Сънна апнея – номер 1 актуален проблем на нашето съвремие

Сънна апнея, апнея, обструктивна сънна апнея, спиране на дишането, респираторен арест, спирам да дишам, хъркане, задух, спад в кислорода, здраве, здраве на съня, здрав сън, апнея по време на сън, медицина, болести, профилактика, лечение, консултация с лекар

Прочетена: 63 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Сънна апнея, апнея, обструктивна сънна апнея, спиране на дишането, респираторен арест, спирам да дишам, хъркане, задух, спад в кислорода, здраве, здраве на съня, здрав сън, апнея по време на сън, медицина, болести, профилактика, лечение, консултация с лекар

Акценти в статията

Сънната апнея е болест на нашето съвремие

Според статистически данни – 1 на всеки 5 от мъжете и 1 от всяка 10 от жените има някаква степен на сънна апнея и то много често без да се подозира изобщо… Нерядко след менопаузата у жената – честотата при двата пола се изравнява. Напредване на възрастта, натрупване на излишни килограми и структурни изменения на горните дихателни пътища са предразполагащи фактори за възникването и развитието й.

Нерядко има и наследственост – ако има роднини от първа линия с апнея е много вероятно, тя да се появи и в следващите поколения.

По същина апнеята представлява многократни и повтарящи се спирания на дишането по време на сън, което компрометира качеството му, а също и води до понижена концентрация на кислород в кръвта.

Последици: повишена честота на сърдечно – съдови и метаболитни заболявания, в съчетание с нарушения на Централната нервна система (сънливост през деня, депресия, раздразнителност, отклонения в паметта).

Заслужава да се отбележи, че нерядко една от причините за резистентно високи стойности на артериалното налягане е именно недуагностицирана сънна апнея.

Видове сънна апнея: обструктивна и централна.

В превод апнея значи “липса на дишане”.

При обструктивната сънна апнея болният спира да диша, докато спи, защото мускулите в областта на гърлото се отпускат и колабират, при което горните дихателни пътища се запушват и притокът на въздух от устата и носа към белия дроб спира. Механизмът на апнея в тези случаи е подобен на този, в който някой е хванал друг за гърлото и го души.

Спадането на кислорода в кръвтта вследствие на това задушаване възбужда мозъка и предизвиква едно кратко събуждане (микросъбуждане), което спящият не си спомня и дори не осъзнава, че се е случило. Микросъбуждането служи на организма да изпрати импулс до колабиралите мускули, да се повиши тонусът им и да се отпушат горните дихателни пътища.

Така дишането се възстановява и болният продишва. В допълнение на това може да се наблюдава шумно хъркане, което в един момент затихва и спира за известно време (секунди до минута), след което последва едно шумно прохъркване и възстановяване на дишането за известно време, а след него – ново спиране на дишането.

Централната сънна апнея е по-рядко срещана от обструктивната. При нея механизмът на апнеите е друг. Болният спира да диша, защото центърът на дишането в мозъка му блокира за известно време, а това води до блокиране на дихателната мускулатура (мускулите на гръдния кош и диафрагмата).

Когато дихателната мускулатура не се движи, тогава и белият дроб не се обдишва и движението на въздуха в дихателните пътища спира. Този вид апнея се среща по-рядко и се дължи най-често на придружаващи сърдечни заболявания (предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и т.н.), неврологични и бъбречни болести.

Симптоми на сънна апнея

Обструктивната форма често протича с характерни симптоми. Болният често съобщава за следното:

  • През нощта…

1. „Хъркам от много години. Откак се помня.”. „Жена ми казва, че хъркам.”, „Наскоро спахме с едни приятели в една стая и на сутринта всички ме гледаха накриво.”

2. „Мъжа ми хърка, хърка и, по едно време, като че ли дишането му спира, и трябва да го бутна, за да продиша отново.”, „Жена ми ми казва, че съм спирал да дишам, докато спя.”, „През последните месеци ми се случва на няколко пъти да се будя нощно време с чувство, че все едно се задушавам”

3. „Ставам нощно време по 2-3 пъти да ходя до тоалетна, ма то на тия години е нормално.”, „Будя се през нощта, не знам защо. И понеже така и така съм станал, ходя до тоалетна”

4. „Потя се много докато спя. Особено около яката, врата и главата. Когато се събудя цялата ми възглавница е вир вода.”

  • На сутринта…

1. „Будя се сутрин все едно не съм спал.”, „Ставам уж съм се наспал, но след половин-един час пак ми се доспива.”

2. „Сутрин ми е много суха устата, ама това е сигурно, защото спя с отворена уста.”

3. „Имам едно страшно главоболие, когато се будя от сън.”

  • През деня…

1. „Заспивам. На работа като съм и седна на едно място очите ми се затварят. Вечер седна ли да гледам телевизия, задължително съм заспал. Остави това, ами ми се доспива и докато шофирам.”, „Шофьор съм и усещам, че като тръгна на дълъг път много ми се доспива. Наскоро за секунди кривнах от пътя и щях да направя беля, но добре че свистенето на осевата линия ме събуди.”

2. „Последните години много напълнях. Качил съм сигурно 20-30 кг. Не ям повече от обикновено, а качвам. Правя опити да отслабна, свалям кила, но после пак ги качвам.”

Диагностика на сънна апнея

Показателят: „Колко пъти спира да диша на час от съня си човек” се нарича „апнея/хипопнея индекс” –  AHI index.

Според броя паузи на час се определя дали пациентът има апнея или не, какъв вид е тя (обструктивна или централна), колко е тежка (лека, средно-тежка или тежка), и съответно – какво лечение трябва да се приложи.

Апнея/хипопнея индексът се изчислява чрез изследвания на дишането по време на сън. Стандартният начин да се направи това е посредством полисомнография в лабораторни условия. При това изследване пациентът спи една нощ в лаборатория за изследване на съня, където със специална апаратура и под наблюдение от лекар или сестра се записват различните параметри на неговия сън (мозъчна дейност, сърдечна дейност, дишане и т.н.).

При хора с висок риск за сънна апнея и по преценка на лекаря, подобно, но по-просто изследване на дишането, може да се направи и в амбулаторни условия, т.е. в дома на болния, с т.нар. респираторна полиграфия = холтер за сънна апнея

Ако AHI индекса за час е под 5, то тогава от хвърляме възможността за апнея. При стойност между 5 и 15 – говорим за лека форма на сънна апнея; при стойности между 15 и 30 = умерено тежка форма на сънна апнея и при над 30 = тежка форма на сънна апнея.

Лечение на сънна апнея

Основният метод е така наречената PAP-терапия – от англ. „Positive Airway Pressure” или “Позитивно въздушно налягане в дихателнит пътища”. При нея болният диша с маска докато спи.

Тази маска се поставя на лицето и се свързва с апарат, който подава стаен въздух под налягане, т.е. в по-голям обем. Навлизайки в дихателните пътища в областта на гърлото, този въздух разделя отпуснатите и колабирали мускули и създава нещо подобно на въздушна протеза, благодарение на която болният от сънна апнея не хърка и диша нормално, докато спи.

Като при всяка хронична болест лечението на сънната апнея изисква промяна в начина на живот на болния. Спазването на добра хигиена на съня, избягването на рисковите фактори, повишаващи честотата на апнеите, редукцията на тегло и лечението на придружаващите болести са задължителен елемент в терапията на болестта.

Лечението на средно-тежката и тежката й форма се извършва задължително и с PAP-апарат, защото се смята, че въпреки общите мподходи за лечение на сънна апнея, не може да се стигне до пълно излекуване. Всички по-нови PAP-апарати имат карта-памет, която записва дишането на болния и изчислява апнея/хипопнея индекса на фона на дишането с апарата. По този начин лекарят-специалист по медицина на съня, може да проследява лечението и периодичните проверки на данните от апарата са важни за оценката на ефекта от терапията.

Прогнозата на болните от сънна апнея е добра. Сънливостта изчезва напълно още през първите дни от лечението с апарат. Редовната PAP-терапия намалява риска от възникване на усложненията на болестта.

Трайно подобрение в хъркането и дишането по време на сън се очаква при значителна редукция на теглото на болния, когато е налично наднормено тегло, както и редовно използване на апарата. В тези случаи апнея/хипопнея индексът намалява, но рядко достига до нормални граници, така че терапията не трябва да се прекъсва за дълго време.

Автор: д-р Александър Дончев

Вижте още за сънна апнея – диагностика и лечение от колегите в Инспиро.

Още от същата категория:

дихателна недостатъчност, астма, задух, кашлица, сухи свиркащи хрипове, хрипове, свиркащо дишане

Дихателна недостатъчност – патофизиология и клинична картина

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[wpcode id=”8881″] Дихателна недостатъчност – състояние, при което дихателната система не изпълнява една или и двете си основни газообменни функции – насищане на кръвта с кислород и отделяне на въглероден диоксид

Прочетете »
хипогликемия, хипогликемичен шок, кома

Първа помощ при хипогликемия – ниска кръвна захар

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[wpcode id=”8881″] Хипогликемия е медицински термин, който означава понижаване на нивата на кръвната захар под 3,9 mmol/L. Тя се среща предимно при диабетици, но клинично здравите хора далеч не са застраховани

Прочетете »
епистаксис, дете, кървене от носа

Първа помощ при епистаксис – остро кървене от носа

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[wpcode id=”8881″] Здравейте, уважаеми читатели! Епистаксис или остро кръвотечение от носа е често срещано явление и обикновено се смята за лесна тема за учене. Въпреки това, аз се сблъсках със значителни

Прочетете »
Consent Preferences