Синузит: 3 основни вида

синузит, анатомия

Прочетена: 71 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Остър синузит – най-важното за неприятното състояние

Синузит или възпаление на повърхностния слой от лигавица, покриваща синусите, може да бъде причинено от различни видове тригери. Синусите са пълни с въздух пространства в лицевите кости, разположени в челото, между очите и зад скулите. Те произвеждат секрет, който помага да се поддържа вътрешността на носа влажна и предпазва от прах, алергени и замърсители, както и тяхното задържане в зоните на дихателните пътища.

Когато синусите се запушат, те започват да се възпаляват и да се изпълват с гъста секреция, като това дава перфектна основа и условия за бактерии и вируси да растат, да се размножават и да причинят развитието на инфекция в синусите. Честите състояния, които могат да причинят запушване на синусите, включват настинка, алергии, полипи в носа и изкривена носна преграда.

Симптоми на остър синузит

остър синузит, анатомия, образни изследвания, рентгенОстрият синузит обикновено започва със симптоми, подобни на настинка, като хрема, запушен нос и болка в областта на лицето и главата, които може да продължат до четири седмици. Субакутната форма – подостър стадий на възпаление и инфекция, може да продължи до 12 седмици, докато симптомите на хроничен синузит продължават 12 седмици или повече.

Рецидивиращат форма на заболяването може да се появява няколко пъти годишно. Съществува още една форма на болестта – пансинузит, при която възпалението и инфекцията засягат всички синуси на главата.

Около 35 милиона хора изпитват симптомите на възпалени и инфектирани синуси поне веднъж годишно и няколко фактора могат да причинят рецидивиращата поява по-често. Те включват оток на носа – най-често при травми, структурни аномалии, които стесняват дренажната система на горните дихателни пътища, назални полипи, слаба имунната система и лекарства, които потискат реактивността на имунната система.

При децата заболяването може да бъде причинен от алергии, трансмисия на други заболявания, най-често вирусни инфекции, от други деца в детска градина или училище, честото използване на беберони, пиене от бутилка в легнало състоятние, както и излагане на задимена среда. При възрастни инфекциите на горните дихателни пътища и тютюнопушенето са основните причини за развитие на остър синузит.

остър синузит, рентгенСимптомите могат да включват запушен нос, гъста секреция от носа, болка в областта на зъбите, заради възпаление и инфекция, както и болка при натиск по лицето, които често се влошават при навеждане напред. Други симптоми могат да включват висока телесна температура, кашлица, намалено обоняние, болка в едното или двете уши, главоболие, лош дъх, чувство на летаргия и умора.

Хроничен синузит и пансинузит

остър синузит, главоболие, болка в лицетоСимптомите на хроничен синузит могат да персистират в продължение на 12 седмици или повече и включват усещане за задръжка на секрети в областта на горните дихателни пътища и запушен нос, поява на гной в носната кухина, висока телесна температура, хрема, главоболие, лош дъх и умора.

Пансинузит възниква, когато всичките четири синуси се възпалят и инфектират едновременно. Ако проявите някой от тези симптоми, важно е да посетите лекар за преглед, диагностика и лечение.

Лечението на синузит може да включва прилагането на назални спрейове с физиологичен разтвор, орални антибиотици, назални деконгестанти, обезболяващи и антипиретици, а в много по-тежките случаи – хирургична интервенция.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences