грип, ваксина срещу грип, ваксина срещу рак

Ваксини срещу рак

Прочетена: 78 пъти

Вече съществуват няколко различни ваксини срещу рак

Ваксини срещу рак – вече са абсолютната реалност. Ето какво е необходимо да знаете за тяхната авангардна технология.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Напоследък доста ваксини срещу рак получиха голяма популярност.  Националните институти по здравеопазване на САЩ наскоро обявиха, че е персонализираните ваксини са предотвратили връщането на рак на панкреаса при около половината от участниците в ново изследване.

„Противораковите ваксини не се различават много от ваксините за инфекциозни заболявания като грип, морбили, заушка и COVID.“ Думите са на доктор Кийт Натсън, професор по имунология в клиниката Майо, който изследва и разработва ваксини срещу рак. Цитираме негово изказване пред списание „Fortune“.

Ваксините стимулират имунната система да се бори с цел – обикновено вирус. В случая обаче целта е рак.

В момента по-голямата част от създадените ваксини срещу рак са терапевтични. Те се използват се за лечение на пациенти, които вече имат напреднал рак. Често са в комбинация с други интервенции като химиотерапия, хирургия или радиация.

ваксина, ваксина срещу рак, наташа кулвиват, ваксина срещу грип, учениСпоред Института за изследване на рака две ваксини вече са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Едната е за ранен стадий на рак на пикочния мехур, a другaта за рак на простатата.

„Има и ваксини за пациенти, преживели рак. Те се дават на хора в ремисия с висок риск от рецидив“, каза доктор Кийт Натсън.

Освен това има ваксини, които могат напълно да предотвратят рака. Четири вече са одобрени от FDA: три за човешки папиломен вирус (HPV) и една за хепатит B. Всички те действат за предотвратяване на инфекции, които могат да доведат до рак. Ваксината срещу HPV се препоръчва за момчета и момичета на около 11 или 12-годишна възраст. Но може да се приложи и на лица в други възрастови групи. 

Ваксината срещу хепатит В се препоръчва за хора на възраст до 59 или по-млади. Подходяща е обаче и за възрастни на 60 и повече години. Особено ако са изложени на риск от инфекция.


Може да прочетете още за:

  1. Рак на дебелото черво – революционен тест #1
  2. Нова техника за проучване на генома
  3. Как да спрем болки свързани с остаряването?
  4. Мозъкът има собствен отпечатък на болката
  5. Наташа Кулвиват – откритието й за самоубийствата

onlinemedicine.bg