Диабетна полиневропатия – 4 основни вида

инсулинова резистентност, диабет, кръвна захар, висока кръвна захар, добавки и витамини, добавки, витамини, добавки срещу висока кръвна захар, витамини срещу висока кръвна захар, диабетна полиневропатия, диабет, кръвна захар, диабет тип 1

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Диабетна полиневропатия

Считана за едно от най-сериозните усложнения на захарната болест, диабетна полиневропатия предизвиква тежък симптомокомплекс, който изисква адекватно лечение. Тя представлява вид увреждане на нервите, което както подсказва името й може да възникне при наличието на диабет, тъй като високите нива на захар в кръвта са способни да увредят нервите в цялото тяло. В клиничната практика най-често се наблюдава засягане на нервите по краката и стъпалата.

В зависимост от засегнатите нерви, симптомите на диабетна полиневропатия включват болка и изтръпване в краката и ръцете. Освен това тя води и до проблеми с храносмилателната система, пикочните пътища, кръвоносните съдове и сърцето. И докато някои хора имат леки симптоми, то за други невропатията може да протече по особено болезнен начин и да бъде инвалидизираща.

Още по-плашещ е фактът, че тя засяга до половината от хората с диабет. Има все пак и добри новини – при старателен контрол на кръвната захар и здравословен начин на живот тя може да бъде предотвратима или поне забавена в развитието си.

Класифицираме четири основни вида диабетна полиневропатия, като далеч не е невъзможно човек да има повече от един тип от тях. Също така симптомите зависят от конкретния вид, както и от това кои нерви конкретно са засегнати. Обикновено те се развиват постепенно и пациентът може първоначално изобщо да не забележи, че нещо не е наред, докато не настъпи значително увреждане на нервната тъкан.

Периферна диабетна полиневропатия

диабетна полиневропатия, диабетТози тип диабетна полиневропатия се нарича още дистална симетрична периферна невропатия и представлява най-често срещаният тип диабетна невропатия. Засяга най-напред стъпалата и краката, последвани от дланите и ръцете. Признаците на периферната невропатия често се влошават през нощта и могат да включват:

  • Изтръпване и намалена способност за усещане на болка или температурни промени
  • Парене
  • Остри болки и спазми
  • Мускулна слабост
  • Изключителна чувствителност при допир — понякога дори тежестта на чаршафа или друга лека завивка ще бъде усетена като болезнена
  • По-сериозни проблеми с краката – язви, инфекции и увреждане на костите и ставите

Автономна диабетна полиневропатия

диабетна полиневропатия, диабет, кръвоносни съдовеОт предишни статии, като тази, знаем, че вегетативната нервна система контролира кръвното налягане, сърдечната честота, изпотяването, тонуса на пикочния мехур, храносмилателната система, както и на половите органи. И след като диабетът по правило може да засегне нервите във всяка една от тези области, то значи е напълно възможно да причини признаци и симптоми, включително:

  • Неразпознаване симптомите на хипогликемия
  • Пропадане на кръвното налягане при изправяне от седнало или легнало положение, което ни причинява замаяност (известно с термина ортостатична хипотония)
  • Проблеми с изпразване на пикочния мехур или червата
  • Бавно изпразване на стомаха (гастропареза), причиняващо гадене, повръщане, усещане за неестествена напълненост на стомашния мехур, а също и загуба на апетит
  • Затруднено преглъщане (дисфагия на медицински език)
  • Промени в начина, по който очите се адаптират от светло към тъмно или от далеч към близко
  • Повишено или намалено изпотяване
  • Проблеми със сексуалния живот – вагинална сухота при жените и проблеми с ерекцията при мъжете

Проксимална диабетна полиневропатия – още наричана диабетна полирадикулопатия

диабетна полиневропатияТози тип диабетна полиневропатия често засяга нервите в бедрата, седалищната област или краката. Може дори да порази и корема и гърдите. Симптомите обикновено са от едната половина на тялото, но не е изключено да се разположат и двустранно. Проксималната невропатия се усеща като:

  • Силна болезненост в седалището или бедрото
  • Слабост в бедрени мускули
  • Трудности при изправяне от седнало положение
  • Болка в гърдите или коремната област

Мононевропатия – известна като фокална диабетна полиневропатия

Тя е вид увреждане на единичен специфичен нерв, който може да е на лицето, торса, ръката или крака. Като следствие от това мононевропатията може да доведе до:

  • Затруднено фокусиране, двойно виждане и други патологични зрителни изменения
  • Едностранна лицева парализа
  • Изтръпване на засегнатите ръце или пръсти
  • Слабост в ръката до степен, в която пациентът изпитва затруднения да задържа предмети с ръцете си
  • Болка в пищяла, стъпалото или предната част на бедрото
  • Слабост, причиняваща затруднения при повдигане на предната част на стъпалото (пропадане на стъпалото)

За съжаление точната причина за всеки тип невропатия е все още неизучена от специалистите. Това, което изследователите засега все пак знаят, е, че с течение на времето неконтролираната висока кръвна захар уврежда нервите и пречи на способността им да изпращат сигнали, което води до диабетна полиневропатия.

Пак абнормално високите нива на серумна глюкоза при пациенти с диабетна полиневропатия отслабват стените на малките кръвоносни съдове, които доставят на нервите кислород и хранителни вещества, и с това водят до влошаване на функцията им.

Всеки пациент с диабет може да развие полиневропатия, тоест рисковите фактори са налице при всички случаи. Има обаче някои конкретни, които правят увреждането на нервите по-вероятно. Такива са:

  • Лошият контрол на кръвната захар.
  • Бъбречно заболяване – логиката тук е, че диабетът сам по себе си е рисков фактор за бъбречна увреда и при евентуална такава голяма част от токсините ще нахлуят обратно в кръвта без да могат да бъдат екскретирани от организма. И този токсичен синдром също ще доведе до нервно засягане.
  • Наднорменото тегло – приема се, че наличието на индекс на телесна маса (ИТМ) от 25 или нагоре повишава риска от развитие на диабетна полиневропатия. 
  • Тютюнопушене – за тютюна е всеизвестно, че стеснява и втвърдява артериите, намалявайки притока на кръв към крайниците. Това затруднява зарастването на раните и уврежда периферните нерви.

Как да се предпазим от развитието на диабетна полиневропатия?

Превенция съществува. Основно трябва да се налага много сериозен контрол върху нивата на кръвната захар, както и грижа за краката. Тя включва навременно обръщане на внимание при каквито и да е проблеми с краката и стъпалата, включително рани, които не зарастват, язви и др.

При пациенти с диабетна полиневропатия, съвременните препоръки са да се прави задълбочен преглед при специалист поне веднъж годишно, както и адекватна грижа за краката у дома – благоприятно влияе носенето на чисти и сухи чорапи, омекотени обувки, пасващи широко около крака, правилно и внимателно изрязване на ноктите на краката, поддържане на перфектна хигиена на стъпалото и др. 

Consent Preferences