Психологът и неговата важна роля за идентифициране на емоционалните проблеми – 3 основни сред тях

Психологът и неговата важна роля за идентифициране на емоционалните проблеми- 3 основни заболявания

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Психологът има важна роля за идентифицирането на емоционалните проблеми на хората, провокирани от различни житейски обстоятелства. Чрез когнитивно-поведенчески подходи може да насърчи клиентите ви да постигнат ефективни промени, които да подобрят здравето им и цялото им благосъстояние.

Ето защо психологията е много важна част от медицината.

В България все още се срещат медицински лица, които гледат с пренебрежение към специалиста по психология, но все повече от тях признават значимостта на този вид подкрепа, като неизменна част от медицината и се обръщат към един по-холистичен модел на здравеопазване.

В много от напредналите страни обаче като САЩ, Германия и други, психолозите са важна част от потребителите на пациентите. Последните години се доказа, че прилагането на биопсихосоциалният модел е по-успешен за разбирането и противопоставянето на дадено доказателство.

Докато преди година тенденцията беше при емоционални проблеми хората да се насочват към психиатъра, в момента психологът е специалистът, към когото хората се насочват.

Психологът и неговата важна роля за идентифициране на емоционалните проблеми- 3 основни заболявания, налудно разстройство

Специалистът по психология може да идентифицира проблеми като:

  1. Тревожност ;
  2. Депресия;
  3. Тревожни разстройства;

Могат да разграничат нормалните процеси от патологични, страдащи от болест на Алцхаймер , деменция и различни психични разстройства.

Редица здравословни проблеми са съпътствани от някои вредни навици като тютюнопушене, употреба или злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества, вредни хранителни навици и др.

Психологът ще помогне на човека да трансформира увреждащото поведение и ще го съпътства по пътя към желаната промяна, защото тя се оказва по-трудна, отколкото си мислим.

Например, ако един пациент е с депресия, той ще има повишени нива на стресовите хормони, което може да доведе до нарушение на съня.

 

шизофрения

Депресията често е съпътствана и с проблеми в ендокринната система.

Всичко това може да се отрази на сърдечната функция. Пациентът може да потърси медицинска помощ, когато тялото му сигнализира, че нещо
не е наред в кардиологичен аспект. Да се ​​лекува сърцето, обаче, в този случай няма да възвърне пациента към нормалното му ежедневно функциониране, ако не работи за отстраняване на първоизточника, а именно депресивното състояние.

Именно тук мултидисциплинарният подход би бил от по-голяма полза. В клиничната практика по-често се страдат психолози, които да работят с пациентите. Комуникативните умения, разбирането за междуличностните отношения, разбирането за културни различия и спазването на етичните норми са важни за всеки един практикуващ психолог, независимо от контекста на неговата работа.

 

За да бъде, обаче, полезен и в клиничната практика, то е необходимо специалистът да има добри познания и в сферата на човешката биология и физиология.

Това включва и възможност за интерпретиране на лабораторни резултати, разбиране на механизма на заболяването, познаване на психофармакологията и съобщаване на страничните ефекти на дадени лекарства, които биха могли да се отразят на човека. Напълно разбираме е един психолог да няма всички познания, които би имало един фармацевт или лекар. Работата в мултидисциплинарен екип и търсенето на обратна връзка от медицински специалисти са чудесен вариант за получаване на една цялостна клинична картина.

психолог Лучия Таскова, консултант в onlinemedicine.bg

Автор:  Лучия Таскова – психолог

 

Ние от  Online Medicine  сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от  консултация  с психолог, моля, свържете се с нас през секцията за  консултации , където ще имате възможност да уточните директен и удобен за вас час с нашия психолог Лучия Таскова.

Consent Preferences