креатин, таурин, аминокиселина таурин, таурин срещу стареене

Аминокиселината таурин забавя стареенето

Прочетена: 75 пъти

Научни данни, че аминокиселината таурин може да има ефект върху забавяне на процесите на стареене

таурин, аминокиселина таурин, таурин срещу стареенеИзследване на Колумбийския университет предполага, че липсата на таурин може да предизвика стареене при животните. И обратно – неговият допълнителен прием показва потенциал да забави остаряването и да удължи продължителността на живота.

Проучването установило, че нивата на таурин намаляват значително с възрастта. Същевременно добавянето на тази аминокиселина в диетата води до значителни подобрения на здравето при мишки и маймуни. За да се потвърдят тези открития са необходими опити върху хора.

Същото проучване установило, че добавките с таурин могат да забавят процеса на стареене при червеи, мишки и маймуни. Храните и напитките съдържащи тази аминокиселина дори могат да удължат здравословния живот на мишките на средна възраст с до 12%.

Изследването за важността на аминокиселината таурин е публикувано на 8 юни в списание Science 

„През последните 25 години учените се опитват да намерят фактори, които не само да ни позволят да живеем по-дълго. Но също така и да увеличат продължителността на здравето, времето, през което оставаме здрави в напреднала възраст.“ Това казва ръководителят на изследването доктор Виджай Ядав, асистент по генетика и развитие в Колежа за лекари и хирурзи „Вагелос“ към Колумбийския университет.

таурин, аминокиселина таурин, таурин срещу стареене„Това проучване предполага, че таурин може да бъде еликсир на живота, който ни помага да живеем по-дълго и по-здравословно.“

През последните две десетилетия се засилиха усилията за откриване на интервенции, които да подобрят здравето в напреднала възраст. Хората вече живеят по-дълго и учените научиха, че процесът на стареене може да бъде манипулиран.

Много проучвания установиха, че различни молекули, пренасяни чрез кръвта, са свързани с остаряването. По-малко сигурно е дали тези молекули активно влияят върху процеса на стареене или са просто пътници, които се движат заедно. 

Тауринът попаднал за първи път в полезрението на доктор Виджай Ядав по време на негови предишни изследвания на остеопорозата, които разкрили ролята на тази аминокиселина в изграждането на костите.

„Осъзнахме, че ако таурин регулира всички тези процеси, които намаляват с възрастта, може би неговите нива в кръвния поток влияят на цялостното здраве и продължителността на живота“, казва доктор Ядав.


Може да прочетете още за:

  1. 5 упражнения за изгаряне на мазнините по корема
  2. Полезни ли са храните с фибри и имат ли и негативни страни?
  3. Прясно мляко: 10 ползи от редовната консумация
  4. Забременяване и ендометриоза – 8 съвета за хранене
  5. Хранителната сила на ленено семе: 4+ здравословните ползи

onlinemedicine.bg