Гранично личностно разстройство

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Гранично личностно разстройство – промени в настроението и междуличностните отношения

Граничното личностно разстройство е състояние на психичното здраве, за което са характерни екстремни колебания в настроението, нестабилност в междуличностните отношения и импулсивност.

Лицата, страдащи от гранично личностно разстройство изпитват затруднения с регулацията на емоциите, особено с гнева. Поведението често е драматично, хаотично, импулсивно и се характеризира с опасни действия. Наблюдава се наличие на агресия и понякога автоагресия.

Граничното разстройство до много голяма степен прилича на биполярното афективно разстройство (БАР), но разликата е, че при БАР настроенията са по-устойчиви и по-малко реактивни. При граничните личности промените в поведението и настроението са резки и в отговор на значителен стрес, особено когато са във взаимодействие с трети лица. При граничните лица частите от мозъка им, които отговарят за контрола на емоциите и поведението, не комуникират правилно. 

гранично междуличностно разстройство, мозък, болка, гоблен на ума, въображение, психология, неврологични нишкиБърза справка в интернет сочи, че статистически повечето лица, диагностицирани с гранично личностно разстройство, са от женски пол, съответно може да се направи извод, че жените са по-рисковата група. Разбира се, наличието на фамилна обремененост увеличава риска. 

Първите признаци на заболяването обикновено се забелязват в периода на юношеските години. В България детската психиатрия сякаш не говори за този проблем сред подрастващите, но това не означава, че не съществува. 

Тревожно събитие или стрес биха могли да засилят симптомите на гранично личностно разстройство

Хората с гранично разстройство може да изпитат внезапни промени в начина, по който се чувстват към другите, себе си и света около тях. Ирационалните емоции, включително неконтролируем гняв, страх, безпокойство, омраза, тъга и любов, се променят често и внезапно. Тези промени могат да продължат от няколко часа до няколко дни, макар и в по-редки случаи. Граничните личности често изпитват едно перманентно чувство на празнота. Те са тъжни, отегчени и неудовлетворени. Чувстват се безполезни. Често е налице и неприемане на собствения Аз, омраза, насочена към себе си.

Не всеки с гранично разстройство на личността изпитва всички симптоми с пълна тежест. Тежестта, честотата и продължителността на симптомите са уникални за всеки човек.

Разстройствата на личността, включително гранично личностно разстройство, могат да бъдат трудни за диагностициране, тъй като повечето хора с разстройство на личността трудно осъзнават своето разрушително поведение и мисловни модели.

Някои щатски психиатри посочват психотерапията като най-ефективен метод за справяне. Те изразяват скептицизъм за ползите на медикаментозната терапия, но назначаване на подходящи медикаменти биха могли да подпомогнат процеса на психотерапия. Специалистите също така сочат, че с напредването на възрастта симптомите намаляват, дори могат и да отшумят напълно. Психотерапията може да помогне за изграждане на механизми за осъзнаване, разпознаване  справяне и овладяване на ескалиращите и вредни реакции.


Научете още за:

  1. Гоблен на ума: Бродиране с нишките на въображението
  2. Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност
  3. Депресия и депривация: ускорители на биологичното стареене
  4. Налудно разстройство
  5. Здравно тревожно разстройство или хипохондрия

Автор: Лучия Таскова

Consent Preferences