Депресия – скритият убиец на настроението и емоциите ви!

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Акценти в статията

Депресия -защо е скритият убиец на настроението ви?

Депресията е психическо състояние, характеризиращо се с хронична меланхолия и липса на интерес. Известна е още като генерализирано депресивно разстройство или клинична депресия, засяга начина, по който човек се чувства, мисли и действа и може да доведе до редица умствени и физически затруднения. Може да изпитвате трудности при извършването на рутинни ежедневни дейности, а понякога може да чувствате, че животът не си струва да се живее.

Депресията е състояние, от което не може просто така да „избягате“ и се нуждае от дългосрочна терапия. Но не се обезсърчавайте. Медикаментите, психотерапията или комбинацията от двете често са ефективни срещу депресия.

Има няколко хипотези за произхода на заболяването. Болестта най-вероятно е причинена от сложно взаимодействие на няколко променливи, въпреки че аберантната мозъчна химия и биохимия, всъщност, е една от най-често приеманите теории.

Причините за развитие на депресия

Понякога депресираните хора приписват заболяването си на определен източник, като например трагично събитие в живота им. Въпреки това е много необичайно тъжните хора да не са сигурни за причината. Те дори могат да вярват, че няма “причина” за тяхното състояние. В такива ситуации може да е полезно да разберете какви са причините за развитието й. Ето обобщение на това, което е известно (и неизвестно) относно това как химическия дисбаланс в мозъка може да допринесе за развитието на депресия.

Функцията на първичните невротрансмитери при депресия

Трите най-важни невротрансмитера свързани са:

  1. Допамин
  2. Норепинефрин
  3. Серотонин

Други невротрансмитери, които могат да предават сигнали в мозъка, включват глутамат, GABA и ацетилхолин. В момента се проучва значението на тези мозъчни химикали и при други заболявания, като Алцхаймер или фибромиалгия.

Основни симптоми при депресия

Въпреки че може да се появи само веднъж в живота, повечето хора имат няколко пристъпа или регулярни пристъпи през целия си живот. През тези периоди присъстват следните симптоми:

  1. Тъга, чувство на празнота или отчаяние
  2. Дори при дребни проблеми се наблюдават гневни изблици, нетърпение или разочарование.
  3. Загуба на интерес или удоволствие от повечето или всички типични дейности, като секс, практикуване на хобита или спорт.
  4. Нарушения на съня, включително безсъние или прекомерна дрямка
  5. Поради умората и липсата на енергия, дори простите задължения изискват повече усилия.
  6. Потискане на апетита и намаляване на теглото или повишено желание за храна и наддаване на тегло
  7. Безпокойство или възбуда
  8. Забавено мислене, говорене или физически действия
  9. Чувство за безполезност или вина, фиксация върху предишни грешки или самообвинения са все симптоми на депресия.
  10. Трудности с мисленето, фокусирането, вземането на избор и запомнянето
  11. Чести или повтарящи се мисли за смърт, суицидни мисли, суицидно поведение или самоубийство
  12. Физически симптоми, като дискомфорт в гърба или главоболие, които не могат да бъдат обяснени.

За много хора симптомите често са достатъчно тежки, за да пречат на ежедневните дейности, като работа, училище, социални дейности и взаимоотношения. Някои хора може да се чувстват като цяло недоволни или нещастни, без да разпознават първопричината за това.

Симптоми на депресия при деца и юноши

Симптомите и показателите при деца и юноши са сравними с тези при възрастни, но може да има вариации. Депресията при по-малките деца може да се прояви като меланхолия, нетърпение, привързаност, безпокойство, болки, отказ да посещават училище или поднормено тегло. Симптомите на юношеска депресия включват тъга, раздразнителност, чувство на негативност и безполезност, гняв, лошо представяне или посещаемост в училище, чувство на неразбрани и изключително чувствителни, употреба на наркотици или алкохол за развлечение, прекалено много ядене или сън, самонараняване, загуба на интерес към нормалните дейности и избягване на социални контакти.

Симптоми на депресия при възрастни хора

Депресията не е естествена част от стареенето и никога не бива да се приема с лека ръка. За съжаление, възрастните хора често се диагностицират погрешно и не се лекуват, и може да се колебаят дали да потърсят помощ. При по-възрастните хора симптомите могат да бъдат различни или по-малко очевидни, включително:

  1. Проблеми с паметта или промени в личността
  2. Физическа болка или дискомфорт
  3. Умора, липса на апетит, затруднения със съня и загуба на либидо, несвързани с медицинско състояние или лекарство.
  4. Често предпочитат да останат у дома, вместо да общуват или да се занимават с нови дейности.
  5. Суицидни мисли или импулси, особено сред по-възрастните мъже

 

Вижте още за състоянието – ТУК!

Още от същата категория:

Consent Preferences