Бъдете активни докато остарявате и ще живеете по-добре

Прочетена: 66 пъти

Бъдете активни докато остарявате и ще живеете по-добре

Новите изследвания на университета в Кеймбридж подчертаха решаващата роля за поддържане на отлично здраве при физически активни хора в по-късните етапи на живота. Проучването е било направено въз основа на данни от около 1500 души на възраст 60 и повече години. То е разкрило, че намалената физическа активност и увеличаването на заседналото поведение имат взаимна връзка с намаленото качество на живот.

За полезна физическа дейност се смята тази, която повишава сърдечната честота до ниво на умерена интензивност. Този тип раздвижване е свързан с намаляването на множество рискове за здравето, включително сърдечни заболявания, инсулт, диабет и рак.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Националната служба по здравеопазванеNHS, препоръчва на възрастните хора физическа активност с умерена интензивност поне за около 150 минути на седмица. Или дейност с висока интензивност за 75 минути седмично. За мъжете и жените в много напреднала възраст се препоръчва да намалят заседяването, или когато преценят за добре просто да постоят прави за известно време. Тези практики дават уникални ползи за здравето на по-старите хора.

възрастен човек, възрастни хора, физически активни, дядо, спортПроучването в Кеймбридж е част от по-големия проект EPIC (Европейско проспективно изследване на рак). Нивата на активност на участниците били оценявани с помощта на акселерометри за точно измерване на движенията.

В допълнение към оценката на нивата при физически активни хора, екипът изучавал качеството на живот свързано със здравето. А също така и допълнителни аспекти като болка, способност за лична грижа, безпокойство и различни видове настроение.

Участниците били оценявани по скала от 0 до 1. В нея нулата представлявала най-лошото, а единицата най-доброто качество на живот. Оценката се формирала въз основа на отговорите на анкета.

Учените проследили поведението на физически активни участници и промените в качеството на техния живот за период от близо шест години.

Откритието било възхитително. Физически активни участници с по-малко заседнал начин на живот, след време демонстрират превъзходно качество на техния живот.

Изследователите предлагат пет начина за поддържане на дейност, полезна за здравето на възрастните хора. Това са ежедневни бързи разходки за около 20 минути (или повече), градинарство, колоездене, танци и тенис.


Може да прочетете още за:

  1. Признаци на деменция – какво да не пропускаме?
  2. Ваксини срещу рак
  3. Нова техника за проучване на генома
  4. Как да спрем болки свързани с остаряването?
  5. Рак на дебелото черво – революционен тест #1

onlinemedicine.bg