Online Medicine България

Над менюто
collapse

Хормонална контрацепция - опасностите и 4 основни симптоми

2022-12-08  Цанко Стефанов Прочетена: 230 пъти

Хормонална контрацепция - всичко важно!

С нарастващия брой двойки, които избират планирана бременност в името на баланса в личния и професионалния си живот, използването на хормонална контрацепция придобива значение и все по-широк спектър на приложение. Разчитането на презервативи и самостоятелната им употреба или избягването на сексуален контакт в дните на овулация са някои често срещани начини за предотвратяване на бременност, но хормоналната контрацепция също дава стабилна основа за доверие в своето пространство и приложение.

Какво представлява хормоналната контрацепция?

Хормоналната контрацепция е вид лекарство, което се използва за предотвратяване на бременност или предотвратяване на нежелана такава. Тяхното действие е, на практика, да променя нивата на определени хормони в тялото, като естроген и прогестерон. Това може да попречи на яйчниците да отделят яйцеклетки и може също така да направи цервикалната слуз по-гъста, което може да попречи на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката и да настъпи процес на оплождане и в последствие формиране на зигота.

Хормоналната контрацепция може да се предлага в много форми, включително хапчета, лепенки, инжекции и вътрематочни устройства - ВМС. Хормоналната контрацепция като цяло е безопасна за повечето хора. Въпреки това, както всички лекарства, някои нежелани лекарствени реакции може да настъпят или да се получи взаимодействие между хормоналния препарат и други лекарства, които се приемат редовно за други медицински състояния.

Важно е да обсъдите с лекуващия си лекар всички налични възможности за контрацепция и да споделите всичките си притеснения и тревоги преди да започнете терапия с тези лекарствени средства. Вашият лекар ще може да препоръча типа хормонална контрацепция, който е подходящ за вас въз основа на вашите индивидуални нужди и медицинска история. Също така е важно да следвате инструкциите за правилно използване на лекарството, за да намалите риска от странични ефекти и да предотвратите нежелана бременност.

Някои от основните неблагоприятни ефекти при употреба на хормонална контрацепция

Пазарът предлага много и различни различни методи за хормонална контрацепция. Най-честите нежелани реакции на хормоналната контрацепция са леки и могат да включват:

  • Гадене - най-често срещаната нежелана лекарствена реакция при оралните контрацептиви и може да бъде овладяно, когато хормоналният препарат се приема по време на хранене, както и при прилагане на съпътстващи препарати като метоклопрамид, ондансетрон или циклизин, които са от лекарствената група антиеметици, за спиране на гадене или повръщане;
  • Чувствителност в гърдите - може да се развие при всеки тип хормонална контрацепция, но най-често се наблюдава при употребата на оралната форма на хормони;
  • Главоболие - някои пациенти споделят за развитието на главоболие, докато прилагат перорална хормонална контрацепция;
  • Промени в настроението - особено чест симптом при прилагането на хормонална контрацепция. Предизвиква промени в настроението, а някои пациенти споделят за периоди на силна агресия, докато други споделят за развитие на депресивни атаки, атаки на тревожно разстройство, паник атаки и прочее. Някои пациенти споделят за свръхсексуалност и промени в сексуалните навици, като пансексуалност и желание за експерименти в спалнята.

Някои от по-страшните усложнения при употреба на хормонална контрацепция

В някои случаи хормоналната контрацепция може да предпостави развитието на по-сериозни странични ефекти, като образуването на кръвни съсиреци, инфаркт, белодробен тромбемболизъм или инсулт. Да, за жалост, противозачатъчните хапчета могат да имат тези странични ефекти и да доведат до сериозни усложнения в здравословното ви състояние, затова моят съвет е при развитие на гръдна болка, тежък задух, оток на крайниците, главоболие, нарушено равновесие, остри промени в настроението, особено мания за самоубийство и други.

Хормоналната контрацепция не е единствената възможност за предпазване от бременност. Някои други често използвани методи за контрацепция включват бариерни методи, медни вътрематочни устройства, различни методи за информираност относно плодовитостта и стерилизация.

Нехормоналните методи за контрацепция

Бариерните методи, като презервативи или диафрагми, изразяват действието си чрез блокиране на анатомичните пътеки за проникване на сперматозоиди и възможността за оплождане на яйцеклетка. Тези методи не съдържат никакви хормони, а са механична по вид контрацепция, която може да се използва при необходимост. Също така, кондомите са известни със своята защита срещу предаването на пикочо-полови инфекции по полов път.

Нехормонална контрацепция, бариерни методи, презервативи, медна спирала, спирала, интраутеринни устройства, вътрематочни устройства, кондоми, презервативи, стерилизация

Медните вътрематочни устройства - IUD в английската номенклатура или ВМС - в българската, са малки устройства, които се поставят в матката, най-често в "предверието", тоест непосредствено след входа на шийката на матката, като освобождават медни йони, което цели да предотврати процесите на оплождане при навлизане на сперматозоиди. Медната спирала не съдържа хормони и може да изразява механичните си ефекти за контрацепция в продължение на 10 години.

Редно е да се спомене, че има странични ефекти от поставянето на механична спирала и в някои случаи води до силни болки в долния коремен етаж, спазми, болезнени контракции на матката, абнормално кървене, наподобяващо цикъл, съпроводен със силен болков синдром, а при по-груб сексуален акт - може да се размести и това налага спешното премахване на спиралата от квалифициран специалист.

Методи за информираност за плодовитостта са такива методи, които включват проследяване на менструалния цикъл и избягване практикуването на полов живот или използване на бариерен метод по време на овулация, когато е най-вероятно дамите да забременеят.

Стерилизация е постоянен метод на контрацепция, който включва хирургично блокиране на фалопиевите тръби, за да се предотврати достигането на яйцеклетки до матката, респективно да настъпи процес на оплождане на яйцеклетка.

Важно е да обсъдите с вашия лекуващ лекар или акушер-гинеколог за наличните възможности за контрацепция и в частност хормонална контрацепция, преди да предприемете каквито и да било действия, за да се чувствате спокойни и сигурни в практикуването на половия си живот, и да контролирате настъпването на евентуална бременност.

Автор: д-р Цанко Стефанов


Share: