Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност

остър менингит, памет, алкохолно питие, питие, алкохол, стрес, мозък

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Как да опишете синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) на някой, който не знае какво е това състояние?

Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност – ние от OnlineMedicine.bg искаме да поясним, че става въпрос за „тихо“ разстройство. Това означава, че състоянието е без симптоми, които са очевидни за вас, лицето със заболяването и/или за другите наоколо.

Ако искате да обясните какво е синдром на дефицит на внимание и хиперактивност на някого, може да ви бъде полезно да научите, че има някои преживявания, които разбират само хората с СДВХ.

Според центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 9,4% от децата на възраст от 2 до 17 години в САЩ са били диагностицирани с форма на ADD/СДВХ.

И все пак, много хора дори нямат представа какво е или какво означава синдром на дефицит на внимание и хиперактивност

синдром на дефицит на внимание и хиперактивностВ действителност това е често срещано неврологично заболяване, характеризиращо се с невнимание и импулсивност. Най-често възниква в детството и причинява редица поведенчески проблеми, като трудности при изпълнение на задачи, концентрация, социално взаимодействие и учене.

Основните симптоми на заболяването включват затруднения с продължителна концентрация на вниманието, усложнения при възприемане на информация, липса на контрол на поведението, невнимание.

Всички тези текстови съобщения без отговор, непрочетени имейли и невърнати телефонни обаждания са резултат от един от най-вбесяващите аспекти на синдром на дефицит на внимание и хиперактивност – забравяне. Хората с това заболяване не искат да ви игнорират. Те буквално забравят.

Причината през повечето време тези хора да забравят е, че нещо друго в момента изглежда много по-съществено. Когато това се случи, задачата, която пропускат, често се оказва по-важна.

Децата със синдром на дефицит на внимание и хиперактивност може да изглеждат отегчени или незаинтересовани от училище. Често не си пишат домашните, губят учебници и тетрадки. В резултат на това получават лоши оценки и влизат в конфликт с учителите.

Въпреки че заболяването се среща при възрастни, децата са по-податливи на появата му. Някои изследователи смятат, че симптомите на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност могат да се видят още в ранна детска възраст.


Може да прочетете още за:

  1. Депресия и депривация: ускорители на биологичното стареене
  2. Налудно разстройство
  3. Здравно тревожно разстройство или хипохондрия
  4. Литий – за по-добро психично здраве! #1
  5. Аквафобия – защо хората изпитват страх от вода?

Автор: Р. Радев – независим автор

За консултация с психолог, може да се обърнете към Лучия Таскова – психолог към OnlineMedicine.Bg – ето тук.

Consent Preferences