Рефлекси – как нашите мозъци възприемат движещи се обекти?

сензорна интеграция, рефлекси, мозък, улавяне на движещ се обект

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Улавяне на движещ се обект – рефлекси

Правили ли сте някога страхотно улавяне — като например да спасите телефона от падане в тоалетната или да хванете котката, която внезапно е избягала навън? Тези умения – способността да хванете движещ се обект – изискват прецизни взаимодействия между нашите зрителни и двигателни системи. Наричат се рефлекси.

Изследователи от Института по невронауки Дел Монте към Университета на Рочестър са открили, че способността за визуално предсказване на движение може да бъде важна част от умението да се направи страхотно улавяне или да се хване движещ се предмет.

Ключови факти:

1. Способността да се предвижда движение е неразделна част от ефективното хващане на движещи се обекти – рефлекси.

2. Въпреки забавянето от 80 милисекунди във визуално-моторното поведение, примати успешно са уловили движещи се щурци. Това показва способността на човекоподобните да предсказват движението чрез своите рефлекси.

3. Изследванията биха могли да подобрят разбирането ни за неврологичните разстройства, свързани с проблемите на визуално-моторния контрол. А също така и да помогнат за разработването на точни методи за анализ на поведението и разучаване на спецификите на отделните рефлекси.

Източник: Университет на Рочестър

„Успяхме да разработим метод, който ни позволи да анализираме поведението в естествена среда с висока прецизност. Това е важно, защото, както показахме, поведенческите модели се различават в контролирана среда“, каза Куан Хонг Уанг, декан по Неврология в Медицинския център на университета в Рочестър.

рефлекси, мозък, улавяне на движещи се обекти, връзки, невронални връзкиУанг ръководи проучването в сътрудничество с Джуд Мичъл, д-р, асистент професор по мозъчни и когнитивни науки в Университета на Рочестър. Техен помощник е и Люк Шоу, завършил студент в магистърската програма по невронауки в Училището по медицина и дентална медицина в университета в Рочестър.

„Разбирането на това как работи естественото поведение ще ни даде по-добра представа за това какво се обърква в редица неврологични разстройства.“ – казва Куан Хонг Уанг.

Изследователите са използвали множество високоскоростни камери. А също така и DeepLabCut – метод тип (AI) Изкуствен Интелект, който използва видео данни, за да намери ключови точки на дланта и ръката. По този начин измерва движенията – за да запише къде гледа приматът и последващото движение на цялата му ръка и дланта му, докато посяга и хваща движещи се щурци.


Може да прочетете още за:

  1. Мъжете със слаб сексуален живот имат проблеми с паметта
  2. Ново проучване за забавяне процеса на стареене на мозъка
  3. Нов вид лечение за шум в ушите – тинитус
  4. Стимулация на стволовите клетки – лек при оплешивяване
  5. Гастрит – 2 основни вида

onlinemedicine.bg

Consent Preferences