Депресия и депривация: ускорители на биологичното стареене

депресия и депривация, остаряване, по-бързо остаряване

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Депресия и депривация – остаряваме по-бързо!

На 5-ти юни в The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences бяха публикувани интересни изследвания. Според тях симптомите на депресия са свързани с преждевременното биологично стареене. Дори и след като се отчетат рисковите фактори за здравето – примерно хронични заболявания и лошо здравословно поведение. 

Дивя Джоши е един от авторите на проучването научен сътрудник в катедрата по здравни изследователски методи, доказателства и въздействие в McMaster. Той казва следното:

„Нашето изследване използва два метода, базирани на метилиране на ДНК. Те са известни като епигенетични часовници и изследват стареенето на клетъчно ниво за да оценят разликата между хронологичната възраст и биологичната възраст.“

„Нашите открития показаха, че депресията и депривацията са положително свързани с ускоряването на епигенетичната възраст, оценена с помощта на метода DNAm GrimAge.“

„Това увеличава доказателствата, че животът в градски райони с по-големи лишения и симптомите на депресия са свързани с преждевременното биологично стареене.“

депресия, депривация, остаряванеДепресивните симптоми в проучването са измерени с помощта на стандартизирана скала за депресия от 10 точки. Изследователите откриват ускоряване на риска от смърт с един месец за всяко увеличение на точката на резултата от депресията.

Те теоретизират, че емоционалният стрес, причинен от депресия и депривация, може да доведе до по-голямо биологично износване и дисрегулация на биологичните системи. Което от своя страна може да доведе до преждевременно стареене.

Изследователите оценили материалните и социалните лишения на хората живеещи в даден квартал. Учените използвали два индекса, разработени от Канадския консорциум за изследване на здравето на градската среда (CANUE) въз основа на преброяването от 2011 г.

Социалната депривация отразява наличието на по-малко социални ресурси в семейството и общността. А материалната депривация е индикатор за неспособността на хората да получат достъп до стоки и удобства на съвременния живот. Примерно подходящо жилище, питателна храна, кола, високоскоростен интернет, или съоръжения за отдих в техния квартал.


Може да прочетете още за:

  1. Налудно разстройство
  2. Здравно тревожно разстройство или хипохондрия
  3. Литий – за по-добро психично здраве! #1
  4. Аквафобия – защо хората изпитват страх от вода?
  5. 5 ползи от дълбоко дишане при стрес, техника 4-7-8

onlinemedicine.bg

Consent Preferences