Гръдна болка – 8 групи за най-важните причини

болка в гръдния кош,болка в гръдната кост,болка зад гръдната кост,болка гръдна кост,гръдна болка,болка в сърцето,болка в гърба зад сърцето,болки в областта на сърцето,остри болки в сърцето,кардиогенни,некардиогенни,причини,причини за развитие на гръдна болка,гръдна болка и причините,инфаркт на миокарда,пневмоторакс,белодробна инфеция,пневмония,белодробна тромбемболия,костохондрит,аортна дисекация,стомашен рефлукс, здраве, здравни новини, болести, лечение, превенция, секс и здраве, психично здраве, консултация с лекар

Прочетена: 159 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

болка в гръдния кош,болка в гръдната кост,болка зад гръдната кост,болка гръдна кост,гръдна болка,болка в сърцето,болка в гърба зад сърцето,болки в областта на сърцето,остри болки в сърцето,кардиогенни,некардиогенни,причини,причини за развитие на гръдна болка,гръдна болка и причините,инфаркт на миокарда,пневмоторакс,белодробна инфеция,пневмония,белодробна тромбемболия,костохондрит,аортна дисекация,стомашен рефлукс, здраве, здравни новини, болести, лечение, превенция, секс и здраве, психично здраве, консултация с лекар

Акценти в статията

Що е то гръдна болка?

Гръдната болка е едно от най-честите оплаквания, които водят пациентите в спешните отделения. И тук ще разгледаме именно това – гръдната болка и основните причини за появата й. Симптом на болка или дискомфорт в гърдите, породен от причини, изхождащи от сърцето или извън  него, които най-често създават чувство на неспокойствие, страх или напрежение е, на практика, гръдната болка.

 
Гръдната болка е един от осемте основни симптома при сърдечно-съдовите заболявания – гръдна болка, задух, палпитации или ускорен сърдечен ритъм, прескачане на сърцето, синкоп, умора, отоци, цианоза и клаудикацио. Първите три от тях са много по-чести от останалите. Пациентът често спешно търси медицинска помощ, която в редица случаи е решаваща за неговото здраве и живот.
 

Кои са причините за поява на гръдна болка?

 
Гръдната болка може да бъде напълно безопасна, но тя може да бъде и симптом на някои от най-драматичните и опасни заболявания. Причините, които могат да доведат до гръдна болка, основно се разделят на кардиогенни и некардиогенни.
 

Кардиогенни причини

 
Гръдна болка с миокардна исхемия:

гръдна болка, инфаркт на миокарда, сърдечен инфаркт, миокард, некардиогенни причини, кардиогенни причини, сърдечен инфакрт, исхемия, сърдечна исхемия

  • При коронарна атеросклероза, спазъм или запушване – емболия, тромбоза, на епикарден коронарен съд:
– стабилна стенокардия;
– нестабилна стенокардия;
– остър миокарден инфаркт;
– “Х-синдром”;
– коронарит;
  • При несъответствие между кислородните нужди на миокарда и по­стъпващия в него кислород, но без вече изброените причини:
– тежка аортна недостатъчност;
– хипертрофична кардиомиопатия;
– високостепенна пулмонална хипертония;
– изразена анемична хипоксия;
– кардиална форма на белодробна тромбемболия;
 
 
Гръдна болка без миокардна исхемия:
 
 
– аортна дисекация;
– аортна аневризма;
– перикардит;
– травма на сърцето;

Некардиогенни причини:

 
Гръдна болка с белодробен произход:
 
– пневмоторакс;
– плеврални болки;
– белодробен инфаркт;
– белодробен карцином;
– метастази в белите дробове;
– трахеит;
– след интубация;
 
Гръдна болка със стомашно-чревен произход:
 
– диафрагмална херния;
– спазъм на хранопровода;
руптура на хранопровода;
– холецистит;
 
Гръдна болка с произход от медиастинума:
 
– медиастинит;
– тумори;
 
Гръдна болка от нервно-мускулни причини:
 
– херпес зостер;
– костохондрит на Tietze;
– остеохондроза на шийните прешлени;
– интеркостална невралгия;
– междуребрен миозит;
– болка от продължителна кашлица;
– притискане на торакален нерв;
– фрактура на ребро;
 
Психогенна гръдна болка или “нервно сърце”:
 
Въпреки многобройните заболявания, които могат да причинят гръдна болка, диференциалната диагноза не е трудна. Особено важна е характеристиката на болката по следните признаци:
  • сила
  • място
  • площ
  • разпространение
  • продължителност
  • повлияване
  • вегета­тивни прояви
  • провокиращи фактори
  • действията на болния при болка
 
Без да се подценяват некардиогенните причини, с изключение за пневмоторакс и руптурата на хранопровода, за поява на гръдна болка в условия на спешност, основното внимание се насочва към кардиогенните причини и то най-вече към:
 
– Аортна дисекация;
– Кардиална форма на белодробна тромбоемболия;
– Остър миокарден инфаркт;
– Нестабилна стенокардия.
 
Причината за гръдната болка при аортна дисекация е разкъсването на аортната стена и разтягането й от нахлулата между медията и интимата кръв, докато при нестабилна стенокардия и остър миокарден инфаркт, има остър дефицит на коронарен кръвен ток в ре­зултат на стеноза от усложнена атеросклеротична плака със или без тромб, със или без спазъм на съда. При кардиогенна форма на белодробна тромбемболия съществува вторично намаление на коронарния кръвен ток от синдрома на ниския дебит в лявата камера и субендокардна исхемия в дясната камера от острата пулмонална хипертония.
 
При възрастни хора първото, което трябва да се изключи, е дали гръд­ната болка не е свързана с миокардна исхемия с остра, подостра или хро­ нична коронарна генеза. В 90% от случаите с гръдна болка, която се появя­ ва при физически усилия и изчезва бързо при покой, се установяват изра­зени стенози, обикновено над 70% от лумена на съда, в един или в няколко коронарни съда. Типични за коронарната болка са: дискомфортът до изразена сила; ретростерналното й локализиране; посочването от болния с длани или юмруци, а не с пръст, което е симптом на Levine, разпространението към долната челюст, към ръцете, гърба, врата, корема, както и настъпателното й развитие; широ­ката й площ на заемане, а но просто определена точка на гръдната стена, продължителността от минути при стенокардия до повече от 10 min при остър инфаркт на миокарда, повлияването й негативно от физическо усилие, студ и емоции, и успокояващо от нитроглицерин – при стабилна и нестабилна стенокардия, и морфин – при остър миокарден инфаркт, както и вегетативните прояви, като студена пот, гадене, повръщане при остър инфаркт на сърцето.
 
В генезата на болката при коронарна причина участват исхемичният миокард и симпатикусовите разклонения около коронарните съдове. Вероятно значението на втория фактор е по-голямо, тъй като при трансплантираните сърца също може да настъпи коронарно обусловена миокардна исхемия, но тя винаги е безболкова, поради предварителната им деинервация.
 

Най-важното

 
Гръдната болка е основен симптом в кардиологията. Може да се предизвика от кардиогенни и некардиогенни причини, като най-честите и опасни между тях са остър инфаркт на миокарда, нестабилна стенокардия, аортната дисекация, белодробна тромбемболия и пневмотораксът.
 

Основна задача на лекаря във и извън екипите на Спеш­на медицинска помощ е да установи с бърза анамнеза, общ преглед и ЕКГ дали причината за гръдната болка е кардиогенна, или не. В първия случай, ако тя е от остра коронарна недостатъчност, аортна дисекация, белодробна тромбемболия, тампонада или сърдечна травма, болният трябва веднага да се транспортира там, където може да му се помогне радикално, такива са интензив­ните отделения с катетеризационна лаборатория или сърдечна хирургия, като се прескача спешният център. В останалите случаи е удачно първо­началното му настаняване в спешен център за диагностично уточняване и терапевтичен план. Има случаи, които успешно се решават и у дома – каквито са нервно-мускулните и психогенните причини, както и някои гастроинтестинални причини, и други.

Още от същата категория:

дихателна недостатъчност, астма, задух, кашлица, сухи свиркащи хрипове, хрипове, свиркащо дишане

Дихателна недостатъчност – патофизиология и клинична картина

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[wpcode id=”8881″] Дихателна недостатъчност – състояние, при което дихателната система не изпълнява една или и двете си основни газообменни функции – насищане на кръвта с кислород и отделяне на въглероден диоксид

Прочетете »
хипогликемия, хипогликемичен шок, кома

Първа помощ при хипогликемия – ниска кръвна захар

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[wpcode id=”8881″] Хипогликемия е медицински термин, който означава понижаване на нивата на кръвната захар под 3,9 mmol/L. Тя се среща предимно при диабетици, но клинично здравите хора далеч не са застраховани

Прочетете »
епистаксис, дете, кървене от носа

Първа помощ при епистаксис – остро кървене от носа

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[wpcode id=”8881″] Здравейте, уважаеми читатели! Епистаксис или остро кръвотечение от носа е често срещано явление и обикновено се смята за лесна тема за учене. Въпреки това, аз се сблъсках със значителни

Прочетете »
Consent Preferences