Диабетна нефропатия, захарен диабет, диабет тип 1

Диабетна нефропатия: 5 групи храни

Прочетена: 145 пъти

Диабетна нефропатия и хранене

Животът както с диабет, така и с хронично бъбречно заболяване може да бъде предизвикателство за всеки. Около 1 от 3 възрастни хора с диабет също развиват хронична болест на бъбреците, което прави важно да се поддържа здравословна диета, за да се намали количеството метаболитни продукти и течности, които бъбреците трябва да обработват. Именно това стои в основата на лечението на диабетна нефропатия – правилното хранене.

Малко повече детайли за самото заболяване може да откриете в материала ни –> тук.

Въпреки това, за да разберете какво трябва да консумирате, може да ви се стори като сравнително трудно начинание. Това, което е добро за един план за хранене, може да не е подходящо за друг. Това е мястото, където се появява ролята на регистрираните и лицензирани диетолози, които трябва да направят най-важните мерки и изчисления, за да създадат оптимален хранителен режим за всеки.

Медицинската хранителна терапия се практикува от много години от лицензирани специалисти с цел създаване на оптимален баланс на микро и макронутриенти, съобразени изцяло с индивидуалните нужди на пациентите.

Диабетна нефропатия: хранителни продукти, микро и макроелементи в диетата

Диабетна нефропатияВъпреки че диетите за диабетна нефропатия имат много еднакви хранителни продукти, има някои значителни разлики между тях. За здравословен хранителен режим може да се говори само тогава, когато консумирате в диетичния си план много плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и постни протеини и да избягвате сол, захар и рафинирани въглехидрати.

Вашата индивидуална цел за въглехидрати ще зависи от вашата възраст, ниво на активност и всички лекарства, които приемате. Следването на вашия план за хранене може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар в целевия диапазон и да предотвратите по-нататъшно увреждане на бъбреците, което е характерно при развитието на диабетна нефропатия.

Освен някои храни и напитки, пациентите с диабетна нефропатия, трябва също така да ограничат употребата на билкови добавки, тъй като те могат да увредят бъбреците и да влошат основното бъбречно заболяване. Освен това някои витамини могат да причинят проблеми с бъбреците, така че е изключително важно да се консултирате с вашия лекар, преди да предприемат домашнот лечение с каквито и да било хранителни добавки или витамини.

Диабетна нефропатия: важно е да намалите количеството сол (натрий) в хранителното ви меню

Диабетна нефропатия- диабет и кръвна захарС течение на времето вашите бъбреци губят способността да контролират вашия водно-солеви баланс в организма, така че консумацията на по-малко натрий може да помогне за понижаване на кръвното налягане и намаляване задръжката на течности в тялото, което е често срещано при пациенти, страдащи от хронични бъбречни заболяване, особено диабетна нефропатия, която често се характеризира именно със загуба на протеини с урина – протеинурия.

Съсредоточете се върху прясна, домашно приготвена храна и консумирайте само малки количества ресторантска или предварително приготвена храна, като същото важи и за пакетираната храна по щандовете на локалния ви супермаркет, която обикновено съдържа особено много сол – натрий, за да съхрани качествата си по-дълго време. Съветвам ви да разглеждате добре хранителните продукти, които купувате, като търсите съдържание на натрий от 5% или по-малко по етикетите на хранителните продукти.

В зависимост от стадия на развитие на диабетна нефропатия, може да се наложи да намалите допълнителен прием на калий, фосфор и белтъчини в хранителния режим. Фосфорът е минерал, който поддържа костите ви здрави, както и целия опорно-двигателен апарат, но твърде големи количества може да действат с точно обратния ефект – отслабване на костната структура и здравина, както и драстична увреда на кръвоносните съдове, очите и сърцето.

Калият, от друга страна, поддържа нервните клетки и окончания, както и мускулите ви в оптимално здраве и дава възможност за тяхната по-ефективна работа. При диабетна нефропатия, обаче, твърде много калий може да се натрупа в кръвта и да причини сериозни сърдечни проблеми.

Диабетна нефропатия: как да се храним?

Здравословният хранителен режим при диабетна нефропатия включва много плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и растителни протеини. Както вече споменах, трябва да ограничите количеството приета сол, захар и храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати като бисквити, крекери, солети и сладки газирани напитки.

Храните с високо съдържание на фосфор включват месо, млечни продукти, боб, ядки, пълнозърнест хляб и тъмни газирани напитки. Калият, съдържащ се в портокали, картофи, домати и в пълнозърнестия хляб, трябва да се поддържа в правилната му плазмена концентрация, за да се предотвратят сериозни сърдечни проблеми, каквито са ритъмно-проводните нарушения.

Диабетна нефропатия: списък с хранителни продуктиДиабетна нефропатия

  1. Плодове: горски плодове, грозде, череши, ябълки, сливи
  2. Зеленчуци: карфиол, лук, патладжан, ряпа
  3. Протеини: птиче месо, риба, яйца, безсолни морски дарове
  4. Въглехидрати: пълнозърнест хляб, хляб от бадемово брашно, нисковъглехидратни алтернативи на тестени изделия
  5. Напитки: вода, чисти диетични газирани напитки, като газирана вода, без добавена захар, както и неподсладени чайове

Всички тези хранителни продукти са просто част от целия спектър на храни, които може да изберете в хранителния си режим. Спазвайки здравословна и балансирана хранителна диета, пациентите с диабетна нефропатия могат да поддържат добре състоянието си, както и да се предпазят от последващо влошаване. А така със сигурност ще подобрят и здравето, и качеството си на живот.

Автор: д-р Цанко Стефанов