Артериална хипертония: 4+ начина за превенция с хранене

артериална хипертония

Прочетена: 39 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Артериална хипертония – бич на съвремието ни

Артериална хипертония или високо кръвно налягане е често срещано състояние, което засяга милиони хора по света. Ако не се лекува, може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт, че дори и бъбречна недостатъчност. За щастие, хипертонията често може да се контролира съвсем успешно чрез някои прости промени в хранителния ви режим и начин на живот.

Една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да контролирате рецидивиращите епизоди на високо кръвно налягане – хипертония, е да поддържате здравословно тегло. Наднорменото тегло или затлъстяване може да увеличи риска от развитие на хипертонична болест на сърцето, така че е важно да поддържате здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни физически упражнения. Хранителен режим с ниско съдържание на сол и високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни също може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Физически упражнения и артериална хипертония

Редовните упражнения също са важни за добрия контрол на високото кръвно налягане. Стремете се към поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата. Това може да включва спортни дейности като бързо ходене, колоездене, плуване, тичане, че дори и танци. Упражненията може да помогнат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на стреса, като всичко това може да помогне за успешно справяне с артериалната хипертония.

Какво да спрем, ако страдаме от артериална хипертония?

Други промени в начина на живот, които могат да помогнат за справяне с хипертонията, включват намаляване на консумацията на алкохол, отказване от тютюнопушене и контрол на стреса. Стресът може да причини временно повишаване на кръвното налягане, така че намирането на начини за спряване със стреса, като например техники за релаксация – като медитация или йога, може да бъдат особено полезни.

артериална хипертония

В допълнение към промените в начина на живот, има и лекарства, които могат да се използват за лечение на артериална хипертония. Тези лекарства действат като понижават кръвното налягане и намаляват риска от усложнения. Ако имате хипертония, вашият лекар може да работи с Вас, за да разработи план за лечение, който е съобразен с вашите специфични нужди.

Артериалната хипертония е бич на съвременното общество и водеща причина за развитие на множество смъртоносни заболявания. Болестта може да се контролира успешно чрез някои прости промени в начина на живот и най-вече – хранителния режим. Поддържането на здравословно тегло, балансирана хранителна диета, редовните физически упражнения, намаляването на консумацията на алкохол, отказването от тютюнопушене и овладяване на стреса могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да намалят риска от усложнения. Ако имате артериална хипертония, говорете с вашия лекар за разработване на план за лечение, който е подходящ за вас възможно най-скоро.

Ние от “Online Medicine с д-р Цанко Стефанов” оставаме на разположение за бърза и ефективна помощ в случай на нужда.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences