Психосоциалният стрес може ли да причини рак? 5 причини да намалите стреса!

psihosocialniqt stres

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Психосоциалният стрес дали е един от най-ключовите фактори за развитие на психосоматични заболявания, включително и рак?

От много години насам медицината се бори да намерим подход за лечение на онкологичните заболявания. Ракът е един от най-наболелите и злокачествени проблеми, с които все още медицината не успява да се справи напълно. Според СЗО всеки пети човек се очаква да страда от това някой под някаква форма.

Всички повече изследвания се опитват да намерят връзката между онкологичните заболявания и психосоциалните фактори, наистинащи за това. Психосоциалният стрес е един от най-ключовите фактори за развитие на психосоматични заболявания, включително и рак.

Добре знаем, че факторите за развитие на раково се постигат базирани на генетична предразположеност, неправилно хранене и излагане на канцерогенни вещества.

За медицината все още е необяснимо защо един се работи, а друг не. Явно само вредните фактори не са достатъчни да предизвикат рак. И тук, опирайки се на по-инната психология, можем да потърсим по-дълбоки причини в натрупания негативизъм на подсъзнателно ниво, всички сме негативни чувства, от които по един или друг начин не сме успели да се избавим.

Психосоциалният стрес е един от основните проблеми, с които човечеството живее днес.

психосоциален стрес

Какво е психосоциалният стрес?

Психосоциалният стрес е състояние, което възниква в следствие на фактори, които предизвикват негативно емоционално въздействие и водят до напрежение. Стресът изисква реакция от страната на човека. Реакцията е емоционално и/или физиологично преживяване. От особена важност е колко тази реакция ще е в позитивен или негативен контекст.

Всяка стресова ситуация води до необходимостта от реакция за преодоляване. Ако човек съумее да изгради адаптивни реакции, то тогава можем да кажем, че стресът има положителен контекст, поради повишаване на когницията, адекватността и активността. Негативният контекст на стреса, или така нареченият дистрес, нарушава драстично спокойствието на човека и може да застраши здравето, а дори и живота на човека.

Психосоциалният стрес понижава ли имунната система?

Психосоциалният стрес понижава имунната система и защитните сили на организма, и в такъв момент може да доведе и до развитие на онкологично показан. Именно имунната система е тази, която се бори с неутрализиране на раковите клетки в организма.

Изследване, проведено от Елида Ейвънс, която е последователка на едно от величията в психологията – Карл Юнг показва, че множеството от онкоболните са загубили важни емоционални връзки, непосредствено преди да се развие резултатът. Емоционалните травми се съхраняват в тялото, ако не бъдат отработени.

Обръщайки се към психосоматиката, ракът се развива когато губим радостта от живота, опитвайки се да се докажем и да отговорим на нечии чужди стандарти.

Типът тумор и разположението му са в пряка зависимост от самата емоционална травма. Например отказът от това да промените старите неработещи модели, ще се преобразува в мозъчен тумор.

Какви са причините за онкологични заболявания?

  1. Причините за раковите заболявания са дълготрайно негодуване;
  2. Дълбока обида;
  3. Дълбока скрита тайна или скръб, които ви разяждат отвътре;
  4. Натрупано чувство на омраза.
  5. Ракът е доказателство, че в живота на заболелите съществуват нерешени проблеми, които в следствие на стресови ситуации се усложняват или засилват;

В психотерапевтичната работа с онкоболни често се прави впечатление, че изпитвате затруднение да изразите негативните си чувства и емоции и ги задържате в себе си, като опитате винаги да се показват в добра светлина. Сякаш сами не си позволява да изпусне цялата група се негативизъм, дори и от настъпилото успех. Завладяващо е чувството за безпомощност. Сякаш спира да търси смисъла на живота.

Изследване проведено през 1981 г. показва, че хората с депресия са с повишен риск да развият онкологично проблем, в следствие на психосоциалния стрес.

Депресията се развива в резултат на затруднения да бъдат идентифицирани чувствата или страха от тяхното изразяване. Това подкрепя и казаното по-горе.

психосоциален стрес , стрес

Немският онколог доктор Хамър има изключителен принос в изучаването на връзките между емоциите и отражението им върху здравето на човека. Неговите изследвания са проведени при над 10 000 души с различни онкологични заболявания и се откриват, че първите признаци на показаното от рак се появиха от една до три години след емоционална травма. Той намира също връзката на рака с подтиснатите, неизразените емоции, всички негативни чувства, които човекът таи и заравя в себе си, вместо да се освободи от тях.

Вероятно не всяка емоционална травма води до рак и не всеки рак е плод на емоционална травма, но взаимовръзката между двете е факт.

Отработването на емоционалните травми с психотерапевт е от голямо значение за превенция на здравето във всичките му аспекти.

Автор: Лучия Таскова – психолог

 

Ние от  Online Medicine  сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от  консултация  с психолог, моля, свържете се с нас през секцията за  консултации , където ще имате възможност да уточните директен и удобен за вас час с нашия психолог Лучия Таскова.

Consent Preferences