Черен чай и продължителност на живота
Проучване направено чрез данни от UK BioBank и в последствие публикувано в Annals of Internal Medicine доказва връзката между консумацията на черен чай, по-малко здравословни усложнения в продължителността на живота и значително увеличаване в общата продължителност на години изживян живот, както и количество и качество на живот по отношение на енергия, работоспособност и социални умения.
В Обединеното Кралство консумацията на черен чай е на практика част от националната кухня и проучването, именно, е проведено с цел да установи влиянието на черен чай в дългосрочен аспект върху продължителността на живота.
Ползите от консумация на черен чай
1. Има антиоксидантни свойства
Полифенолите са вид антиоксидант, открит в определени храни и напитки, включително черен чай.
2. Подобрява здравето на сърцето
Редовната консумация може да помогне за намаляване на много рискови фактори за сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, повишени нива на триглицериди и затлъстяване.
Гайдлайни и проучвания установяват, че за всяка чаша чай, консумирана ежедневно, има 4% по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания, 2% по-нисък риск от инфаркт и други сърдечно-съдови събития, 4% по-нисък риск от инсулт и 1,5% по-нисък риск от смърт от всякакви причини
3. Понижава "лошия" LDL холестерол
Проучванията установяват, че консумацията на черен чай значително намалява LDL холестерола с 4,64 mg/dL. Този ефект е по-изразен при хора с по-висок сърдечно-съдов риск.
4. Подобрява здравето на стомашно-чревния тракт
Полифенолите, открити в черния чай, могат да помогнат за поддържането на „здрави черва“ и „здрав стомах“, като насърчават растежа и размножаването на „добрите“ или полезни бактерии от нормалната чревна флора и инхибират растежа на „лошите“ бактерии
5. Помага за намаляване на кръвното налягане
Друго проучване проследява и разглежда ефектите на черния чай върху кръвното налягане. Резултатите показват, че консумацията на черен чай значително намалява както систолното, така и диастолното кръвно налягане в сравнение с контролната група. Ефектите са по-изразени при мъжете и хората, които пият черен чай повече от седем дни.
6. Помага за намаляване на риска от инсулт
Едно проспективно проучване на 365 682 души разглежда връзката между консумацията на черен чай или кафе и риска от инсулт, деменция и деменция след инсулт. Резултатите показват по-нисък риск от развитие на инсулт, деменция и увреждания на нервната система в резултат на възрастови промени.
7. Понижава нивата на кръвната захар
Ако купувате черен чай, особено предварително приготвен и пакетиран чай, много е важно да проверите добре опаковката и съдържанието. Някои брандове предварително приготвен черен чай се подслаждат с добавени захари като захароза или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Можете да търсите предварително приготвен чай, който е маркиран „без добавена захар“ или „неподсладен“ за максимална ефективност при борбата с диабет и висока кръвна захар.
8. Помога за намаляване на риска от развитие на рак
Проучването проведено в Обединеното Кралство установява, че тези, които пият най-големи количества зелен чай, имат 22% намален риск от рак на ендометриума. Освен това, всяко увеличаване на една чаша зелен чай на ден се свързва с 11% намален риск от развитие на рак на ендометриума. Зеленият чай в натуралния си вид е богат на кофеин, затова редовно влиза в групите на „черен чай“, чието име идва именно от високото количество кофеин в чая и е идеален заместител на кафе.
9. Подобрява концентрацията и общото благосъстояние
В проучване, изследващо ефекта на черния чай върху когнитивните способности, участниците са консумирали или 250 мл черен чай, или вода. След това са направени тестове за изпълнителната функция на мозъка им, постоянно внимание, памет и математически изчисления. Резултатите са повече от впечатляващи и доказват дългосрочната употреба на черен чай и позитивите в когнитивното развитие и фунционалност на мозъка.
И не на последно място по важност…
10. Изключително лесен за приготвяне и приятен за консумация
Ако използвате чай от насипни листа, използвайте 2-3 грама чаени листа за всеки 180 мл вода вода в цедка.
Оставете чая да се накисне във водата за 3-5 минути, в зависимост от вашите вкусови предпочитания. За по-силен чай използвайте повече чаени листа и дръжте под запарка за по-дълъг период от време.
След накисване извадете чаените листа или пакетчето чай от водата и се насладете на приятната напитка. А ако искате да влезете в света на английските поданици, консумиращи черен чай, добавете няколко капки прясно мляко и разбъркайте добре.
Автор: д-р Цанко Стефанов