протонната помпа, покой и постелен режим.

Болни с 2-ра степен на кръвотечение се коригира с кристалоидни и водно-солеви разтвори, и подаване на кръв в малки дози.

Съвсем различно обаче е поведението при болни с 3-та и 4-та степен на кръвозагуба . При тях се поставя дуоденална сонда за следене на интензитета, на кръвотечението и неговата процедура, се апликира катетърът за следене на диурезата, канюлира се централната вена за следене на венозното налягане, измерва се периодичното артериално кръвно налягане и пулсът. Опасността тук е от развитието на хеморагичен шок , който е особено опасно състояние.

Цели се постигането на трайна хемостаза – с други думи категорично спиране на кървенето, без значение неговия характер и произход. Този тип хемостаза се показва с отсъствие на кръв в стомаха и дуоденума, наличие на видимо тромбозирал съд с бял цвят, отсъствие на видими пулсации в съда, който е бил източник на кървене, и се следи в кратера на язвата да няма останали тромби.

 

Автор:  Александър Манчев

 

Ние от Online Medicine сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от  консултация  с  лекар , моля, свържете се с нас чрез секцията за  консултация. 

 

Consent Preferences