Хипохондрия като психологически проблем

Хипохондрия, стрес, депресия и изолация

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Хипохондрията е състояние, което надхвърля обичайната грижа за здравето. Най-често се изразява с поява на фалшиви симптоми, които често са причинени от повишена тревожност.

Високата тревожност често води до психосоматизиране, което често отвежда пациентите в лекарските кабинети, но и често не се установява реална причина за физическите оплаквания, които се споделят. 

Важно е да се уточни, че съществува съществена разлика между психосоматизиране и хипохондрия.

При психосоматиката медицинските пациенти изпитват реални симптоми, макар и да няма обяснение за тях. Хипохондрията се изразява в непрестанно търсене на признаци за наличието на някое доказателство. Хората с хипохондрия смятат себе си за сериозно болни, без медицински показания да подкрепят тази теза.
От хипохондрия може да страда всеки, независимо от пол, раса и възраст. Напоследък в кабинета си по-често срещам и подрастващи, развити хипохондрично поведение. Заобикалящата с реда може да е източник, но се случва и да няма адекватно обяснение как това лице е придобило този тип тревожно разстройство.
Хипохондричното поведение винаги се изразява в непрестанно оплакване и търсене на грижи, консултации с различни медицински специалисти и непрестанно провеждане на медицински изследвания. Те са в търсенето на „скрито получено“.

Подобен тип личности често избягват хора или места с повече хора, заради страха да не се разболеят.

Непрестанното безпокойство на хипохондриците за това им влияе върху здравето, ефективността на живота и на ежедневието им. Избягването на хората и местата с хора от страх, от заразяване с болести въздействат върху междуличностните отношения.

Това натрапчиво поведение на хипохондриците се възприема за досадно от околните и вашият хипохондрик, ще започне да бъде отбягван и често изключва от приятелски кръгове. Поведението на хипохондрика внася напрежение и в семейните взаимоотношения. Оказва влияние и на значимите близки.

депресия и противозачатъчни депресия противозачатъчни хормонални контрацептиви контрацепция контрацептиви

Често това поведение се прехвърля и върху децата.

Родителите често водят децата си при различни специалисти, търсейки във всяко поведение симптом на сериозен проблем. Не са напълно ясни причините за усъвършенстване на хипохиндрията, но психосоциалните фактори са едни от най-изследваните причини.

Ако в семейството има човек с подобни прояви, то рискът за децата да развият хипохондрично разстройство по-късно е повишен. Травми в детството също са рисков фактор. Ако вие или някой близък в миналото е преминал през тежко съобщение, също се увеличава рискът от повишена тревожност за здравето.

Не са напълно ясни причините за усъвършенстване на хипохондрията, но психосоциалните фактори са едни от най-изследваните причини.

Ако в семейството има човек с подобни прояви, то рискът за децата да развият хипохондрично разстройство по-късно е повишен. Травми в детството също са рисков фактор.
Хипохондрията се показва в Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства DSM – 5, като болестно тревожно разстройство. Терминът „хипохондрия“ се среща в DSM – 4.

За да бъде добавена диагноза е редовно здравните специалисти да проучат подробната медицинска история на пациента, да обърнат внимание на
настоящите симптоми, да проучат семейната и социалната среда на пациента. Разбира се, необходимо е да се изключи и наличието на други заболявания.

jobs mental health mortality

За да бъде добавена диагноза, следващите симптоми се проявяват в период от поне 6 месеца.

Хипохондрията е състояние, което се свързва с високи нива на стрес. Ето намаляването на стреса е важен етап от лечението и преодоляването на проблема. Хипохондрията може ефективно да бъде лекувана с психотерапия.

Ако това състояние не бъде лекувано, то симптомите могат да се ескалират с времето и възрастта. Наред с психотерапията, медицинските специалисти могат да препоръчат и прием на медикаменти, като селективни инхибитори на обратното задържане на серотонина.

Наличието на постоянен страх и безпокойство подпомага пагубното въздействие върху психическото и физическото благополучие на човека. Разбираме, че да се тревожиш за здравето си е нещо нормално. Но ако тази тревога е прекомерна и нарушава по-добрия ви живот, и способността да се наслаждавате пълноценно на дните си, то тогава, съвсем логично, препоръчайте да потърсите психотерапевтична помощ.

психолог Лучия Таскова, консултант в onlinemedicine.bg

 

Автор:  Лучия Таскова – психолог

Ние от  Online Medicine   сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от   консултация   с психолог, моля, свържете се с нас през секцията за   консултации  , където ще имате възможност да уточните директен и удобен за вас час с нашия психолог Лучия Таскова.

Consent Preferences