защо бебето ми плаче, жалостив плач, колики

Защо бебето ми плаче? Колики, жалостив плач или друго.

Прочетена: 62 пъти

защо бебето ми плаче, жалостив плач, колики

Акценти в статията

Защо бебетата плачат?

Защо бебето ми плаче? Или защо бебетата плачат като цяло? Защо плачат толкова много?

Бебетата плачат и понякога плачат много, така е, абсолютен факт, най-вече когато са гладни, когато им е студено, когато им е горещо, чувстват се неудобно, самотни или се нуждаят от смяна на пелените. Но понякога те просто плачат. Без видима причина. Периодите на плач при здрави бебета може да изглеждат безкрайни, а това изисква много подкрепа и търпение от страна на родителите. Този период и този вид плач са известни още като периодът на “жалостив” плач, с който бебетата алармират, че страдат от колики

Колики или период на жалостив плач

Здравите бебета могат да преминат през етап на развитие на повишен плач от 2-седмична възраст до 3-4-месечна възраст, а в някои случаи – до седмия месец след раждането. В този момент бебетата изпитват болка, но колкото и да се опитвате да ги успокоите, те продължават да плачат. Лекарите наричат това състояниекоремни колики“, но това не означава, че бебето е с необичайно развитие или има някакво заболяване.

Бебетата, които страдат от колики, изпитват силни спазми в коремчетата си. Стомахът на плачещото бебе често е подут или твърд. Бебетата често започват да плачат, когато са гладни, което кара родителите да се съмняват дали наистина са гладни. Често срещан симптом на дискомфорт е увеличаването на силата на плача на бебето, което е характерен белег при наличието на колики.

Коликите се развиват най-често поради една от следните причини: 

  1. Лошо храносмилане – често срещан проблем при бебетата, тъй като това е етапът, в който храносмилателната система започва своето развитие
  2. Всмукване на въздух по време на хранене – било то при хранене с бутилка или директно кърмене, бебето може да засмуче въздух, който попада в стомаха и при придвижване по червата, предизвиква контракции на чревната мускулатура, което води до коликообразни болки и силен плач при бебето
  3. Ранно захранване с някои хранителни продукти или сокове, както и по-обилно количество храна, което не може да се преработи ефективно и води до храносмилателни нарушения и повишео образуване на газ в червата

 

Защо лекарите го определят като жалостив плач?

защо бебето ми плаче, жалостив плач, бебето ми плаче, защо плаче, родители, безпомощност

Справянето с честите, дълги периоди на жалостив плач изисква много подкрепа от родителите. Родителите често може да започват да се чувстват безнадеждни, разочаровани и дори ядосани на себе си. 

В отговор, водещи специалисти в детските болести определиха периода на жалостив плач като критичен, както за родителите, така и за самото бебе. Според статистически данни, през този период се развиват най-честите травми в ранна детска възраст, както и синдромът на раздрусано бебе. Лекарите искат да помогнат на родителите да разберат своето бебе по-добре и да им помогнат да разберат ранния засилен детски плач, и неговото овладяване.

С какво се характеризира жалостивият плач?

  • Пик на плача. 

Бебетата може да плачат повече през всяка една от първите седмици след раждането им, но най-много през втория месец и по-малко в периода между 3-ти и 5-ти месец.

  • Идва непредсказуемо. 

Вълни от плач могат да идват и да си отиват без предупреждение.

  • Не се успокояват лесно

Бебетата може да не спрат да плачат, без значение как се опитвате да ги успокоите.

  • Дълготраен плач

Постоянните епизоди на плач могат да продължат до 5 часа на ден или повече.

  • Обикновено започва вечер

Бебетата може да плачат повече в късния следобед и вечер.

 

Епизодите на жалостив плач са разочароващи и тревожни, но това не означава, че родителите са некомпетентни. Не забравяйте, че плачът по време на този етап е нормален – дори когато изглежда безкраен във вашите очи.

Възможно ли е бебето да има жалостив плач с подлежащ здравословен проблем?

Да, затова е важно да следите за някои от най-важните рискови фактори по време на плач на вашето бебе и да се консултирате с лекар своевременно. Най-честите симптоми и признаци на по-сериозен проблем са:

  1. Висока температура
  2. Намалена активност
  3. Повръщане и загуба на апетит
  4. Запек или извеждане на твърди фекалии
  5. Загуба на телесно тегло или слабо наддаване на тегло

 

Ако вашето бебе започне да плаче без нито един от тези признаци, има някои успокояващи техники, които можете да опитате, за да успокоите вашето бебе:

  1. Нахранете го
  2. Сменете памперсите/пелените
  3. Полюлейте го
  4. Прочетете приказка или изпейте приятна детска песен
  5. Осигурете близък контакт с майката
  6. Повийте бебето в пелени
  7. Предложете на бебето беберон или друг вид залъгалка
  8. Изкъпете го в топла и релаксираща вана
  9. Поставете бебето в седалка за кола и шофирайте; возенето в автомобил доказано успокоява бебетата.

 

Справянето с продължителни периоди на жалостив плач изисква подкрепа и търпение. Не е нужно да правите всичко сами, добре е да се свържете със семейството и приятелите си, за да ви помогнат. Ако се чувствате безпомощни, моля следвайте тези съвети:

  • Почивка

Вземете си почивка! Обадете се на приятел или член на семейството да поеме бебето за кратко вместо вас.

И никога не раздрусвайте плачещото бебе.

  • Не винете себе си

Този етап е труден. Вашето бебе ще го надрасне. Когато вашето бебе започне да плаче и вие не можете да намерите здравословна причина за това, опитайте се да го успокоите по споменатите методи. 

Ако няма особен успех, потърсете лекарска помощ, защото някои капки за колики могат да бъдат много ефективни. Такива са например разтвори, съдържащи симетикон за бебета, отвара от копър и много други, които могат да се закупят без рецепта в аптечната мрежа.

Автор: д-р Цанко Стефанов

 

Още от същата категория:

рак на белия дроб, рентгенова снимка на гръден кош

Рак на белия дроб: Ранни симптоми при 2 основни вида на заболяването

Симптоми при рак на белия дроб В повечето случаи рак на белия дроб няма симптоми в ранните си стадии. Белите дробове нямат много нервни окончания, така че туморът може да започне да своето развитие, без да причинява болка или някакви

Прочетете »
кандидоза, гъбична инфекция

Кандидоза – 3 основни вида гъбична инфекция

Що е то кандидоза? Кандидоза е болест на лигавиците, кожата, ноктите и вътрешните органи, причинени от дрождеви видове на рода Candida. Този род е съставен от над 80 вида, но най-често микробиолозите срещат в практиката си C. albicans, C. tropicalis,

Прочетете »
меланома малигнум, лечение на рак на кожата, канцероген, канцерогени

Меланома малигнум – 4 стадия на развитие + лечение

Меланома малигнум е познат още като рак на кожата и малигнен меланом Разбира се, меланома малигнум или рак на кожата е твърде общо наименование за група от злокачествени тумори, засягащи най-големия човешки орган. Отличаващ се, обаче, като най-опасния от всички

Прочетете »