висок холестерол при деца, холестерол

Висок холестерол при деца

Прочетена: 307 пъти

Изключително важно е да се спомене за още един сериозен проблем при деца и да се разбере ясно, че високият холестерол не е проблем само за възрастните. Висок холестерол при деца е срещан проблем в модерните клиники на специалистите по детски болести. Повишеното ниво на холестерол при децата може да доведе до развитие на здравословни проблеми в бъдещето, най-вече сърдечни заболявания.

Натрупването на плака по стените на артериите поради прекомерното количество холестерол може да ограничи притока на кръв към сърцето и други органи, което води до сърдечносъдови усложнения, инсулт и други исхемични атаки. Тази статия има за цел да хвърли светлина върху причините, диагностиката, лечението и превантивните мерки за ефективно лечение на висок холестерол при деца.

Какви са причините за развитието на висок холестерол при децата?

Високите нива на холестерол при децата обикновено се дължат на три основни рискови фактора: наследственост, проблеми в храненето и затлъстяване. В повечето случаи децата с повишени нива на холестерол имат поне един родител, който също страда от хиперхолестеролемия – висок холестерол.

висок холестерол при деца, рискови храни
Тези храни трябва да се избягват в хранителния режим на деца.

Диагностични методи при съмнение за висок холестерол при деца

Личните лекари и други здравни специалисти могат да проследят нивата на холестерол при деца в училищна възраст чрез кръвен тест. Особено важно е да се провеждат такива тестове регулярно, когато има значителна фамилна анамнеза за сърдечни заболявания или ако един от родителите има висок холестерол. Резултатите от кръвния тест ще определят дали нивата на холестерола на детето са повишени.

NHLBI и американската академия по педиатрия препоръчват два скрининга за всички деца:

  • възраст между 9 и 11 години
  • възраст между 17 и 21 години.

Селективен скрининг се препоръчва за деца с диабет тип 1 или 2, фамилна анамнеза за висок холестерол или развитие на сърдечно заболяване в ранна възраст, както и за деца с висок индекс на телесна маса в комбинация с други рискови фактори, като излагане на тютюнев дим, тютюнопушене, диабет или високо кръвно налягане.

Методи и подходи за лечение на висок холестерол при деца

  • Контрол на телесното тегло:

Децата с наднормено тегло или затлъстяване с високи нива на мазнини в кръвта или ниски нива на добър холестерол или HDL трябва да се съсредоточат предимно върху контрола на телесното си тегло.
Този контрол включва цялостен подход за подобряване на хранителния режим, консултации по хранене със специалист и увеличаване честотата на приложение и изпълнение на различни по вид физически упражнения.
Колективната борба с висок холестерол при деца е основна и решаваща, и в нея трябва да се включат както самите пациенти, така и цялото им семейство, за да се гарантират успешни резултати своевременно.

  • Препоръки за хранене:

Препоръчва се да се наблегне на консумацията на храни с ниско съдържание на общи мазнини, наситени мазнини, трансмазнини, прости захари и холестерол. Общият прием на мазнини трябва да бъде ограничен до 30% или по-малко от общите дневни калории, като наситените мазнини трябва да бъдат ограничени до по-малко от 10% от общите калории за целия ден.

При децата от високорисковата група наситените мазнини трябва да бъдат допълнително ограничени до 7% от общите калории, а приемът на холестерол през деня, идващ от определен вид хранителни продукти, не трябва да надвишава 200 милиграма дневно.

Избирайте разнообразни и богати на хранителни вещества храни, за да осигурите на детето всички необходими нутриенти за отлично здраве.

  • Редовни физически упражнения:

Насърчавайте децата да се занимават редовно с аеробни упражнения, като каране на колело, бягане, ходене и плуване.
Редовната физическа активност спомага за повишаване на нивата на HDL – добър холестерол, и намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

висок холестерол при деца, кръвни клетки
висок холестерол при деца

Примери за здравословни храни за превенция на висок холестерол при деца

  1. Закуска: Включете плодове, здравословни зърнени храни, овесени ядки и нискомаслено кисело мляко. Използвайте обезмаслено или 1% мляко вместо пълномаслено или 2% мляко.
  2. Обяд и вечеря: Избирайте печени храни или храни на скара, а не пържени продукти. Използвайте пълнозърнест хляб и използвайте пълнозърнести крекери към супи и задушени ястия. Приготвяйте ястия с макаронени изделия, боб, ориз, риба или домашно пилешко месо без кожа. Винаги сервирайте пресни плодове към храната.
  3. Закуска: Старайте се децата ви да закусват с плодове, зеленчуци, хляб и зърнени храни, като избягват газирани напитки, сокове и плодови напитки.

Лекарствена терапия при висок холестерол при деца

Статини, холестерол, борба с холестерола, здраве, сърдечно здраве,Ако само промените в хранителния режим и редовните физически упражнения не са достатъчни да подобрят нивата на холестерол в кръвта на детето, може да се помисли за медикаментозно лечение. Понижаващите холестероловите нива статини обикновено се предписват на деца на възраст от 10 години и нагоре с изключително високи нива на холестерола или на такива с фамилна анамнеза за сърдечно заболяване в ранна възраст. Важно е такава лекарствена терапия да се води под надзор на личния лекар на детето, както и лекуващия педиатър.

Наблюдение и проследяване в бъдеще при установен висок холестерол при деца

След въвеждане на промени в хранителния режим или започване на медикаментозна терапия е изключително важно да се изследват и проследяват регулярно нивата на холестерол в кръвта. По този начин може да се проследи колко ефективна е терапията за хиперхолестеролемия при деца, както и да се предприемат своевременни мерки и корекции в терапевтичната схема и хранителен режим.

Не забравяйте, че ранното въвеждане на промени в начина на живот и хранителния режим могат значително да допринесат за дългосрочното благоприятно развитие при случаите на висок холестерол при деца. Провеждайте редовни консултации с личния лекар на вашето дете, както и с педиатър, за да се намери баланс и правилен подход в лечението своевременно.


Може да прочетете още за:

  1. Цепнатина на устните и небцето – 3 основни симптоми при бебета
  2. Жълтеница при новородени: диагностика и лечение
  3. Плачещо бебе: 3+ най-чести причини
  4. Критерии за извършване на скенер на глава при травма при #1 възрастни и #2 деца
  5. Остър апендицит при деца – #1 причини, диагностика и лечение

Автор: д-р Цанко Стефанов