Партньорът ми е алкохолик: Помощ

алкохолик, алкохолно питие, питие, алкохол, стрес, мозък

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Когато партньорът ви употребява системно алкохол, това може да има пагубно влияние върху взаимоотношенията ви, но и да се превърне в зависим алкохолик. Разстройва се хармонията на връзката, нарушава се доверието. Въпреки че често проблемите с алкохола се разглеждат в контекста на индивида, това засяга цялото семейство. Алкохолизмът не е само здравен проблем.

Алкохолизмът е и социален проблем. Всички знаем, че прекомерната консумация на алкохол води до нарушение на здравето на пиещия. То оказва вредно влияние и върху личните отношения и цялостното социално функциониране. В много от случаите води до пълен разпад на семейната система. Независимо дали се касае за зависимост или за ежедневна и системна употреба и независимо дали употребата е придружена с крайна форма на пиянство.

Да разговаряш с партньора ти за неговата алкохолна зависимост или прекомерна употреба на алкохол често е трудно и неудобно. Вероятно много от партньорите на алкохолно зависимите многократно са чували обещания, че ще спрат – обещания, които, колкото пъти са дадени, толкова пъти са неспазени. Парадоксът е, че за да помогнем на половинката си да се откаже от алкохола, е редно да му покажем, че вярваме в неговота способност да се справи, а от друга страна, вече сме обезверени заради многото неспазени обещания. Алкохолната зависимост може да накара хората да действат хаотично, да са нелюбезни и дори да проявят агресия.

Предизвикателства по пътя, ако партньорът ви е алкохолик

Партньорите на алкохолиците също се сблъскват с много предизвикателства – физически, психологически, социални. Когато партньорът и е алкохолик, може да ти е трудно да се справиш с емоционалните състояния, които те завладяват.

Нараства теревожността, депресията, невротичността. Обсебването на алкохолика от алкохола често води до пренебрегване на отговорностите в семейството, невъзможност за изпълняване на ролята на партньор, съпруг, родител… Пренебрегват се нуждите на другите членове на семейството, тъй като алкохолът води до емоционално и физическо изтощение.

Чисто статистически мъжкия пол е по-рисковата група за развитие на алкохолна зависимост, което не прави проблемът с по-малка тежест при жените. Това може да се дължи на традиционната идея, че мъжът е силен, не обсъжда чувствата си, което е пречка за лечението на проблеми, касаещи психичното здраве на мъжете.

Когато се опитате да разговаряте с партньора си за такъв проблем, той може да включи всички те си защитни механизми, да се опита да ви прехвърли вина, да ви се нахвърли, да агресира. Прекомерната употреба на алкохол е една от най-често посочваните причини за проява на насилие от страна на половинката – най-често именно от страната на страдащия алкохолик.

Употребата на алкохол и други забранени субстанции замъглява преценката и поведението често е непредсказуемо. И въпреки че насилникът не е насилник заради консумацията на алкохол, то прекомерната консумация може да ескалира насилието и обидното поведение.

Клиничен казус на клиент с партньор алкохолик и развитието на случая

В психотерапевтичната работа с моя клиентка, чийто съпруг е с алкохолна зависимост, нещата не се случиха по начинът, по който тя пожела и в крайна сметка се стигна до раздяла. Посочвам конкретни факти какво се случи в семейството й:

  • Прекомерната употреба на алкохол доведе до нежелание на споделяне на брачното ложе, което от своя страна имаше пагубно влияние върху интимния живот на двойката.
  • Социалният живот на семейството се промени в негативен план – спряха да се събират с приятели, тъй като всяко събиране води до прекаляване с количествата. Съпругата и децата в такива моменти изпитват срам и безпокойство. Децата спряха да канят свои приятели на гости.
  • Децата се отдалечиха от баща си и нямат желание да общуват с него. Сериозно се наруши комуникацията в двойката, тъй като съпругът се прибираше от работа, употребил сериозно количество алкохол. Проблемът с алкохола доведе до финансови затруднения, тъй като съпругът бе дисциплинарно уволнен, защото е отишъл на работа в крайно нетрезво състояние.

Съпругът използва своята „безпомощност“, за да е в позицията на жертва. В крайна сметка се стигна до там жената и децата да напуснат семейния дом и да поставят срок на съпруга, в който да уреди въпроса с неговото местоживеене.

Това е само един пример, капка в морето. Този сценарий може да има още равитие. Никой и нищо не може да принуди човек да се откаже от алкохола. Ако зависимият или злоупотребяващият не вземе сам решение, че желае да се справи с проблема.

Ако съжителствате със човек зависим спрямо консумацията на алкохол – алкохолик, който, въпреки тежките последствия, не вижда проблем в поведението си, то това се превръща и във ваш проблем. Понякога, в такива случи напускането на тази среда е най-добрата спасителна лодка.

Ако вашият съпруг или партньор е алкохолик и действа по начин, който излага на опасност благосъстоянието на вас и вашето семейство, трябва да помислите дали оставането във връзката си заслужава.

Животът със зависим често оказва влияние върху здравето ви. Вие сте изложени на по-голям риск от психични разстройства, злоупотреба с вещества, посттравматично стресово разстройство, проблеми с гнева и други поведенчески здравни проблеми. Вие сте изложени на риск да пренебрегнете себе си и други близки. Ако качеството на живот на вас и вашите деца страда поради пристрастен партньор към алкохола – алкохолик, може би е време да си тръгнете.

Автор: Лучия Таскова

Consent Preferences