Дървеници – хапят ни, защото дишаме!

дървеници, ухапвания от дървеници, обрив при ухапвания от дървеници

Прочетена: 144 пъти

Съдържание:

Реклама:
Реклама:
facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Заразяването с дървеници може да доведе до нежелано здравословно състояние у пациентите, създавайки им дискомфорт и дразнение. Тази компактна блог публикация ще ви предостави съвети, с които можете да помогнете на себе си и на близките си, за да се отървете окончателно от досадния сърбеж и неканените гости.

Какво са дървениците?

Дървениците са малки кафяви насекоми – Cimex hemipterus или Cimex letularius, които се хранят с човешка кръв. За тях е необходима само една хапка, за да създадат ново място за заразяване и да създадат голяма популация. Ухапванията от тях не болят, но предизвикват местна имунна реакция, която довежда до сърбящи лезии.

Реклама:

5087461854 62da27ecea b

Дървениците също така могат да пренесат до 45 известни патогена, включително вируса на хепатит С и бактерии, причиняващи треска. За щастие, досега няма случаи на по-опасни инфекции при хора от този вид насекоми.

Животът на дървениците

Дървениците имат животен цикъл, който обикновено продължава около 4-5 месеца, и могат да преживеят до 70 дни без храна. Те лесно забелязват своята жертва, следейки изтичането на CO2 чрез дъха при вдишване и издишване, докато спим.

Как може да разпознаете дървениците?

Само около 10% от хората са в състояние да разпознаят дървениците на пръв поглед. Всъщност не са никак рядко срещани в по-плътно населените градски райони. Семействата, които живеят във временни или пренаселени жилища, са по-вероятно да станат жертва на ухапвания, в сравнение с тези, които живеят в по-изолирани домакинства. Освен това, информация за скорошни пътувания до места с топъл климат, особено ако сте били настанени в хостели или помещения с много хора, може да бъде ключ към разпознаването на заразяването с дървеници.

Няколко съвета за разпознаване на заразяването с дървеници:

  • Външен вид: Този вид насекоми са малки, кафяви, дебели и имат кръгла форма, което им придава характерен външен вид. Освен това те оставят следи от своя излишък екзоскелет, които са сходни с буболечките и могат да се намерят в околната среда. Понякога те оставят и малки черни точки по чаршафите, които са изпражненията им.

705122619 8693e76051 b

  • Ухапвания: Дървениците създават малки, червени и сърбящи ухапвания, които често се появяват в зигзагообразна форма, известна като “форма на закуска, обяд и вечеря”. Тези ухапвания обикновено се появяват сутрин след събуждане и стават по-сърбящи през деня, като изглеждат все по-червени. Обикновено се появяват на открити части от тялото, които не са покрити с чаршафи, и могат да продължат да се развиват в продължение на няколко дни или седмици.
  • На лов за дървеници: Можете да използвате специални ароматизирани капани, които привличат дървеници с CO2 или други химикали. Това може да бъде полезен начин за откриване на дори слаби находища от насекомите в дома ви. Кучетата също могат да бъдат обучени да улавят този вид насекоми, но тази практика е по-малко ефективна в реални условия.

Какви проблеми предизвикват дървениците?

Ухапванията от дървеници, въпреки че са самоограничаващи се и не представляват сериозна опасност за здравето, могат да доведат до някои нежелани последици. Сред основните рискове, свързани с ухапванията от дървеници, са следните:

  1. Силно сърбящ обрив с червен цвят.
  2. Анафилактична реакция: Както и при други ухапвания, дървениците предават слюнчени протеини в тялото на своята жертва. Този процес може да предизвика имунна реакция, която обикновено се проявява чрез сърбеж и подуване на мястото на ухапване/ухапвания. В редки случаи, тези протеини могат да доведат до сериозни системни реакции като анафилаксия, което е животозастрашаващо състояние и изисква незабавна медицинска помощ.
  3. Бактериална инфекция: Ухапванията от дървеници обикновено се зарастват добре, ако не се разчесват. Обаче поради сърбежа, който предизвикват, често се наранява повърхностния слой на кожата при разчесване, което може да доведе до развитие на вторична инфекция. Тази инфекция обикновено се причинява от бактерии, които са част от нормалната кожна флора, но навлизат в подкожното пространство. За лечение на тази инфекция често се използват широкоспектърни антибиотици, като флуклоксацилин, амоксицилин с клавулонова киселина, клиндамицин и други, за да се предотврати нейното развитие.
  4. Психологични ефекти: Бидейки жертва на ухапвания от този вид насекоми и страдайки от непрекъснат сърбеж, пациентите често преживяват стрес и дискомфорт. Тази ситуация може да доведе до значителни психологични проблеми, включително страх към съня и заспиването. Постоянният сърбеж може да наруши качеството на сън, което може да има негативен ефект върху психичното здраве на пациента.

Как да се отървете от дървениците?

Комбинация от методи и различни по вид стратегии може да се окаже разковничето за радикалното разрешаване на проблема с наличните дървеници. Важно е да се обърне специално внимание на хигиената и санитарните условия в дома. Някои от методите за контрол над този вид насекоми включват:

  1. Дезинсекция: За да се избавите окончателно от дървениците, може да се наложи да се проведе дезинсекция. Професионални дезинсектори разполагат с различни химически и физически методи, които могат да помогнат за унищожаването на дървениците и техните яйца. Този процес обаче често изисква специализирано оборудване и знание.
  2. Термично унищожение: Дървениците не могат да оцелеят при температури под -20°C или над 60°C. Един от методите за унищожаването им е щателно изпиране на всички чаршафи, бельо и дрехи на висока температура. Това може да елиминира възрастните насекоми и яйцата им. Парни машини, предназначени специално за тази цел, могат да бъдат полезни.
  3. Използване на прахосмукачка: Редовното прахосмукане с филтриращи торбички може да намали числеността им. Макар че този метод не ги изтребва напълно, той може да бъде ефективен при редовно приложение.
  4. Химически контрол: Някои антипаразитни лекарства, като ивермектин, могат да бъдат използвани за намаляване на популацията на дървениците, които се хранят с човешка кръв. Този метод показва обещаващи резултати, но изисква по-нататъшно задълбочено проучване на крайния ефект и резултат.

Важно е да отбележите, че този вид насекоми вече са придобили известна устойчивост към някои химикали и този метод може да не е винаги ефективен. При нужда, сътрудничество с професионален дезинсектор може да бъде наложително.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

  1. Ухапвания от насекоми – 2 реакции в организма
  2. Болести предавани от мухите – 8 най-чести
  3. Инфекции в тропичните страни – 7 основни симптоми

Автор: д-р Цанко Стефанов

Реклама:
Consent Preferences