Кофеинът пречи на правилното усвояване на вещества!

кофеин, кафе, черен чай, стимулант, хранителни вещества, усвояване на вещества

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Кофеинът е част от закуската на много хора по света. Много от тях също приемат мултивитамини ежедневно като част от сутрешната си рутина, но не всеки знае, че приемането на витамини едновременно с чаша кафе или чай може да попречи на усвояването от организма на много необходими хранителни вещества – витамини и минерали.кофеин, кафе, черен чай, стимулант, хранителни вещества, усвояване на вещества

Кофеин и калций

Стимулиращата съставка предизвиква отделянето на калций в урината и изпражненията. За всеки 150 mg. приет кофеин (приблизително количеството в една чаша кафе) се губят 5 mg. калций. Този ефект се проявява часове след консумацията на напитки, съдържащите стимулиращата съставка. 

Кофеинът също така инхибира количеството калций, което се абсорбира през чревния тракт и изчерпва количеството, задържано в костите. Медицински проучвания показват, че жените с висок прием на стимулиращата съставка от кафе или чай страдат повече от фрактури на бедрената кост, в сравнение с тези, които избягват кофеина или пият умерено (1 до 2 чаши на ден).

Кофеин и витамин D

Стимулиращата съставка инхибира рецепторите на витамин D, като ограничава количеството, което ще бъде усвоено. Тъй като витамин D е важен за организма и участва в изграждането на костите в реакция с калция, това може да допринесе за намаляне на плътността на костите, което води до повишен риск от остеопороза.

Кофеин и желязо

Стимулиращата съставка пречи на усвояването на желязото в организма, което е необходимо за производството на червени кръвни клетки. Пиенето на кофеин едновременно с източник на желязо може да намали усвояването му с до 80%, според Nutrition Desk Reference. Всяка напитка, съдържаща кофеин, трябва да бъде отделена от съдържащите желязо храни или добавки с поне един-два часа разлика в приема.

Витамини от група В

Кофеинът има лек диуретичен ефект, който увеличава уринирането. Водоразтворимите витамини, като B-витамините, могат да бъдат изчерпани в резултат на загубата на течности. В допълнение, той пречи на метаболизма на някои В-витамини, като тиамин (витамин В1). Единственото изключение от това правило изглежда е витамин B12. Също така е известно, че стимулантът увеличава производството на стомашна киселина, което всъщност помага на организма да абсорбира B12 по-добре.

Други витамини и минерали

Кофеинът може да намали усвояването на манган, цинк и мед. Той увеличава екскрецията на минералите магнезий, калий, натрий и фосфати. Има също доказателства, че може да попречи на действието на витамин А.

Някои добавки и лекарства като болкоуспокояващи против главоболие съдържат безводна форма на стимуланта, която е изсушена в прахообразна форма на стимулиращата съставка. В хранителните добавки понякога използват естествена съставка, наречена гуарана, която е друга форма на описания стимулант.

Чаша кафе или зелен чай на ден е малко вероятно да имат отрицателен ефект върху цялостното здраве на човек, освен ако тези напитки и храни са преустановени поради заболяване. Въпреки това, в излишък стимулиращата съставка може да причини дефицит на хранителни вещества, които могат да повлияят както на здравето, така и на качеството на живот. Умереността и балансът са ключови за оптималния хранителен прием.

Автор: Гергана Койчева

Consent Preferences