Цветята далии срещу диабет

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Възможно ли е далиите да се използват като лекарство срещу диабет?

Цветята далии (Dahlia) са нещо повече от красиви симетрични цветя. Ново проучване описва три молекули, намерени във венчелистчетата на тези цветя, които могат да подобрят регулирането на кръвната захар при хора с преддиабет и диабет тип 2.

По време на контролирано, кръстосано клинично изпитване на случаен принцип, изследователите установили, че екстракт, съдържащ трите молекули на далия (гергина), значително подобрява регулирането на кръвната захар на участниците в проучването. далии срещу диабет, далия

През 2015 г. автори на изследване от Университета на Отаго в Нова Зеландия установили, че диетичен флавоноид, наречен бутеин, може да намали нивата на кръвната захар.

Новото изследване посочва венчелистчетата на цветето на далия като източник на бутеин и две други молекули, които повишават неговата ефикасност.

Учените извлекли екстракт, съдържащ бутеин, и го тествали успешно върху мишки. След това заедно с екип от експерти по растителна химия идентифицирали другите две молекули, които биха могли да подобрят ефекта на бутеина.

Доктор Александър Тупс, автор на изследването казва:
„Ние можем да демонстрираме, че молекулите са помогнали за намаляване на мозъчното възпаление при мишки и че ефектът на понижаване на глюкозата зависи от това, че действа в мозъка.“

Проучванията при хора показват, че екстрактът е ефективен и до момента не е предизвикал странични ефекти.

Екипът е патентовал своето откритието и е публикувал изследванията си. Авторите на проучването са пуснали на пазара екстракт за подобряване на контрола на кръвната захар, наречен Dahlia4. Медикаментът се предлага под формата на таблетки. Все още не е одобрен от „Агенция за контрол на храните и лекарствата“ на САЩ.

Доктор Томас Лутц, професор по ветеринарна физиология в университета в Цюрих, който не е участвал в проучването, отбелязва, че има други растителни екстракти, които са били идентифицирани и проучвани, но: „ … Въпросът винаги е относно наличността, ефикасността и потенциалната токсичност.“

„В тези аспекти виждам голяма стойност в направеното откритие.“  – продължи лекарят.

Доктор Тупс твърди, че балансирането на кръвната захар може да не е единственото нещо, което може да се използва пълноценно в молекулите на далиите.

„Екстрактът е доста обещаващ за подобряване на мозъчната функция. Поради тази причина сега провеждаме клинично изпитване при хора със синдром на хроничната умора или синдром на дълъг COVID.“ – каза лекарят.


  1. 5 здравословни навика за дълголетие
  2. Афти в устата – 4 основни симптома
  3. Как да подобрите паметта си?
  4. Коктейл срещу остаряване
  5. Робот: Трансплантация на черен дроб

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.
Consent Preferences