Акупунктура при хронична болка

акупунктура, алтернативна медицина

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Помага ли акупунктурата при хронична болка?

В западната медицина има известен скептицизъм поради липсата на обяснение за това как работи акупунктурата. Но учените започват да откриват правилния отговор: става въпрос за мозъка.

„Хората говорят за психеделици, които променят нервната система. Акупунктурата донякъде прави същото“, каза Ричард Харис, професор и почетен председател на Интегративния здравен институт към Калифорнийския университет. 

Неговият екип провел серия от анализи сред пациенти с хронична болка. Учените открили, че акупунктурата променя мозъчната активност по отношение на активирането на рецепторите, които свързват опиоидите, помагащи за контролиране на болката в тялото.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Електроакупунктурата, при която през иглите преминава ток с много малък волтаж, също е оказала значително въздействие.

В проучване от 2017 г. на 80 пациенти със синдром на карпалния тунел учените открили, че електроакупунктурата на засегнатата китка е толкова ефективна за облекчаване на симптомите, колкото и акупунктурата на глезена.

Как е възможно това?

Като оставим настрана субективното възстановяване, и двете групи имали подобрение в това доколко средният нерв на китката можел да предава електрически сигнали. Това предполага, че иглотерапията може да действа локално, където е поставена иглата. Но също така може да има способността да действа върху части от тялото, които не са близо до това място.

Един от начините, по който това може да се случи, е чрез централната нервна система. Така че учените разгледали мозъците на пациентите, като използвали ядрено-магнитен резонанс. Те открили, че убождането на китката и глезена води до значителни промени в начина, по който стимулацията на пръстите се отбелязва върху мозъчната кора.

Необходими са повече изследвания, за да се разкрият начините, по които иглотерапията влияе върху тялото. Но проучванията предоставят убедителни доказателства, че става въпрос за нещо много повече от ефекта на плацебото. акупунктура

Какво представляват точките за акупунктура

Световната здравна организация признава 361 стандартизирани акупунктурни точки върху човешкото тяло. Те изглежда реагират на различни стимули, като например натиск, топлина и електричество.


  1. Цветята далии срещу диабет
  2. Пчелен прашец: 5+ ползи
  3. Чесане по гърба – терапия за психиката и емоциите
  4. Медицински канабис: ползи и вреди
  5. Йога – 3+ ползи за здраво тяло, стави и липса на стрес

onlinemedicine.bg

Consent Preferences