Трета сливица – симптоми, диагностика и лечение #1

трета сливица

Прочетена: 165 пъти

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

трета сливица

Акценти в статията

Какво е трета сливица, какви са основните симптоми, начини за диагностика и лечение на този проблем при малки деца?

Знаете ли, че в задната част на носната ви кухина се крие трета сливица? Този растеж на лимфоидна тъкан, известен също като аденоидна вегетация, играе важна роля във филтрирането на лимфния поток и производството на антитела, които се борят с инфекциите. Когато аденоидите се увеличат по размер, те могат да причинят редица неприятни симптоми и дори да доведат до сериозни здравословни усложнения.

Да се потопим в морето на известната трета сливица и симптомите й 

Трета сливица или уголемените аденоиди са особено чести при деца и могат да бъдат причинени от инфекция, възпаление или дори хранителни алергии или непоносимости. Симптомите могат да включват дишане през устата, лош дъх, сухота в устата, напукани устни, запушен или течащ нос, възпалено гърло, подути лимфни възли, болка в ушите, говор през носа, хъркане и проблеми със съня. 

При по-тежките случаи, уголемените аденоиди могат да доведат до обструктивна сънна апнея и чести рецидивиращи ушни инфекции, което може да повлияе на цялостното здравословно състояние и качеството на живот на детето.

Какво може да се направи за лечение на разширени аденоиди? 

трета сливица, аденоидна вегетация, болно гърло, лош дъх, задух, хъркане, обструктивна сънна апнея, сънна апнея, нощен сън, билки, ехинацея, здраве, детско здравеЛеките симптоми могат да бъдат овладявания съвсем успешно с опростени мерки, като щадящи лигавицата капки за нос, укрепващи процедури и витамини, имуностимулиращи билки, както и, разбира се, едно от най-важните неща за всички нас – чист въздух. При наличие на инфекция може да са необходими противовъзпалителни лекарствени средства, като ибупрофен, и антибиотици за лечение на инфекцията. В някои случаи може да се препоръча хирургично отстраняване на аденоидите, известно още като аденоидектомия.

За тези, които предпочитат естествения подход, алтернативната медицина предлага някои природни средства и лечения, които могат да помогнат за намаляване на размера на наличната трета сливица. Тези природни средства могат да се използват заедно с традиционните лечения или като първа мярка за предотвратяване на усложнения и избягване на необходимостта от по-агресивни интервенции. В лечението и превенцията ще се впуснем малко по-подробно надолу в статията.

Какво да правим, ако малките дечица хъркат и подозираме трета сливица?

Ако подозирате, че детето ви може да има увеличени аденоиди, важно е да се консултирате с лекар, за да изключите други състояния и да определите най-добрия курс на последващо лечение и превенция от рецидивиращи инфекции, както и влошаване в размерите на аденоидната вегетация. 

Не позволявайте на увеличената трета сливица да компрометира здравето и благополучието на вашето дете – действайте още днес!

Какво представлява процедурата аденоидектомия?

трета сливица, аденоидна вегетация, болно гърло, лош дъх, задух, хъркане, обструктивна сънна апнея, сънна апнея, нощен сън, билки, ехинацея, здраве, детско здраве, аденоидектомия, премахване на трета сливицаАденоидектомията е хирургична процедура, при която се отстраняват аденоидите, известни още като трета сливица. Процедурата обикновено се извършва при деца, въпреки че възрастни също могат да бъдат подложени на операция в определени случаи.

По време на аденоидектомия, на пациента се дава обща анестезия, още известна като пълна упойка, за да се гарантира, че пациентът ще премине през оперативната интервенция успешно, без компрометиране на процеса и без да изпитва никаква болка по време на процедурата. След това хирургът ще отстрани увеличената трета сливица с помощта на специални инструменти, с които ще достигне до пространството в задната част на гърлото.

Има два основни метода за извършване на аденоидектомия: през устата или през носа. Изборът на метод зависи от възрастта на пациента, размера на аденоидите и предпочитанията на хирурга. В някои случаи може да се използва комбинация от двата метода.

Самата операция обикновено отнема между 15 и 30 минути и повечето пациенти могат да се приберат вкъщи още същия ден. Времето за възстановяване варира в зависимост от състоянието на пациента, но повечето пациенти могат да се върнат към нормалните си дейности в рамките на седмица или две напълно.

Аденоидектомията обикновено е безопасна и ефективна процедура, но както при всяка операция, има някои рискове. Те могат да включват кървене, последваща постхирургична инфекция или реакция към упойката. Въпреки това, тези рискове са сравнително редки и обикновено могат да бъдат овладяни съвсем леко и успешно с подходящите последващи грижи и проследяване.

Ако обмисляте аденоидектомия за себе си или за детето си, важно е да обсъдите рисковете и ползите с вашия лекуващ лекар, както и да се обърнете към специалист по оториноларингологияУши, нос и гърло, и да зададете всички въпроси, които може да имате. С правилната подготовка и грижи, аденоидектомията може да помогне за подобряване на симптомите и насърчаване на по-добро цялостно здравословно състояние , благополучие и щастливо детство на малките ни герои.

Когато става въпрос за трета сливица, някои от най-често задавани въпроси включват:

  1. Какво представлява добре познатата ни трета сливица и къде се намира?
  2. Каква е функцията на аденоидите в тялото?
  3. Какви са симптомите при възпалена трета сливица?
  4. Как се диагностицира увеличена трета сливица?
  5. Какви са възможностите за лечение на увеличен аденоид?

Смятам, че отговорите на тези въпроси вече са дадени нагоре в написания материал, но в следващите няколко реда бих искал да сумирам някои от най-важните аспекти, засягащи симптомите на възпалена трета сливица.

Основните симптоми, за които да следите при трета сливица

трета сливица, аденоидна вегетация, болно гърло, лош дъх, задух, хъркане, обструктивна сънна апнея, сънна апнея, нощен сън, билки, ехинацея, здраве, детско здраве, аденоидектомия, премахване на трета сливицаЗатруднено дишане през носа, което може да доведе до дишане през устата и свързани симптоми като сухота в устата, лош дъх, суха лигавица в устата и устните, както и напукани устни.

Хъркането и нарушенията в съня са други по вид чести оплаквания, които могат да повлияят на качеството на живот и цялостното здравословно състояние на пациента.

Рецидивиращи ушни инфекции и проблеми със слуха, които могат да бъдат силно болезнени.

Подути лимфни възли и възпалено гърло, което може да затрудни нормалното хранене, пиенето на течности, както и говора – характерна е появата на дрезгав глас.

Да се потопим в света на алтернативната медицина при борбата с трета сливица

В следващите няколко реда бих искал да предоставя изключително ценната информация относно превенция на влошаващите се оплаквания при трета сливица, увеличаване в размерите, както и превенция на рецидивращи инфекции с помощта на добре познатата приятелка на лекарите – алтернативната медицина.

Използването на естествени средства, като физиологичен разтвор под формата на капки за нос, някои етерични масла и билки за превенция при рецидивиращи инфекции, овладява продължителното нарастване на наличната трета сливица и подпомагане на оздравителния процес.

Някои промени в хранителното меню на малчуганите също може да помогне при превенцията от рецидивращи инфекции и влошаване в състоянието на трета сливица. Препоръчва се избягване на алергенни храни и храни, предизвикващи симптоми на хранителна непоносимост, както и увеличаване на приема на имуностимулиращи хранителни вещества като витамин С и цинк от пресни плодове и зеленчуци.

Промени в начина на живот, като стремеж към получаване на адекватно количество и качество на сън през нощта, техники за редуциране на стреса при по-големи деца и млади хора, както и избягване на токсини от околната среда по всевъзможен начин, което, уви, е особено трудно начинание в модерните големи градове през 21-ви век. 

Кои билки ще помагнат при битката с вашата трета сливица?

Има няколко билки, които имат имуностимулиращи свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на рецидивращи инфекции на наличната трета сливица. Ето няколко представителя от добре известното, познато и приятно за нас, хората, растително царство.

Ехинацея

Тази билка обикновено се използва за подпомагане на имунната функция и борба с инфекциите. Съдържа съединения, които могат да стимулират производството на бели кръвни клетки, които играят ключова роля в борбата с патогените.

Бъз

Бъзът е богат на антиоксиданти и има антивирусни свойства, което го прави популярно средство за лечение на настинки и грип. Доказано е, че помага за предотвратяване на вирусната репликация и намалява тежестта и продължителността на симптомите.

Голдънсийл

Златен печат и Златен тюлен са алтернативни наименования за билката.

Голдънсийл е естествен антибиотик и противовъзпалително средство, което може да помогне за намаляване на възпалението и борбата с бактериалните инфекции. Съдържа съединение, наречено берберин, за което е доказано, че има широкоспектърно антимикробно действие.

Астрагал

Астрагалът е адаптогенна билка, която подпомага поддържането на имунната система чрез стимулиране на производството на антитела. Освен това има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предотвратяване на рецидивиращи респираторни инфекции.

Чесън

Чесънът е мощна антимикробна и имуностимулираща билка, която се използва от векове за борба с инфекциите. Съдържа съединение, наречено алицин, за което е доказано, че има широкоспектърно антимикробно действие срещу бактерии, вируси и гъбички.

Корен от женско биле

Коренът от женско биле е билка, която се използва в традиционната медицина за успокояване на болка в гърлото и борба с инфекциите на горни дихателни пътища. Има антибактериални и антивирусни свойства и може също да помогне за намаляване на възпалението.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория:

хормоните на щитовидната жлеза, хормони на щитовидна жлеза, тироксин, трийодтиронин

Хормоните на щитовидната жлеза и влиянието им върху психичното ни здраве

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.Хормоните на щитовидната жлеза могат да повлият на нашите настроения, емоции и чувства В нашите дни има значителен бум на хора, които се борят с разстройства на ендокринната система. Влошаването на

Прочетете »
лечение на остеопороза, кости

Лечение на остеопороза и 5 лекарства, повлияващи минералната обмяна

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.Фармакологичното лечение на остеопороза е от съществено значение за справяне с това системно заболяване на скелета. Остеопорозата се характеризира с намалена костна маса (минерална плътност) и нарушена микроархитектура на костната тъкан,

Прочетете »
колоректален карцином, дивертикулоза, рак на дебелото черво, улцерозен колит,

Колоректален карцином – причини за развитие в 4 стадия

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.Какво представлява заболяването колоректален карцином? Колоректален карцином се заражда във вътрешната обвивка на дебелото черво, което обхваща колона и ректума. Дебелото черво, важна част от храносмилателния тракт, е дълго между 120

Прочетете »
Consent Preferences