Online Medicine България

Над менюто
collapse

Най-честите очни заболявания: 7 състояния

2023-04-12  Цанко Стефанов Прочетена: 277 пъти

Най-честите очни заболявания: видове, диагностика и лечение

Очите ви са едни от най-важните части на тялото ви. Те ви позволяват да виждате света около вас, да възприемате всичко случващо се около вас във визуален аспект, да се радвате на красотата на природата, да виждате нови неща, хора и да живеете нормално, така че е важно да се грижите добре за тях. За съжаление има няколко често срещани очни заболявания, които могат да повлияят на зрението ви. В тази статия ще предложа на вашето внимание седем от най-често срещаните очни заболявания и техните лечения.

най-честите очни заболявания, текст

Най-честите очни заболявания в практиката - 7 от най-честите диагнози и тяхното лечение

Да започнем с две от най-честите очни заболявания, водещи пациентите в кабинета на очни лекар - късогледство и далекогледство.

1. Kъсогледство

Миопия е състояние известно още като късогледство, е състояние, при което отдалечените обекти изглеждат размазани, но близките обекти са по-ясни за зрението ви. Късогледство е сред най-честите очни заболявания. Причинява се от удължена напречен размер на очната ябълка или при проблеми с роговицата. Късогледство обикновено се диагностицира по време на рутинен очен преглед.

Късогледство може да се коригира с очила, контактни лещи или рефрактивна хирургия. Рефрактивната хирургия включва процедури като LASIK, PRK или SMILE, които коригират патологичните промени в очната ябълка, за да подобрят вашето зрение.

2. Далекогледство

Хиперметропия, известна още като далекогледство, е състояние, при което близките обекти изглеждат размазани, но далечните са по-ясни. Причинява се от твърде къса напречна дължина на очната ябълка или намалено пречупване на светлина върху очната леща. Далекогледство обикновено се диагностицира по време на рутинен очен преглед.

Далекогледство е едно от най-честите очни заболявания и може да се коригира с очила, контактни лещи или рефрактивна хирургия. Подобно на лечебните схеми при миопия - късогледство, рефрактивната хирургия включва процедури като LASIK, PRK и SMILE, за да се възстанови функцията на окото и правилното възприятие на светлинните импулси.

3. Астигматизъм

Астигматизмът е състояние, при което роговицата е с неправилна форма, което води до размазано зрение. Може да се диагностицира по време на рутинен очен преглед. Астигматизъм може да съществува като самостоятелна патология на очите или едното око, едностранно, не е задължително да бъде комбинирано с късогледство или далекогледство.

Астигматизмът е сред най-честите очни заболявания и се развива на базата на грешка при пречупване на светлинния сигнал, като често се засяга формата на роговицата или лещата на окото. Това се случва, когато роговицата или лещата не са идеално кръгли. Това може да доведе до неравномерно разпределение на светлинните импулси, навлизащи в окото, което води до изкривяване на образа.

Диагнозата астигматизъм обикновено се поставя чрез цялостен очен преглед, който включва тест за зрителна острота, кератометричен тест и тест за рефракция. Ако се диагностицира астигматизъм, очният ви лекар ще предостави рецепта за коригиращи зрението средства, като очила или контактни лещи, за да ви помогне да коригирате дефектите и да виждате по-ясно образите.

Астигматизъм може да се коригира с очила, контактни лещи или рефрактивна хирургия, като методите, прилагани съвсем успешно при корекция на далекогледство и късогледство се прилагат и в този случай за успешно възстановяване на зрението и лечение на патологичните промени.

4. Синдром на сухото око

Синдромът на сухото око е състояние, при което слъзният апарат на очите не функционира добре, съответно няма достатъчно добре овлажняване на повърхността на очите, което причинява развитието на сухи, сърбящи или парещи очи. Може да се диагностицира по време на рутинен очен преглед.

Диагнозата на синдрома на сухото око обикновено включва цялостен очен преглед, включително щателен преглед на функцията на слъзните жлези, както и производството, и качеството на сълзите. Специални багрила могат да се използват за оценка на повърхността на окото и изследвания, като теста на Ширмер, който измерва функцията на слъзните жлези в очите и количеството произведена "естествена сълза" с цел естествено овлажняване на очите.

Синдромът на сухото око е сред най-честите очни заболявания, което може да се лекува с капки за очи на базата на изкуствена сълза, както и с приложение на топли компреси на очите, както и превентавни промени в околната ви среда - например използване на овлажнители за въздух или предпазване от продължително излагане на среда с работещ климатик, който, на практика, изсушава въздуха на помещението.

5. Катаракта

най-честите очни заболявания, катарактаКатаракта е състояние, при което лещата на окото става мътна, причинявайки замъглено или затъмнено зрение. Те обикновено се диагностицират по време на рутинен очен преглед.

Диагнозата на катаракта обикновено включва цялостен очен преглед, включително тестове за зрителна острота, разширяване на зеницата и изследване на пречупващата функция на очната леща, както и изследване на всички други структури в окото с помощта на специална  SLIT лампа. Могат да се извършат и други тестове като тонометрия и биометрия, за да се определи тежестта и вида на наличната катаракта.

Катаракта е сред най-честите очни заболявания и може да се лекува по оперативен път съвсем успешно. При тази процедура увредената очна леща се отстранява и се заменя с изкуствена леща. Това е безопасна и ефективна процедура, която може да възстанови чистото и ясно зрение.

Бих искал да споделя още две от най-честите очни заболявания, за които пациентите често търсят помощ при очен лекар.

6. Глаукома

най-честите очни заболявания, глаукомаГлаукома е състояние, при което зрителният нерв е увреден, обикновено поради повишено налягане в окото. Глаукома също е сред най-честите очни заболявания. Може да причини загуба на зрението и слепота, ако не се лекува своевременно. Може да се диагностицира по време на рутинен очен преглед.

Диагнозата глаукома обикновено включва измерване на вътреочното налягане с помощта на тонометър. Други методи за диагностика, като изследване на зрителното поле, визуализация на зрителния нерв и пахиметрия също могат да се използват за потвърждаване на диагнозата и определяне на тежестта на състоянието.

Глаукома може да се лекува със специални капки за очи, лазерна терапия или оперативна интервенция. Целта на лечението е да се намали налягането в окото и да се предотврати по-нататъшно увреждане на зрителния нерв.

7. Възрастова макулна дегенерация

Възрастовата макулна дегенерация е сред най-честите очни заболявания при възрастните хора. Макулната дегенерация е състояние, при което макулата, която е структурен компонент на окото и е отговорна за централното зрение, развива патологични промени, причинявайки негативни промени в зрението. Може да се диагностицира по време на рутинен очен преглед.

Основните симптоми при макулна дегенерация са разкривяване на образите от светлинните стимули върху очната леща, както и появата на тъмно петно в средата на зрителното поле. Често появата на тъмно петно е в по-напреднали стадии, защото нормално, гледайки с двете очи, ние без да искаме "залъгваме" мозъка си и той игнорира дефектния образ, докато дефектът не стане толкова осезаем, че вече не може да бъде подложен на отсяване на зрителната информация.

Диагнозата макулна дегенерация обикновено включва цялостен очен преглед, включително тестове за зрителна острота и дилатиран преглед на фундуса на очите за търсене на промени в макулата. Образни тестове като оптична кохерентна томография, също могат да се използват за оценка на дебелината и структурата на макулата.

Бидейки част от най-честите очни заболявания, трябва задължително да отделим внимание и на лечението на възрастова макулна дегенерация. Уви, за момента не съществува категорично и дефинитивно лечение за вече развитата макулна дегенерация, но съвсем успешно може да се прилагат профилактични мерки, които да забавят процеса на продължаващо увреждане на макулната, за да се съхрани максимално зрението.

Досегашните форми на лечение включват инжектиране на специални лекарства в окото, лазерна терапия и прием на хранителни добавки за сухата форма на макулна дегенерация, но засега нито един метод не е обявен като "златен стандарт за лечение".

Най-честите очни заболявания налагат своевременна диагностика и лечение, за да се предпазите от последващи бъдещи проблеми и влошаване. Има доказани специалисти в областта, които провеждат цялостна диагностика и лечение. В тази клиника, например, може да получите желаната консултация със специалист, който е запознат изцяло с най-честите очни заболявания и тяхното лечение, за да се започне адекватна диагностика, лечение и профилактика своевременно.

Автор: д-р Цанко Стефанов


Share: