Рибено масло за по-добро настроение!

рибено масло, риба, добро настроение

Прочетена: 117 пъти

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

[wpcode id=”8881″]

Рибено масло и основните му ползи

Ефективността при прием на рибено масло за подобряване на настроението е изследвана в няколко рандомизирани контролирани проучвания с хора, публикувани в най-добрите списания. Заключенията от тези проучвания са следните:рибено масло, риба, добро настроение

  1. Добавянето на рибено масло показва слабо влияние върху настроението и познавателните способности при млади, здрави хора както в стресови, така и в нестресови ситуации (Giles et al., 2015).
  2. При възрастни с наднормено тегло или затлъстяване без депресия на възраст 50-80 години рибеното масло не повлиява значително състоянията на настроението, но реакциите към рибеното масло се влияят от статуса на APOE4, което показва потенциално подобрение на психичното благополучие и качеството на живот при хора, които не са носители на APOE4 (Kuszewski et al., 2020).
  3. При пациенти с исхемичен инсулт приемът на умерени дози рибено масло в продължение на 12 седмици не показва значителен ефект върху параметрите на настроението (Poppitt et al., 2009).
  4. При възрастни хора с лека хипертония добавката с дълговерижни омега-3 мастни киселини (LCn-3PUFA) в продължение на 20 седмици не е показала свързано подобрение на настроението (Howe et al., 2018).
  5. При пациенти с болестта на Паркинсон с голяма депресия добавката с рибено масло показва подобрение на депресивните симптоми (da Silva et al., 2008).
  6. Въпреки това проучване върху амбулаторни пациенти с голяма депресия установи, че добавката с рибено масло от риба тон не осигурява допълнителна полза в сравнение с конвенционалното лечение на депресията (Grenyer et al., 2007).
  7. Проучване върху здрави студенти от университета установява слаби ефекти на n-3 ПНМК върху познавателните способности и състоянието на настроението (Antypa et al., 2009).

В заключение, влиянието на рибеното масло върху подобряването на настроението изглежда е променливо, в зависимост от изследваната популация и индивидуалните характеристики като възраст, здравословно състояние и генетични фактори, като APOE4 статус. Въпреки че има някои доказателства, които предполагат ползи при определени групи, като например пациенти с болестта на Паркинсон, като цяло добавките с рибено масло не подобряват последователно настроението при всички изследвани групи пациенти.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences