Гастрит – 2 основни вида

гастрит

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Няколко думи за гастрит

Съвременният ритъм на живот оставя грижата за здравето на стомаха на заден план. Похапването в движение, дългите паузи между храненията и яденето на гозби с много подправки действат неблагоприятно върху храносмилането. Действието на всички тези фактори причинява уязвяване на стомашната лигавица, както и развитие на възпаление на стомаха – гастрит.

Гастрит е комбинирано название на група заболявания на стомаха. Те се характеризират с развитие на възпалителна реакция в неговата стена. Болестта се среща при хора на всяка възраст. Тя има изключително неприятни симптоми. При липса на навременна и подходяща терапия може да се развие със сериозни усложнения.

Видове гастрит:

  • Остър гастрит. Бързо развиващо се и тежко възпаление на лигавицата. Симптомите му са отчетливи и добре разпознаваеми. Изисква незабавна медицинска помощ и терапия.
  • Хроничен гастрит. Дълготраен и муден възпалителен процес. Възможно е да се разраства в течение на няколко години. Опасността от него е сериозна, дори ако хроничният вариант на заболяването протича без симптоми. Патологията може да се развие в рак на стомаха ако бъде оставена без внимание.

Друга класификация разделя заболяването на няколко вида според източниците на неговото зараждане. Рефлуксен гастрит, дължащ се на обратния поток на жлъчката от дванадесетопръстника в стомаха. Гастрит асоцииран с бактерия Helicobacter pylori. И на последно място – автоимунен, който води до атрофия на лигавицата на стомаха.

Гастрит може да прояви някои от следните признаци:

  • болки в горната част на корема – пронизващи, остри и режещи;
  • в някои случаи – болка усилваща се след хранене;
  • гадене, повръщане;
  • киселини в стомаха;
  • оригване с горчив или кисел привкус;
  • влошаване на здравето, загуба на апетит.

гастрит, стомах, анатомияВие можете да се консултирате с терапевт за първоначален преглед и определяне на диагноза. Трябва да отидете при гастроентеролог след като получите резултатите от изследванията. Той ще прецени доколко е напреднал гастрита. Ще избере оптималното лечение и допълнително ще наблюдава неговата ефективност чрез контролни прегледи.

Причини:

  • Грешки в диетата: употребата на пикантни, пържени, солени, много горещи ястия. Нередовно хранене.
  • Рефлукс на агресивното съдържание на червата обратно в стомаха. Води до нарушаване на работата на мускулите на стомашно-чревния тракт
  • Инфекцията с бактерията Хеликобактер пилори е основна причина за значителна част от гастритите. Може да доведе до язви на стомаха и дванадесетопръстника.
  • Честа и продължителна употреба на лекарства, вредни за стомаха. Става въпрос за болкоуспокояващи, противовъзпалителни, разреждащи кръвта и някои антибактериални препарати.
  • Пушене и пиене на алкохол.
  • Атрофия на стомашната лигавица. Тя обикновено се проявява в напреднала възраст. А също и в резултат на продължителен хроничен възпалителен процес.
  • Изразен психо-емоционален стрес.

Диагностика и лечение на гастрит

Първата стъпка при откриването на гастрит е оценка на клиничните прояви и щателно изследване на коремната кухина. След това се назначават по-специални изследвания. Със специално оптично устройство се прави фиброгастродуоденоскопия (FGDS) за визуална оценка на стомашната лигавица. Ако е необходимо, може да се вземе тъканна проба за хистологично изследване под микроскоп. Фиброгастродуоденоскопия е незаменима и много популярна при диагностиката на гастрит.  Включително и на този тип от заболяването, който е свързани с Хеликобактер пилори. По време на ендоскопия се извършва специален тест за откриване на бактерии.

При допълнителни показания може да се назначи радиография на стомаха с контрастно вещество, рН-метрия за измерване на киселинността и други диагностични методи.

За да се постигне надежден резултат в терапията, трябва да се включат лекарства с различни видове действие:

  • антибактериални за елиминиране на инфекция с Helicobacter pylori;
  • антисекреторни за нормализиране на киселинността в стомаха;
  • прокинетични за подобряване на подвижността на стомашно-чревния тракт;
  • гастропротектори за защита на лигавицата.

Гастритът може да доведе до усложнения като атрофия на стомашната лигавица със загуба на нейната храносмилателната функция. Има вероятност да причини и развитието на язва, която пък да предизвика перфорация и кървене. Заболяването може да се разрасне и до онкологичен процес.

Online Medicine с д-р Цанко Стефанов“ може да ви помогне за лечението на гастрит. Заповядайте в нашия форум и задайте въпросите си спокойно.


Може да прочетете още за:

  1. Лекарства при бременност и кърмене #1
  2. Вирус Повасан – смъртоносна инфекция от кърлежи
  3. Препоръки за скрининг за рак на гърдата
  4. Научен пробив: Универсална ваксина срещу грип #1
  5. Хронична болка – влошава се при злоупотреба с алкохол

Автор: Р. Радев

Consent Preferences