Вирус Повасан – смъртоносна инфекция от кърлежи

вирус повасан, кърлеж

Прочетена: 41 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Вирус Повасан – рядко заболяване, пренасяно от кърлежи, взема жертви в Мейн, САЩ

Мейн, известен със своите живописни пейзажи и дейности на открито, сега се бори с проблем, засягащ общественото здраве. Щатът наскоро съобщи за първия си смъртен случай вследствие на вирусната инфекция Повасан през 2023 г., което предизвика тревога както сред здравните служители, така и сред жителите на района.

Вирус Повасан, причиняващ инфекция, пренасяна от кърлежи, отне живота на Робърт Джей Уеймът, 58-годишен жител на Мейн, САЩ. Докато общността скърби за загубата, вдовицата Анемари Уеймут се е заела с разпространяване на информация за важността от ефективната защита срещу тази коварна вирусна инфекция. Вирус Повасан преди години имаше значителен скок на случаите в Европа, затова бдителност трябва и на нашия континент. Вирусът произлиза за пръв път от град Повасан, провинция Онтарио, Канада.

вирус повасан, произход Повасан, Онтарио
вирус повасан, произход Повасан, Онтарио

Какво представлява този вирус Повасан?

Вирус Повасан се предава на хората предимно чрез ухапване от заразени кърлежи. Най-често на диви елени или свраки. Тези паякообразни създания могат да останат активни винаги, когато температурата е над нулата, въпреки че са най-разпространени през пролетния, летния и есенния сезон. Увеличаването на броя на заболяванията, пренасяни от кърлежи, включително вирусната инфекция Повасан, демонстрира острата нужда от по-задълбочено проучване.

Клинична картина и основни симптоми на вирус Повасан

вирус повасанМного от хората, заразени с вирус Повасан, не проявяват никакви симптоми, което затруднява ясното идентифициране на инфекцията. А тази част от пациентите, които развиват симптоми, продължителността на периода между ухапването от кърлеж и появата на първите симптоми на общо неразположение може да варира от една седмица до един месец.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ – CDC, посочва, че често срещаните симптоми включват висока температура, главоболие, повръщане, слабост, делириум, припадъци и дори краткотрайна загуба на памет – амнезия. По-тежките случаи могат да доведат до неврологични проблеми като инфекции в централната нервна система, като приблизително 10% от всички инфектирани пациенти проявяват тежка клинична картина. За съжаление няма специфично лечение за вирус Повасан, което подчертава важността от ефективна превенция и ранно диагностициране.

Предпазни мерки срещу инфекция с вируса Повасан

Предвид заплахата от този специфичен вирус, както и други заболявания, пренасяни при ухапване от кърлеж, е от решаващо значение да се прилагат превантивни мерки, когато прекарвате времето си на открито.

  1. Използване на репелент за насекоми с DEET (химично име N,N-диетил-мета-толуамид) – отблъсква кърлежи и други насекоми, и намалява риска от заразяване;
  2. Защитно облекло: Ако преминавате през гъста тревиста местност, поставете панталоните си в чорапите си, както и носете блузи с дълги ръкави, за да намалите до минимум откритата кожа, за която може да се прикачат примамливо кърлежите;
  3. Избягвайте като цяло места с гъста и висока трева;
  4. Вземайте душ веднага след дейности на открито;вирус Повасан, ухапване от кърлеж
  5. Направете оглед на вас и децата ви за недоброжелателни гости по тялото след продължителен престой в паркове, градини и други. Акцентирайте прегледа върху зоните на подмишниците, гениталии, ходила и глезени;
  6. Експертите препоръчват всички кърлежи да се премахват незабавно с помощта на пинсета с тънък връх. Захванете кърлежа възможно най-близо до кожата и внимателно го издърпайте нагоре с равномерен натиск. Този метод помага да се гарантира, че кърлежът е напълно отстранен, което намалява риска от инфекция.

Адекватни защитни мерки ще ви помогнат да се насладите на прекрасната и топла пролет, както и да се насладите на идващото лято, с цялата си прелест, горещи температури, красиви пейзажи, планини, море, реки, езера, язовири и всичко, за което се досетите, като ще бъдете спокойни за здравето на вас и вашите близки, особено предвид колко нахални могат да бъдат кърлежите. А както разбрахме – вирус Повасан е смъртоносен, затова пазете се ефективно.


Може да прочетете още здравни теми тук:

  1. Първа помощ при ухапване от кърлеж – 3 стъпки
  2. Научен пробив: Универсална ваксина срещу грип #1
  3. Препоръки за скрининг за рак на гърдата
  4. Хронична болка – влошава се при злоупотреба с алкохол
  5. Токсичната Лейди: Мистериозната смърт на Глория Рамирес

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences